Ekspedicija (ne)dingusio gelžkelio ieškoti: prasideda naujų atradimų metas!


Lietuvoje vis garsiau kalbama apie kultūrinius maršrutus, atveriančius vietiniams ir užsienio turistams kultūros ar paveldo objektus. Alytuje taip pat turime tokį maršrutą, vedantį senojo geležinkelio sankasa iki pat Varėnos. Nors kol kas jis nėra oficialiai įteisintas, tačiau vis plačiau žinomas ir lankomas pėsčiomis ar dviračiais, automobiliais, nes yra tikrai išskirtinis. Kuo?
Visų pirma tuo, kad Lietuvoje nėra daug į Kultūros vertybių registrą įtrauktų inžinerinio paveldo kompleksų, o Dzūkija gali tuo pasigirti. Alytų ir Varėną geležinkelio sankasa jungiančiame maršrute yra išlikę net 17 (!) rimtesnių objektų, didžioji jų dalis įtraukta į Kultūros vertybių registrą 2017–2018 metais. Ne viskas šiame geležinkelio ruože atrasta, tačiau taip tik dar įdomiau – lieka erdvės naujiems atradimams, ir prasideda jų metas!
„Labai džiaugiamės, kad Rusijos archyvuose atradome niekur iki šiol neviešintus Varėnos–Alytaus ir Užnemunės geležinkelio ruožo vykdomuosius statybos brėžinius (1893–1899 m.). Juose sužinojome tiek naujos infomacijos, kad nusprendėme surengti seriją žygių-paieškų ekspedicijų, skirtų surasti dar niekada nelankytus istorinio geležinkelio objektus ar jų liekanas. Pirmoji tokia vyks jau kovo 30 dieną, šeštadienį, o jos maršrutas ves į pietrytinį miesto pakraštį“, – sako asociacijos „Olita-Orany“ vadovas Deividas Pinkevičius.
Ekspedicijos (ne)dingusio gelžkelio ieškoti dalyviai aplankys bei išgirs pasakojimus apie daugiau ar mažiau žinomus buvusio karinio geležinkelio infrastruktūros objektus (daugeliui ir jie bus atradimas): tiltą per Nemuną (ir jo tunelį, kuris vis dėlto yra pažymėtas archyviniuose brėžiniuose!), Plento tiltą, „tunelius“ upeliams. Sužinos, kaip buvo nukreiptos Alytupio ir kitų upelių vagos statant geležinkelį. Žygeiviai galės patys patyrinėti geležinkelį, atsivertę konkrečius jo statybos istorinius brėžinius, žemėlapius, čia pat apžiūrėti specialiai atspaustas archyvines nuotraukas, kitokią vaizdinę medžiagą ir palyginti su išlikusiais objektais.
Žygio maršrutas nuves buvusios Poteronių geležinkelio stoties link, žygeiviai ieškos XIX a. stovėjusio laikinojoo vandens bokšto pamatų. Ar pavyks tapti atradėjais? Prisijunkite ir sužinosime drauge.
Pavasarinių ekspedijų istoriniais atradimais dalysimės ir su tradicinio „Dviračių traukinio“, kuris šiemet iš Alytaus į Varėną (ir atgal) riedės jau gegužės 18–19 dienomis, dalyviais.

Kas? – pažintinis pėsčiųjų žygis (ne)dingusio gelžkelio ieškoti.
Kur? – Alytuje ir į pietryčius nuo miesto.
Kur pradžia / pabaiga? – prie Alytaus senosios gelžkelio stoties (Gardino g. 14).
Kada pradžia? – kovo 30 d., šeštadienį, 10 val. 29 min.
Kada pabaiga? – apie 17 val.
Koks? – žygis ŽIEDINIS (grįšime į starto vietą).
Koks atstumas? – apie 20 km
Specialaus pasirengimo žygiui nereikia, tačiau verta autis tvirta arba turistine avalyne.
Daugiau informacijos https://www.facebook.com/oo.projektas/
Žygis nemokamas, nes jį iš dalies finansuoja Alytaus miesto savivaldybė.


„Olita-Orany“ informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą