Savo priklausomybių nepripažįstančių tėvų „nuopelnas“ – Kasdien į „karą“ einantys vaikai

 

„Tai ką išgyvena vaikas, augdamas šeimoje, kurioje vienas ar abu tėvai piktnaudžiauja alkoholiu, galima prilyginti potrauminio streso sutrikimui, kuris išsivysto žmonėms, dalyvavusiems karo veiksmuose ar išgyvenusiems stichines nelaimes“, – tvirtino Romalda Stasionienė, Alytaus apskrities vaiko teisių skyriaus (toliau – VTAS) mobiliosios komandos vyriausioji specialistė (psichologė).
Alytuje įvyko Alytaus priklausomybių konsultacinio punkto veiklos rezultatų pristatymas. „Šiandienos susitikimą galime pavadinti apskritojo stalo diskusija. Mes kalbėjomės ne tik apie Priklausomybių ligų specialistų asociacijos pasiektus rezultatus, priklausomybės alkoholiui žalą, bet diskutavome ir apie Alytuje veikiantį Priklausomybių konsultacinį punktą, ir jo naudą alytiškiams“, – susitikimo įspūdžiais dalijosi Virginijus Tamulionis, Alytaus apskrities VTAS mobiliosios komandos vyriausiasis specialistas (priklausomybių specialistas) ir susitikimo organizatorius.
Susitikime dalyvavo ir Asociacijos pirmininkas Gytis Jurevičius ir pirmininko pavaduotojas Deividas Smailys. Į diskusiją su asociacijos atstovais atvyko Vaiko teisių skyriaus, policijos, Bendruomenės namų, Socialinių paslaugų centro, SOS vaikų kaimai Lietuvoje, Psichologinės pedagoginės tarnybos, Psichikos sveikatos centro, Visuomenės sveikatos biuro, Pusiaukelės namų atstovai.
Pasak D. Smailio informacija apie priklausomybes, jų padarinius aktuali ne tik organizacijoms, dirbančioms su socialiai pažeidžiamais žmonėmis, bet ir kiekvienam mūsų. Atlikus tyrimus išaiškėjo, kad net 49 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų rizikingai vartoja alkoholinius gėrimus. Tai nereiškia, kad jie turi priklausomybę, bet riba, skirianti nuo jos, labai maža ir šie skaičiai verčia susimąstyti.
Alytaus apskrities VTAS specialistai įsitikinę, kad pirmas žingsnis kovoje su krize suvokimas – kuo ilgiau šeima neigs priklausomybę, tuo gilesnes traumas patirs vaikai.
V. Tamulionio nuomone, darbas su šeimomis, išgyvenančiomis krizes – didelis iššūkis. Juk svarbiausia, kad šeima įveiktų sunkumus, o vaikai vėl jaustųsi saugūs savo namuose, su savo tėvais. „Nemenka dalimi jaučiuosi už tai atsakingas, nes privalau priklausomybę turinčius šeimos narius nukreipti tinkama linkme“, – kalbėjo V. Tamulionis, po darbo valandų Alytaus apskrities VTAS, besidarbuojantis Alytaus priklausomybių konsultaciniame punkte.
Dažnai į šį punktą kreipiasi būtent tos šeimos, su kuriomis VTAS Mobiliosios komandos specialistai susiduria kasdienėje savo veikloje. „Pamatęs tuos žmones atėjusius į Priklausomybių konsultacinį punktą, lengviau atsidūstu – reiškia mano darbas nenuėjo veltui, jie motyvuoti ir pasirengę keistis“, – pasidžiaugė V. Tamulionis.
Primename, jog nuo 2018 m. liepos 1 d. teisinė vaiko teisių apsauga centralizuota ir priskirta Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai, o socialinė apsauga - švietimo, socialinių paslaugų ir sveikatos srities paslaugų teikimas šeimoms, kurios susiduria su sunkumais, išlieka savivaldybių funkcija.


Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos

Komentarai

  • polkm
    prieš 48 minučių
    Liudijimas apie tai, kaip gavau paskolą iš dangaus patirties paskola

    geros dienos, ketinantis pareiškėjas, finansams, Mano vardas yra ALEX Marie. Aš esu Lietuvos pilietis, išvykstantis iš Jungtinės Valstijos, aš esu nekilnojamojo turto vystytojas iš Ajovos, Jungtinės Amerikos Valstijos, labai rekomenduočiau gauti paskolą, jei esate galvodamas apie bet kokius finansinius sprendimus arba pasiskolinti pinigų. Jie visada privertė mane jaustis taip, lyg būčiau vienintelis jų klientas, o atsakymų pateikimo laikas buvo neįtikėtinai geras. Noriu padėkoti jiems už puikų klientų aptarnavimą ir už gautas projekto paskolos lėšas 5 550 000,00 €.

    Jei jums reikia paskolos verslo, asmeninių, projektų, investicijų ir skolų konsolidavimo paskoloms, susisiekite su jais toliau nurodytu el. pašto adresu ir būtinai praneškite, kad aš jus nukreipiau.

    Susisiekite su jais šiandien.
    Paštas: contact@skyexperienceloan.com
    apsilankykite jų svetainėje: https://skyexperienceloan.com

Parašykite komentarą