Tautodailės darbų parodos pristatymo renginys „Iš kraičio skrynios“

Kovo 6 d. Alytaus Jurgio Kunčino bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros skyriuje vyko Dainavos pagrindinės mokyklos bendruomenės tautodailės darbų parodos „Iš kraičio skrynios", skirtos Lietuvos valstybės šimtmečiui, renginio pristatymas. Visą vasario mėnesį bibliotekos lankytojai galėjo grožėtis mokyklos bendruomenės narių, jų mamų, senelių rankomis austomis drobulėmis, rankšluosčiais, lovatiesėmis, staltiesėmis, kilimėliais, servetėlėmis, juostomis, iš medžio išdrožtais šaukštais, verpstėmis, kaukėmis. Parodą organizavo ir renginį vedė Dainavos pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojos Gitana Baranauskienė ir Vilma Gudaitienė.

Mokytojos Gitana ir Vilma pasakojo, kad iš lino pluošto lietuviai verpė ir audė jau akmens amžiuje. Linai yra seniausias tekstilės pluoštas Lietuvoje. Verpiama ir audžiama buvo per visą žiemą, daugiausia vakarais ligi pat pavasario. Susirinkusios vakaroti, moterys ir merginos poilsio valandėlėmis dainuodavo, žaisdavo ir ratuodavo.

Renginyje svečiavosi etnografinis ansamblis „Kitoks" (vadovė Genutė Bartnykienė). Dainininkės atliko dainas „Baltas lino gyvenimas", „Pasėjau linelį". Mokiniai klausėsi dainos apie lino darbus senovėje ir skaičiavo, kiek darbų reikia nudirbti, kol linas tampa drobele.

Dainavos pagrindinės mokyklos etnokultūros būrelio mokiniai pasakojime „Kantrybė" dzūkiškai porino apie lino gyvenimą, deklamavo Antaninos Urmanavičienės eilėraštį „Linelis", „Mergela, mano", šoko ratelius „Esu dailiai išmokyta" ir „Ausim, sesutės, abrūsus". Linas – vienintelis mūsų laukų augalas, nusipelnęs tokios pagarbos, kad būtų apdainuojamas daugelyje senųjų mūsų tautos dainų.

Jurgio Kunčino bibliotekos renginių organizatorė Daina Krukonienė sekė pasaką, kaip velnias įlindo į liną, ir minė mįsles apie liną. Už teisingai įmintas mįsles dalijo prizus.

Seniau mergaitės ruošdamosios tekėti turėjo iš lino prisiausti rankšluosčių, lovatiesių, staltiesių. Visas drobes, drabužius, rankdarbius laikydavo kraičio skryniose, kurias tekėdamos pasiimdavo į vyro namus, nes skrynia buvo visos šeimos garbė. Kraičių skrynios būdavo puošiamos liaunomis žiedų šakelėmis. Renginio dalyviai kuo dailiau įvairiomis spalvomis puošė „kraičio skrynias".

Renginyje svečiavosi Šv. Benedikto gimnazijos 3a klasės mokiniai su mokytoja Aurelija Šeduikiene ir Alytaus Dainavos pagrindinės mokyklos pirmųjų klasių pailgintos darbo dienos grupės mokiniai su mokytoja Gene Barysiene. Organizatores sveikino ir tautos paveldą toliau puoselėti ragino „Sakalėlio" pradinės mokyklos mokytojos, LEKUS narės. Renginio pabaigoje organizatorės visus dalyvius, žiūrovus vaišino duonos sumuštiniais su linų sėmenimis.

Po renginio dalyviai dar kartą pasigrožėjo iš lino augalo pluošto išaustais tautodailės darbais.

Pradinių klasių mokytojos Gitana Baranauskienė ir Vilma Gudaitienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą