Nuotraukos autorius: Socialinių tinklų nuotr.

Aiškėja žiauraus nužudymo Druskininkuose detalės: bandė nuslėpti kankinimus karštu aliejumi

Kraupia žmogžudyste įtariamas vienas tarptautinės žmonių prekeivių gaujos vadeivų Andrius Burba nuo pareigūnų atsitvėrė tylos siena – iš Druskininkų kilęs vyras nieko nepasakoja apie nusikaltimą, nuslėptą prieš 8 metus, o jo bendrininkas yra ieškomas.

Vokietijoje sulaikyto A.Burbos apklausa truko vos kelias minutes. Gaujos aukos 44 metų Mariaus Tiškino nužudymu įtariamas druskininkietis pareiškė esąs nekaltas, tačiau daugiau nieko nekalbėjo ir nesutiko atsakyti į pareigūnų klausimus. Kauno tardymo izoliatoriuje daugiau nei pusmetį laikomas vyras greičiausiai tylės iki pat teismo. Manoma, jog A.Burba pasirinko tylos taktiką siekdamas ne tik pats išsigelbėti nuo kalėjimo, bet ir neįklampinti gaujos, kuri gali jam už tai keršyti. Vyriškis buvo teistas už dar vieno žmogaus nužudymą. 2011 metais įvykdytą M.Tiškino nužudymą tyrėjams atskleidė buvusi A.Burbos žmona Jelena Burbienė. Jungtinėje Karalystėje gyvenanti moteris iki smulkmenų išklojo nusikaltimo detales, nes viską matė savo akimis. Bijodama susidorojimo ji daugelį metų tylėjo, bet po skyrybų išdrįso prabilti. Moteris pati susisiekė ir su naujienų portalu lrytas.lt, papasakojusi apie šiurpų išpuolį.

Bijo grįžti į Lietuvą

Tyrimo sumetimais iki šiol neskelbiama, ar pavyko rasti žmonių prekeivių gaujos aukos kūną. M.Tiškinas iš pradžių buvo įtrauktas į dingusių be žinios žmonių sąrašus, o 2016 metų pabaigoje oficialiai pripažintas mirusiu. Šiuo metu atliekamas tyrimas dėl jo nužudymo. J.Burbienė praėjusią vasarą davė parodymus britų pareigūnams. Šioje apklausoje dalyvavo ir jų kolegos iš Lietuvos. Moteris kategoriškai atsisakė būti apklausiama Lietuvoje, nes baiminasi, jog atvykusi į tėvynę gali būti nužudyta. Apklausos protokolai buvo išversti į lietuvių kalbą – gavę juos, pareigūnai smarkiai pasistūmėjo į priekį.

Bendras dar slapstosi

J.Burbienės tvirtinimu, Druskininkuose surengtoje egzekucijoje dalyvavo ir M.Burbos bendrininkas 36 metų Vytautas Avižinis. Pareigūnams pradėjus tyrimą, abu įtariamieji pasislėpė, skubiai ištrynė iš socialinių tinklų savo nuotraukas. Po kurio laiko A.Burba įkliuvo Vokietijoje, o V.Avižinis iš Druskininkų pabėgo užsienį ir iki šiol yra ieškomas. Po skyrybų moteris atskleidė, kad jos buvęs vyras, V.Avižinis, 39 metų Tomas Dapkūnas ir kiti iš Druskininkų kilę vyrai priklauso prekyba žmonėmis užsiimančiai gaujai.

Pasak J.Burbienės, gauja vertė M.Tiškiną daryti nusikaltimus užsienio šalyse. 2010 metų gruodžio pabaigoje T.Dapkūnas kartu su M.Tiškinu atvyko į Druskininkus iš Šveicarijos ir paprašė Burbų dviem savaitėms leisti įsikurti jų namuose Birštono gatvėje.

Pylė karštą aliejų

2011 metų sausio 9 dieną šiame bute įsiplieskė konfliktas: svečiuose pas Burbas buvęs V.Avižinis staiga ant M.Tiškino užpylė karšto aliejaus iš keptuvės, o po to kartu su A.Burba ėmė jį mušti – spardė, daužė kumščiais.

J.Burbienė paslaptį ilgai saugojusi baimindamasi dėl savo ir vaiko gyvybės – buvęs vyras grasino su jais susidoroti. „Bet bėgant metams nusprendžiau netylėti – M.Tiškino artimieji turi sužinoti tiesą“, – tvirtino emigrantė.

Išgirdo svarbų pokalbį

Nužudytojo M.Tiškino motina Nelė Z. papasakojo naujienų portalui lrytas.lt, ką išgirdo iš savo pažįstamo, apsilankiusio vienos Druskininkų sanatorijos kavinėje. Ten vienas A.Burbos gaujos narys girtas barėsi su žmona. Moteris jam prikaišiojo, kam leido savo sodyboje prie Leipalingio miestelio užkasti M.Tiškino palaikus. Buvusiai žmonai prabilus apie nužudymą, A.Burba per pažįstamus pagrasino su ja susidoroti. T.Dapkūnas, kurio žmogžudystės metu Burbų namuose nebuvo, šių metų kovo pabaigoje buvo nuteistas kalėti pusšeštų metų vaiko pardavimo byloje.

Vygandas Trainys

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą