Nauja Piliakalnio gatve link istorinio piliakalnio – ir pėsčiomis, ir automobiliu


Oficialiai atidaryta naujai sutvarkyta Piliakalnio gatvė, vedanti prie vienos gražiausių Alytaus vietų. Pirmieji tvarkymo darbai Piliakalnio gatvėje prasidėjo prieš daugiau kaip pusantrų metų, tačiau projekto metu buvo imtasi papildomų priemonių gatvės šlaitams sutvirtinti.
„Gatvės atidarymo teko palaukti, tačiau buvo užbėgta už akių galimoms problemoms, papildomai sutvirtinant gatvės šlaitus", – kalbėjo Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Grigaravičius. Piliakalnio gatvėje įrengta ypatinga puošmena – gabionai, jie suteikia ne tik estetinį vaizdą, bet ir apsaugo krantus nuo nuošliaužų.
Išasfaltuota Piliakalnio gatvė, nutiesti šaligatviai, dviračių takai, apšvietimo linija, įrengtos poilsio vietos su vaikų žaidimų aikštelėmis, laužavietėmis, lauko treniruokliais suaugusiems ir neįgaliesiems. Nuo šiol bus galima patogiai pasiekti vieną gražiausių rekreacinių miesto zonų – Alytaus piliakalnį, jo prieigas ir grilio zonas panemunėje.
Piliakalnio gatvės rekonstrukcijos projektas kainavo daugiau kaip 1,3 mln. eurų Alytaus miesto savivaldybės lėšų.
Alytaus piliakalnis - tai šimtmečius menąs miesto įkūrimo liudininkas. Tai istorijos ir kultūros paminklas, kurio papėdę šiandien puošia skulptūrų ekspozicija „Alytaus piliakalnio protėviai“. Piliakalnis apipintas nesuskaičiuojama gausybe legendų. Viena iš jų byloja apie meilę ir miesto vardo atsiradimą.
Kadaise gyveno Mirgrausėlė ir Alyta. Vienas kitą pamilo, tačiau Mirgrausėlei buvo skirta vaidilutės dalia. Vietos pilį užpuolę kryžiuočiai. Kovoje krito daug karių, tačiau Alyta likęs gyvas, prasiveržęs iš kryžiuočių apsupimo, nujojęs į Gabijos kalnelį, kur Mirgrausėlė kursčiusi šventąją ugnį, ir ją paslėpęs, o pats grįžęs į kovą. Nors ir narsiai kovėsi Alyta, bet ir jis žuvo. Mirgrausėlė, sužinojusi apie Alytos mirtį, taip graudžiai verkusi, kad jos ašaros upeliu pradėjusios tekėti į Nemuną. Upelis žynių buvo pavadintas Alytupiu, Gabijos kalnelis – Mirgrausėlės piliakalniu, o nuo Alytos pavadinimą gavęs Alytaus miestas. Ir šiandien į Nemuną teka Mirgrausėlės ašarų upelis, o seni žmonės sako, kad iš to upelio atsigėrę dar nemylėję - įsimyli, o kas myli - pamilsta dar labiau.
Piliakalnis datuojamas I tūkst. viduriu – XIV a. Šlaitai statūs, į upių slėnius – 25–30 m aukščio. Piliakalnyje stovėjo Alytaus pilis, kurios apylinkes 1377 m. ir 1382 m. niokojo kryžiuočiai. Alytaus pilis minima 1384 m. ir 1387 m. Į R nuo piliakalnio 1 ha dydžio plote yra VII–XII a. papėdės gyvenvietė su 60 cm storio kultūriniu sluoksniu, tyrinėta 1985–1986 m. Joje rasta sudegusių pastatų liekanų, ūkyje naudojamų dirbinių, kalavijo galas, pentinas su spygliu.
Netoli piliakalnio yra aukščiausias Lietuvoje (38,1 m) Baltosios rožės pėsčiųjų ir dviračių tiltas, pastatytas ant išlikusių senojo geležinkelio tiltų taurų (1899 m.). Nuo piliakalnio ir pylimo atsiveria puiki kairiakrančio miesto panorama. Greta įrengta poilsio zona su pavėsinėmis, laužavietėmis, vaikų žaidimo aikštelėmis ir pasivaikščiojimo takais, vedančiais iki Klebono akmens Nemune.

 

Daina Baranauskaitė 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą