Nuotraukos autorius: R.Gaidienė

Legendinės aktorės Dzūkijoje ketina įrengti Holivudo muziejų

Lietuvoje turėtų atsirasti Holivudo muziejus. Ir ne bet kur, o Dzūkijos sodyboje. Tokia mintis kilo per legendinių Holivudo aktorių lietuvių Rutos Lee (84 m.) ir Ann Jillian (69 m.) vakarėlį Los Andžele (JAV). 

Garsios lietuvių kilmės aktorės vakarojo su Lietuvos generaliniu konsulu Los Andžele Dariumi Gaidžiu ir jo žmona Renata Gaidiene. 

Pradėjus skaičiuoti, kiek lietuvių dirbo ir dirba Holivude, Ann Jillian (An Jura Nauseda) pasidalijo sumanymu Lietuvoje steigti Holivudo muziejų, o Ruta Lee (Ruta Mary Kilmonis) pasiūlė muziejui padovanoti savo senelių sodybą Dzūkijoje. 

Pasiūlymas išsyk buvo aptartas ir nuspręsta, kad Rutos Lee senelių sodyba puikiai tiktų pirmam Holivudo muziejui Lietuvoje. 

Netikėtai kilusi idėja džiaugsmingai sutikta ir Lietuvoje. R.Gaidienė sakė sulaukusi daugybės klausimų, kada gi atsiras muziejus. 

R.Gaidienė nutarė atvykusi į Lietuvą išsiaiškinti, kiek galėtų kainuoti šios sodybos pritaikymas muziejui, ir greičiausiai pati imtųsi tą projektą įgyvendinti. Akivaizdu, kad Los Andžele gyvenančios žvaigždės negalės to padaryti. Jos žiniomis, tai apleistas, negyvenamas namas. 

R.Gaidienei ypač patiko mintis, kad Holivudo muziejus būtų privatus ir atsirastų provincijoje. 

Žodis „hollywood“, išverstas iš anglų kalbos, reiškia bugienių mišką, o Dzūkija irgi garsėja miškais. 

„Tai pirma beprotiška mintis. Reikia išsiaiškinti, ar tai įmanoma, kokia būtų vietos žmonių reakcija“, – sakė R.Gaidienė, Los Andžele įkūrusi lietuviškų knygų klubą ir dėstanti lietuvių kalbą. 

Išeivių iš Lietuvos šeimoje Kanadoje gimusi Ruta Lee – vienintelė lietuvė Holivude, Šlovės alėjoje, turinti savo žvaigždę. 

Šio įvertinimo ji nusipelnė už daugiau nei šimtą vaidmenų kine ir labdaringą veiklą. 

Šiemet aktorei buvo atkurta Lietuvos pilietybė. 

Ann Jillian, Lietuvos prezidento bendrapavardė, yra apdovanota Auksiniu gaubliu ir tris kartus nominuota „Emmy“ apdovanojimui. 

Amerikoje ypač vertinami jos nuopelnai kovojant su krūties vėžiu. 

Lietuvių išeivių šeimoje gimusi aktorė visada pabrėždavo, kad jos mergautinė pavardė – Nauseda, o televizijos laidose dalyvaudavo pasipuošusi tautiniu kostiumu. 

Kinui skirta viena muziejaus salė 

Nideta Jarockienė 

Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktorė 

„Holivudo muziejus Dzūkijoje – labai „rūtiška“ idėja. Ji – tokia! Net nusišypsojau išgirdusi. Tokių individualių, įdomių muziejų tikrai reikėtų. Galbūt Holivudo muziejus taptų traukos centru visame regione. 

Beje, mūsų Kino skyriaus fondui Ruta Lee yra padovanojusi savo daiktų ir nuotraukų. Taip pat yra Jono Meko ir Londone gyvenančio aktoriaus George’o Mikellio (Jurgio Mikelaičio) rinkiniai. 

Kino skyriaus fondo saugomo rinkinio eksponatai sudaro apie 4 procentus visų muziejaus eksponatų. Iš viso muziejaus rinkinyje – apie pusė milijono eksponatų. 

Šiuo metu kinui skirta viena mūsų muziejaus salė, tačiau jau ruošiamos patalpos ir kino istorijai bus skirtos dvi ar trys salės.“ 


lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą