Interjero pradžia – grindys: kaip išvengti klaidų

 

Kai kurie interjero elementai yra svarbesni už kitus ir ne taip lengvai pakeičiami. Dėl to jų sprendimus reikėtų apgalvoti atsakingai, neskubotai. Interjero dizaino srityje dirbantis architektas, interjero ir baldų centro „Domus galerija“ ambasadorius Irmantas Petrauskas sako, kad toks interjero elementas yra grindys. Su jomis ne tik daugiausia liečiamės, remdamiesi kojomis, bet ir žiūrime į jas dažniau nei į sienas – jau nekalbant apie lubas. Dėl to architektas grindis vadina interjero pradžia.

Elementas, kurio greitai nepakeisi

„Grindys paprastai yra vienas pirmųjų ir atsakingų interjero sprendimų. Juk grindys nėra fotelis, kurį gali pakeisti arba pervilkti gobeleną. Net ir sienas palyginti nesunku perdažyti ar tapetus pakeisti. Dažniausiai grindų pasirinkimas diktuoja kitus sprendimus – palanges, grindjuostes ir kita. Be to, santechnika, plytelės ir grindys sudaro remonto ar būsto įsirengimo biudžeto didžiąją dalį. Grindų technologijų pažanga atveria bemaž neribotas galimybes, siūlo begales tiek praktiškų, tiek ir stilingų variantų. Todėl reikia gerai apsvarstyti ir lūkesčius, ir galimybes“, – aiškina architektas.

„Domus galerija“ centre įsikūrusio salono „Geros grindys“ projektų vadovė Aušrinė Supranavičienė pastebi, kad šiuo metu labai išpopuliarėjo vinilinės grindų dangos. „Šeimos dažnai renkasi praktiškesnes polimerines ar vinilines dangas, kurios atrodo kaip parketas. Vienintelis dalykas, kurio jos bijo, tai ugnies, nuorūkos arba žiežirbos“, – analogišką tendenciją pastebi ir I. Petrauskas.

Pasak A. Supranavičienės, vinilinė grindų danga reikalauja minimalios priežiūros, yra atspari trinčiai, drėgmei ar purvui. Šios dangos asortimente dabar dominuoja daugybė medžio imitacijos ir medžio spalvų, betono, tekstilės, marmuro ar akmens imitacijos. „Ji idealiai tinka šildomoms grindims bei vonios patalpoms. Vinilinės grindys taip pat yra idealus sprendimas siekiantiems namuose išlaikyti vientisumą bei vienodą grindų aukštį. Tai gali būti plona klojama ruloninė danga arba segmentinė, klojama lentelėmis. Pastarasis variantas ypač populiarus“, – tvirtina A. Supranavičienė.

Yra iš ko rinktis bei lengva montuoti

„Gerų grindų“ projektų vadovė taip pat atkreipia dėmesį į segmentinę dangą su „clic“ sistema. Šią dangą ypač lengva montuoti, tad ji galėtų būti geras pasirinkimas norintiems taupyti laiką ar įsirengti grindis patiems. Tai ir puikus būdas atsinaujinti, suklojant segmentus ant senų keraminių plytelių.
Ši technologija, anot A. Supranavičienės, pastaruoju metu siūlo vis daugiau raštų, plečiasi spalvynas, paviršių struktūra, reljefai, matiškumas. Medžio, akmens ar betono imitacijos paviršiai tampa vis labiau įtikinamesni, artimesni natūralių paviršių vaizdui, pojūčiui. Šakų vaizdą atkartoja ir paviršiaus reljefai. Paviršiai atrodo itin autentiškai. Pintų paviršių, tekstilės raštai kartais gali suklaidinti – neįtarsi, kokia grindų danga suklota iš tikrųjų. Norintiems turėti atsparias grindis gamintojai siūlo klasikinę bei prancūzišką eglutę, tai šiuo metu itin madinga.

„Renkantis grindų dangą svarbu įvertinti, kaip intensyviai ji bus naudojama, kiek ir kokie žmonės gyvens, ar bus gyvūnų. Šeimos su mažais vaikais ir šunimi dažnai nori atsparumo, ilgaamžiškumo ir praktiškumo. Šiuo atveju galima rinktis tiek sintetines atsparias dangas – vinilines ar laminuotas, o taip pat ir parketlentes. Pasirinkus medines grindis, reikėtų įvertinti, kad joms reikės daugiau priežiūros, kad neišvengiamai atsiras pavienių pažeidimų ar įmušimų. Labai svarbu išsiaiškinti, kas svarbiau – turėti natūralias grindis ar visgi atsparias. Natūralumo šalininkai, sakyčiau, labai normaliai vertina natūralų medžio dėvėjimąsi. Juk tai yra mūsų gyvenimas, mūsų istorija, kuri atsispindi medinėse grindyse ir teikia joms žavesio“, – pastebi A. Supranavičienė.

Architektas I. Petrauskas įvardijo ir pagrindinius 5 žingsnius, renkantis grindų dangą:

1. Įvertinkite, kas gyvens. Jei tai yra šeimos su vaikais ir augintiniais būstas, rinkitės atsparesnes grindis. Viskas, kas natūralu, šiuo atveju bus mažiau praktiška.

2. Apsvarstykite būsto stilistiką, natūralumo poreikį ir galimybes. Jei norite plačių ir ilgų lentų, jos brangiai kainuos, bet jeigu tai yra klasikinis butas senamiestyje, turbūt vis tiek norėsite grindų, kurios atitiktų stilistiką. Alyva yra natūralesnė liečiantis, tačiau lakai tobulėja ir kai kada sunku suprasti, lakuota ar panaudota alyva.
3. Žvilgtelėkite į ateitį. Svarstydami medinių grindų galimybę, nepamirškite, kas medis reaguoja į šviesą: ąžuolas tampa gintarinis, o riešutas – bąla. Pagalvokite apie tai, kad Jūsų šeima gali padidėti arba galite įsigyti gyvūnų. Tuomet derėtų iš anksto rinktis patvaresnę grindų dangą.
4. Apsvarstykite būsto šildymo ypatumus. Išpopuliarėję šildomos grindys gali riboti pasirinkimą, nes kai kurios medinės grindys gali tapti papildoma izoliacija ir padidinti šildymo sąnaudas.
5. Įvertinkite, kuriame aukšte jūsų grindys. Jei antrame aukšte, kur daug vaikščiojama ar žaidžia vaikai, rinksitės plyteles arba laminatą ir nepasirūpinsite garso izoliacija, vėliau teks išgyventi būgno efektą. Pirmame aukšte priimami svečiai jau retai nusiauna batus, todėl geriau čia būtų pasirinkti kietesnes dangas, ypač jei rengsite vakarėlius – neskaudės galva, kad kas nors sugadins brangiausią parketą aukštakulniais.
„Žmonės yra labai įvairūs, todėl jiems apsispręsti padedantis architektas turi būti beveik toks pat atidus kaip psichologas. Reikia būtinai išklausyti visus lūkesčius ir išsiaiškinti, kaip būsto šeimininkas reaguoja į įvairias situacijas, ar yra pedantas, o galbūt alergiškas kokioms nors medžiagoms ir panašiai. Nors esu medžio ir akmens fanatas, nėra grindų dangos, prieš kurią būčiau kategoriškai nusiteikęs – svarbu, kad sprendimas išlaikytų komforto ir estetikos pusiausvyrą“, – tvirtina architektas.
Naujovių mėgėjams I. Petrauskas siūlytų grindų dangą iš netaisyklingų formų medžio skydų, iš kurių galima dėlioti įvairius raštus, medį derinti su metalu. Jam taip pat patinka įvairūs vizualūs netikėtumai, pavyzdžiui, iš plytelių sudėliotas kilimo raštas.
A. Supranavičienė taip pat atkreipia dėmesį į vis dar gajus mitus apie grindų dangą: „Neretai tenka išgirsti, kad dengtos alyva medinės grindys yra nepraktiškos – vargas visam gyvenimui. Tačiau tinkamai eksploatuojamos ir prižiūrimos tokios grindys tarnaus iš tiesų ilgai ir nekels didelių rūpesčių. Kad senieji sovietiniai linoleumai yra ta pati PVC (polivinilchlorido) danga – irgi mitas. Iš tiesų PVC danga yra naujas, kokybiškas ir pažangus produktas.“

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą