Alytiškiams atverta paroda „Mūsų laisvės aušra. Dokumentika“

Vasario 16 –osios – atkurtos Lietuvos šimtmečio iškilmių išvakarėse,  Alytaus Jurgio Kunčino bibliotekoje atidaryta kiekvieno alytiškio apsilankymo verta paroda „Mūsų laisvės aušra. Dokumentika“.  Parodoje eksponuojama dokumentinė medžiaga ir nuotraukos iš bibliofilo ir kolekcininko Algimanto Antanevičiaus privataus archyvo. Taip pat panaudoti eksponatai iš  kolekcininkų Zenono Gramacko ir Virginijaus Oželio.

Šioje parodoje eksponuojamos  vertingos nuotraukos, atvirukai, periodiniai ir proginiai leidiniai, atskleidžiantys istorinius įvykius, susijusius su Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje pasirašytu dokumentu, paskelbusiu Lietuvos Valstybės atkūrimą. Besikuriančiai Lietuvos valstybei teko kovose apginti savo laisvę. Svarbus vaidmuo šiose kovose teko ir Alytuje dislokuotiems Lietuvos kariuomenės pulkams. Tą liudija parodoje pateikiama dokumentinė medžiaga.

Anot kolekcininko, bibliofilo A. Antanevičiaus, stenduose daug dėmesio savanoriams, kurių indėlis į Lietuvos laisvę – neįkainojamas.

„Vasario 16-oji – man visada buvo ypatinga diena. Parodoje eksponuojamose nuotraukose – labai daug savanorių portretų. Jų veiklą aš prilyginu stebuklui. Juk dauguma tų jaunuolių buvo ne šautuvą, o botagą rankose laikę. Juk tuo metu apie 90 proc. šalies gyventojų buvo iš kaimo“, - kalbėjo kolekcininkas A. Antanevičius.

Dalį medžiagos parodai skyrė kolekcininkai V. Oželis bei Z Grama.ckas.

„Alytiškiai kviečiami užsukti ir savo akimis pamatyti šias nuotraukas, senus pasus, leidinius. Tai mūsų šalies istorija“, - sakė kolekcininkas Z. Gramackas.

Anot J. Kunčino bibliotekos direktorės Giedrės Bulgakovienės, ir pačios bibliotekininkės kai kuriuos parodos eksponatus rado savo senelių, giminaičių namuose.  Anot jos, ekspozicija „Mūsų laisvės aušra. Dokumentika“ kviečia ne tik prisiminti, bet ir atrasti, suprasti, kokia trapi ir saugotina yra laisvė, mat 100 metų kelias, atkūrus Lietuvos valstybę, nueitas nelengvai.

Parodą „Mūsų laisvės aušra. Dokumentika“ parengė Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos bibliografės: Daiva Ivoškienė, Ilona Krupavičienė, Vitalija Pankienė. Ekspoziciją papildė ir Zenonas Bulgakovas - nuotraukomis iš Atgimimo ir pirmųjų Nepriklausomybės metų po sovietų okupacijos.

Parodos pristatymo renginyje dalyvavo Vilniaus mokytojų namų folkloro ansamblis „Vilniaus dzūkuliai“. Ekspoziciją  „Mūsų laisvės aušra. Dokumentika“ bibliotekoje bus galima apžiūrėti iki kovo 15 dienos.

 

Daina Baranauskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą