Naminių gyvūnų registravimas įsibėgėja – ar paženklinote savo augintinį?

Trečdalis šalies gyventojų, laikančių augintinius, juos jau yra paženklinę, o dar 30 proc. tai ketina padaryti artimiausiu metu, mat iki šių metų gegužės 1 dienos Lietuvoje mikroschema turi būti paženklinti ir į Gyvūnų augintinių registrą įtraukti visi šunys, katės bei šeškai.

Žemės ūkio ministerijos užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa atskleidė, kad augintinių ženklinimas įsibėgėjo.

„Duomenys nuteikia optimistiškai, jeigu gyventojai, kurie artimiausiu metu planuoja paženklinti ir užregistruoti gyvūnus, tai ir padarys – dauguma augintinių šalyje bus paženklinti. Tai būtų geras rezultatas įvertinus tai, kad prievolė ženklinti ir registruoti augintinius atsirado prieš metus.

Augintinių atsekamumas svarbus ir Rusijos invazijos į Ukrainą kontekste. Pavyzdžiui, svarbu turėti informaciją apie pasimetusio augintinio savininkus, kad galėtume juopasirūpinti“, – sako žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas.

Privalomasis gyvūnų augintinių ženklinimas mikroschemomis ir registravimas Gyvūnų augintinių registre įvestas siekiant užtikrinti gyvūnų gerovę, sudaryti galimybes nustatyti augintinių laikymo vietą, identifikuoti jų savininkus ir, esant būtinybei, imtis priemonių, leidžiančių pagerinti gyvūnų laikymo sąlygas. Tai – viena efektyviausių priemonių mažinti beglobių gyvūnų skaičių.

Taip pat svarbi ir užkrečiamųjų gyvūnų ligų kontrolė bei efektyvesnė viešosios tvarkos kontrolė.

Remiantis Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis ir kita augintinių statistika, Lietuvoje iš viso galėtų būti apie 550 tūkst. šunų ir apie 600 tūkst. kačių.

„Spinter tyrimai“ atliktos reprezentatyvios gyventojų apklausos duomenimis 34 proc. respondentų turi šunį, o 29 proc. apklaustųjų – katę. Kad namuose augina šešką, nurodė 1 proc. tyrimo dalyvių. 47 proc. respondentų nurodė, jog augintinių neturi.

34 proc. tyrimo dalyvių teigė, jog jie jau paženklino ir užregistravo savo augintinius, o 30 proc. respondentų sakė, jog ketina tai padaryti artimiausiu metu.

Daugiau nei pusė respondentų (54 proc.), kurie paženklino ir užregistravo savo augintinius, supranta ženklinimo naudą – jie teigė, jog tai yra naudinga tiek augintiniui, tiek šeimininkui.

42 proc. nurodė, jog paženklino savo gyvūnus laikydamiesi nustatytos tvarkos, 22 proc. apklaustųjų atsakė, jog taip daroma visose civilizuotose šalyse. Kadangi gyvūnų ženklinimas – privalomas, 16 proc. tyrimo dalyvių nurodė įvykdę prievolę.

6 proc. apklaustųjų nurodė nesiruošiantys ženklinti savo augintinio. Dažniausiai nurodytos priežastys – augintinis neišeina į lauką arba per didelė paslaugos kaina.

Tik 12 proc. respondentų nežinojo apie šiuo metu vykstantį privalomąjį gyvūnų ženklinimą. Pusė iš jų sakė, jog gyvūnus paženklins ir užregistruos.

Reaguodama į tai, jog daliai gyventojų privalomasis gyvūnų augintinių ženklinimas gali tapti finansine našta, Vyriausybė patvirtino ženklinimo išlaidų kompensavimo mechanizmą socialinę pašalpą gaunantiems asmenims ir gyvūnų globėjams. Pagal valstybės numatytą tvarką, visiems socialinės pašalpos gavėjams ženklinimo ir registravimo išlaidos bus kompensuojamos daugiausia už trijų augintinių (šunų, kačių ar šeškų) paženklinimą ir užregistravimą, kompensacijos dydis – iki 15 eurų už kiekvieną gyvūną.

Socialinę pašalpą gaunantiems nepaženklintų ir neužregistruotų augintinių šeimininkams reikėtų suskubti, nes kompensacijos taikomos gyvūnus paženklinus iki gegužės 1 d.

Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas dėl privalomo gyvūnų augintinių ženklinimo mikroschema ir registravimo buvo priimtas pernai pavasarį ir įpareigojo gyventojus savo augintinius – kates, šunis, šeškus paženklinti ir įregistruoti iki šių metų gegužės 1 dienos.

Gyvūnai, kurie atvesti po minėto įstatymo įsigaliojimo, privalo būti paženklinti ir įregistruoti per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip iki jų perdavimo kitam savininkui ar laikytojui.

Siekiant, kad kuo daugiau žmonių paženklintų gyvūnus augintinius ir būtų užtikrintas efektyvus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatų įgyvendinamas, šiuo metu vyksta viešinimo kampanija „Paženklink mane“, kurios metu gyventojai supažindinami su ženklinimo procesu bei jo teikiamomis naudomis. Specialiai šiai kampanijai sukurta el. svetainė www.pazenklinkmane.lt, kurioje pateikiama informacija ir interaktyvus žemėlapis, kuriame matyti arčiausiai namų esantys gyvūnų ženklintojai bei kontaktiniai jų duomenys, nurodoma ženklinimo paslaugos kaina.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą