Trijų karalių šventė – tikėjimo gražia ateitimi diena

Sausio 6 d. švenčiama Trijų karalių šventė, kuria tradiciškai pasibaigia Kalėdinis laikotarpis. Šiemet dėl pandemijos Trys karaliai vargu ar užsuks į mūsų namus, tačiau šventinę nuotaiką galime susikurti, ant durų tradiciškai parašydami pirmąsias jų vardų raides: K+M+B (Kasparas, Merkelis, Baltazaras), tokiu būdu prisiminti ne tik biblinius herojus, bet ir ankstesniais metais mus aplankiusius „karalius“ bei tikėti, kad greitai vėl galėsime susitikti ir linksmintis.

Krikščionybės pradžioje paplito paprotys ant durų bažnyčioje šventinta kreida parašyti pirmąsias trijų karalių vardų raides, o kiekvienam karaliui skirtas kryželis prieš jo vardą reiškia išminčiaus šventumą. Vėliau žmonės ėmė ženklinti savo namų durų staktas, tikėdami, kad užrašius šias raides namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių.

Pasakojama, kad šią dieną Betliejuje gimusį kūdikėlį Jėzų aplankė Trys karaliai. Iš tiesų jie nebuvo karaliai, gal tik nuo viduramžių taip buvo vadinami todėl, kad atkeliavo iš pasakiškai turtingų Rytų šalių. Kasparas, Melchioras (Merkelis) ir Baltazaras buvo išminčiai, stebėję dangaus kūnų judėjimą. Netikėtai danguje sužibusi ryški žvaigždė sudrumstė šių vyrų ramybę, mat pranašystės skelbė, jog tokio šviesulio pasirodymas sutaps su Atpirkėjo atėjimu į žemę. Taigi išminčiai nutarė aplankyti Kūdikį ir išrinkę jam dovanas – aukso, smilkalų bei miros – leidosi į kelionę.

Ir mes, švęsdami Trijų karalių dieną, pažymėkime ją išminties ir pažinimo dovanų galia.

Sakoma, kad nuo Kalėdų iki Trijų karalių diena pailgėja per gaidžio žingsnį. Šviesa grįžta, tegul su ja grįš ir viltis nugalėti pandemiją.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą