Miesto sodui – grąžinti sodininką ir pripažinti nerūkymo zona

Tokios papildomos aktyvių alytiškių idėjos buvo pasiūlytos vykusiame susirinkime-diskusijoje. Miesto savivaldybės tarybos salėje apie būsimus Miesto sodo atnaujinimo darbus diskutavo Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojai, miškininkai, Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Alytaus skyriaus darbuotojai, viešosios įstaigos „Alytaus infrastruktūra" darbuotojai, aplinkosaugininkai ir, be abejo, aktyvūs alytiškiai.

Kas konkrečiai numatoma  atlikti, atnaujinant Miesto sodą?

Visų pirma reikia atminti, kad Miesto sodas – kultūros paveldo objektas, tad būsimi planai skirti jam puoselėti ir išlaikyti ar atkurti istorinę atmintį, atsižvelgiant ir į pasikeitusius – užaugusius ir subrendusius – medžius.

Planuojami darbai apims:

  • alyvų krūmų aplink fontaną atsodinimą;
  • esamos lanksvų gyvatvorės take, vedančiame nuo fontano iki Laisvės Angelo aikštės, naikinimą tam, kad praplatinus taką būtų atkurtas geresnis aikštės matomumas; 
  • lanksvų atsodinimą „meilės kampelyje" ir aikštelėje prie gimnazijos;
  • popieržievių beržų pasodinimą, atnaujinant beržų alėją.

Miesto sodo medžiams subrendus ir  stelbiant vienam kitą, numatytas medžius retinti:

  • kaštonų alėjoje palei Angelo aikštę;
  • maumedžių alėjoje;
  • vietoje dabar esančių žemaūgių pušų, kurios nebuvo būdingos Miesto sodui jo įkūrimo metu – iškirtus jas, atsodinti klevus.

Iš 657  esamų medžių planuojama iš viso iškirsti 122,  tarp jų nemažai savaiminių medelių dar plonais kamienais ir medžius, stelbiančius ir žalojančius vienas kitą dėl pernelyg mažo atstumo.

Diskusijoje po planų pristatymo kalbėta apie klevų aplink Laisvės Angelo aikštę atsodinimą. Daugelio nuomone, pušys tinka labiau, tačiau šis sprendimas priimtas Kultūros paveldo departamentui  traktuojant prieš dešimtį metų nupjautus klevus kaip savavališką veiksmą.

Susirūpinusiems dėl žalumos išsaugojimo, dendrologas Laimutis Januškevičius paaiškino, jog parkai turi savo paskirtį – teikti estetinį pasigėrėjimą, tad juose turime palikti estetiškai atrodančius medžius.  „Atliekant kraštovaizdinį kirtimą, gali tekti paaukoti vieną kitą medį ir tai visuomenei neturėtų kelti nepasitenkino", – kalbėjo L. Januškevičius.

Miesto sodas – gražiausias tarpukario Lietuvoje geometrinio plano parkas – jau tapo Alytaus miesto simboliu – vieniems jis kelia nostalgiją kad ir dėl kiekvieną pavasarį pražįstančių baltųjų akacijų ir magnolijos, o kiti jį atranda vis iš naujo. Vasarą čia vyksta senamiesčio bendruomenės, kiti kamerinio pobūdžio renginiai. 2018 metų vasarą pirmą kartą vykusiame Alytiškių iniciatyvų projekte gyventojai nusprendė, kad Miesto sode turi atsirasti koncertų erdvė. Ją planuojama įrengti šiemet.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą