Ukrainiečių registracijos centre dirbantiems savanoriams – padėkos ir koncertas

Ketvirtadienį Alytaus kultūros centre šurmuliavo padėkos koncertas, skirtas darbo valandų neskaičiavusiems ir Ukrainos registracijos ir prieglobsčio centre savanoriavusiems alytiškiams. Jiems  didžiausias  atlygis buvo atvykusių žmonių šiltos šypsenos ir saugumo jausmas veide, kad pagaliau kažkiek ramu ir saugu.

„Šiandieną mūsų nėra tiek daug, bet mūsų buvo labai daug ir jei būtų atėję visi, kurie dirbo, padėjo, organizavo ir atidavė savo širdies dalį, čia mes būtume netilpę. 627 savanoriai kiekvieną dieną 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę darė tai, ką ir privalėjo daryti. Prisimenu tą rytą, kai 5 valandą man paskambino ir pasakė „mere, karas, bus reikalų“. Jų buvo ir yra tiek, kiek mes neįsivaizdavome. Tądien man paskambino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir paprašė padėti įsteigti pabėgėlių centrą. Aš uždaviau jai vieną klausimą: „Kodėl Alytus?“, o ji atsakė, kad mes mokame spręsti krizes ir turime daugybę savanorių. Nors šiemet esame kultūros sostinė, tačiau priėmėme nelengvą sprendimą ir bėgantiems žmonėms nuo karo atidavėme Kultūros centrą. Aš pamenu žmonių veidus, patalpas, kuriose įsikūrė centras, kai ant scenos žmonės ateidavo ne pasveikinti, o eidavo į dušą ar pasiimti maisto produktų. Jūs buvo tie, kurie, neskaičiuodami savo laiko, savanoriavote. Bėgantys nuo karo čia rado užuojautą, gerą žodį, šiltą lovą, maistą, paguodą, jie suprato, kad yra saugūs. Daugelis apie Lietuvą žinojo tik iš geografijos pamokų, o apie Alytų tikriausiai nežinojo niekas, tačiau daugiau kaip 8 000 žmonių prisimins mūsų miestą. Jūs padarėte tai, ko savivaldybė viena nebūtų galėjusi padaryti. Ačiū, kad esate, dirbate ir norite padėti“, –  padėkos vakaro metu sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Vakaro metu įteiktos padėkos VšĮ „Savanoriai vaikams“, VO „Gelbėkit vaikus“, labdaros ir paramos fondui „Maisto bankas“, Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Alytaus skyriui, Lietuvos šaulių sąjungos Alytaus apskrities Antano Juozapavičiaus šaulių 1-ajai rinktinei, Alytaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, Ukrainiečių registracijos centro vadovui Mantui Struckui, Migracijos departamento prie Lietuvos Respublikos Alytaus skyriui, Užimtumo tarnybos prie Socialinės pasaugos ir darbo ministerijos Alytaus skyriui, Alytaus miesto savivaldybės administracijai, Alytaus kultūros centrui. 

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Alytaus skyriaus vadovės Aldonos Turauskytės teigimu, šios krizės metu savanoriavo daugiau kaip 400 jų organizacijos savanorių. „Mūsų miestas yra tikrai didžiulis, nes daug didelių širdžių, daug nuostabių žmonių. Pajutau, kad miestas yra viena didelė šeima. Ačiū tiems, kurie dirbo, kai centras buvo čia, ir tiems, kurie dar dirba kitoje centro vietoje.“

„Nuėjome ilgą kelią visi kartu ir dar jį einame. Prisimenu, kad sulaukus skambučio iš tiesioginio vadovo, kad reikia pagalbos koordinuoti centrą, tuomet iškart nesupratau, kokia atsakomybė manęs laukia. Ir kai supratau, ką reikės daryti, ilgai kalbėjome su Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktore Ona Balevičiūte. Buvo visko, tačiau kiekvienas iš mūsų užaugo savo empatija, bendravimu su kitais, noru padėti. Ačiū kiekvienam iš jūsų pasakyti per mažai, norisi kiekvienam prieiti ir paspausti ranką, nes čia ne aš, ne savivaldybė, o jūs atlaikėte didelį krūvį. Mes stiprūs kartu. Slava Ukraini!“, – atsiimdamas padėką sakė centro vadovas M. Struckus. 

„Nuoširdžiausiai noriu padėkoti visiems savanoriams ir administracijos darbuotojams, kurie ir deleguoti ir nedeleguoti dirbo centre. Labai džiaugiuosi ir nesitikėjau, kad tiek savanorių bus administracijoje, jie ne tik dirbo, bet ir prisidėjo viskuo, kuo galėjo. Tai daro labai nuoširdžiai ir tebedaro. Linkiu mums visiems taikos“, – sakė Savivaldybės administracijos direktorė Ona Balevičiūtė. 

Į Alytaus centrą jau kreipėsi 8 200 asmenų, laikinai apgyvendinti buvo 3 976 asmenys. Alytaus lopšelius-darželius lanko 53 ukrainiečių vaikai, 116 lanko mokyklas, neformaliojo švietimo įstaigas lanko 19, o Alytaus profesinio rengimo centrą  – 5 ukrainiečiai. Dėl darbo kreipėsi 399 ukrainiečiai, šiuo metu įdarbinti 147 asmenys.
Vidaus reikalų ministrės patarėja Agneta Ladek, įteikdama padėką Alytaus miesto savivaldybei sakė, kad miestui ir Lietuvai labai pasisekė su tokiais žmonėmis. „Kai užgriuvo ši krizė, tik jūsų dėka galėjome ramiai spręsti iššūkius. Ministrės vardu noriu jums kiekvienam asmeniškai padėkoti už didelį begalinį indelį, didelę širdį ir rūpestį, kurį jūs parodėte mūsų broliams ir sesėms ukrainiečiams. Linkime, kad  ir toliau entuziazmas ir meilė neišblėstų ir lydėtų jus kasdien. Nepamirškite vieni kitiems nusišypsoti ir padėkoti vieni kitiems už tai, ką darote.“

Ukrainiečių atstovė Jelena kalbėjo, kad šiandieną Ukraina ir visa jos liaudis gina tėvynę nuo priešo, mums padeda daugelis šalių visame pasaulyje, bet lietuviai, kaip niekas kitas atvėrė savo širdis ir ištiesė pagalbos ranką. „Šiuo metu man suteikta galimybė petys į petį darbuotis su jumis ir padėti savo tėvynainiams, atvažiuojantiems į Alytų.  Turėti tokią galimybę man didžiulis džiaugsmas ir garbė. Savo ir visos Ukrainos vardu reiškiu padėką už tai, ką jūs, lietuviai, dėl mūsų darote. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad žmonės, kurie tavęs nepažįsta ir niekada nematė, gali būti tokie jautrūs ir geraširdžiai, aukotų savo galias ir laiką vienam tikslui – padėti mums ukrainiečiams, kuomet apie tai pagalvoju, mano akyse kaupiasi ašaros. Noriu tikėti, kad ateis diena, kuomet mes galėsime atsidėkoti jums už suteiktą svetingumą. Žemai lenkiu galvą už jūsų šalies ir Alytaus poziciją ir žmogiškumą. Dėkoju.“

Kiekvienas iš savanorių, kurie prisidėjo prie centro veiklos, gaus savivaldybės padėką.

Vakaro metu scenoje pasirodė Alytaus kultūros centro cirko studija „Dzūkija“, atlikėja Asta Pylipaitė, šokių studija „Aušrinė“, grupės „Žalvarinis“ ir „Velvet“. 

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą