Tamsiuoju paros metu bus šviesiau – Alytaus miesto gatvėse montuojama daugiau kaip tūkstantis naujų šviestuvų

Tamsiausiu paros metu rudenį ir žiemą Alytuje bus gerokai šviesiau. Iki lapkričio mėnesio pradžios baigus pradėtus 52 miesto gatvių apšvietimo tinklų rekonstrukcijos darbus, seni natrio lempų šviestuvai bus pakeisti LED šviestuvais.

Šiuo metu miesto gatvėse klojamos naujos požeminės kabelių linijos, bus statomos ir naujos šviestuvų atramos. Šiame tinklų modernizavimo etape bus pakeista daugiau kaip 1200 atramų bei šviestuvų. 
Investicijos į šios etapo naujo gatvių apšvietimo tinklą sudarys 3,552 mln. eurų, iš kurių apie 1,4 mln. eurų – Europos Sąjungos lėšos.

Nauji kabeliai kol kas dar nepakloti ir pagrindai šviestuvams dar neįrengti Medelyno, Gilių, Šilelio, dar keliose mažesnėse gatvėse, tačiau, pasak Alytaus miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjos pavaduotojo S. Stumbro, tai viso labo tėra tik apie 30 atramų, tad rangovai jau nuo rugpjūčio vidurio daugelyje parengtų gatvių pradeda montuoti naujas atramas ir šviestuvus. 

Pavaduotojo teigimu, kadangi nauji kabeliai tiesiami nepriklausomai nuo esamų, elektros apšvietimo sutrikimų gatvėse nebus, nebent trumpą laiką, išjungiant senus ir įjungiant naujus šviestuvus.
 
„Tiesa, vienoje vietoje tamsią atkarpą naktį neišvengiamai turėsime, kadangi dalis cinkuotų Naujosios gatvės atramų bus demontuojamos ir statomos Pramonės gatvėje, nes ten tokios jau yra, o jų vietoje statomos naujos atramos ir šviestuvai – tai per tą laiką, kol bus pastatyti nauji, apšvietimo toje atkarpoje nebus“, - sakė pašnekovas. Pasak S. Sumbro, iki rugsėjo pradžios turėtų būti pastatyta beveik 700 atramų, na, o vėliau iki sutarties pabaigos termino lapkričio pradžioje – ir likę beveik 500 atramų. 

Gatvių apšvietimo rekonstrukcijos darbus atlieką konkursą laimėjusios bendrovės „Požeminių linijų statyba“ ir „Elektros automatika“.    

Alytaus miesto savivaldybės Statybos skyriaus vedėjos pavaduotojas Sigitas Stumbras sako, kad pilnai miesto apšvietimas bus modernizuotas įgyvendinus paskutinių dviejų etapų darbus, kuriems dar reikėtų apie 2,6 mln. eurų. 

„Tai galėtų būti padaryta 2024 metais, juolab, kad darbų apimtys bus kone ketvirtadaliu mažesnės, reikės pakeisti nepilnai 900 atramų, tiesa, gatvių bus daugiau, bet jos mažesnės“, - sakė pavaduotojas. 
Per visus projekto „Gatvių apšvietimo modernizavimas Alytaus mieste“ įgyvendinimo metus 140 miesto gatvių bus pakeista daugiau kaip 2000 atramų ir šviestuvų.

Daugiausia atramų – 179 – bus pakeista pagrindinėje miesto arterijoje – Naujojoje gatvėje. 49 atramos bus pakeistos Pramonės gatvėje, per 30 atramų – Suvalkų, Stoties, Gardino, Kepyklos gatvėse.
„Noriu pastebėti, kad dar penkiose gatvėse, vykdant Medžiotojų, Ateities, Tiesos, Vaivorykštės ir Kreivosios gatvių rekonstrukcijos projektus, atramos ir šviestuvai jau yra pakeisti, tai daugiau kaip 70 atramų ir šviestuvų“, - sakė pašnekovas.  

Pertvarkius gatvių apšvietimo tinklą, jo atnaujinimas įgalins išlaidas miesto apšvietimui sumažinti apie 40-50 procentų.  

Nauji šviestuvai užtikrins ir kokybišką gatvių apšvietimą, kuris pagerins matomumą vairuotojams, dviratininkams ir pėstiesiems bei sukurs saugią aplinką miesto gyventojams ir svečiams tamsiu paros metu.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą