Nuotraukos autorius: M.Patašiaus nuotr.

Po grasinimų baudomis dėl augintinių triukšmo – svarbus pakeitimas

Seimo Peticijų komisijos pirmininkas Petras Čimbaras įregistravo patobulintą, jau penktą, Triukšmo valdymo įstatymo pataisų variantą, kuriuo siūloma spręsti ne tik gyventojų, bet ir jų augintinių keliamo triukšmo problemą. Tačiau šį kartą siūlomų įstatymo pataisų tonas švelnesnis, nes jame nekalbama apie grojimą muzikos instrumentais, atsisakyta minutėmis reglamentuoti augintinių sukeliamą triukšmą. Pagal naują projektą, „gyvūnų laikytojai privalo užtikrinti, kad jų laikomi gyvūnai nekeltų grėsmės žmonių, kitų gyvūnų gyvybei, sveikatai ar turtui, nepažeisti kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų, negali leisti gyvūnui sukelti triukšmą, bet kokius garsus, viršijančius nustatytus triukšmo ribinius dydžius.“ Šiame projekte atsisakyta anksčiau siūlytų nuostatų, kad gyvūnų laikytojai „negali leisti gyvūnui sukelti triukšmą, bet kokius garsus, viršijančius nustatytus triukšmo ribinius dydžius ir kurie yra aiškiai girdimi bet kurioje triukšmo veikiamoje gyvenamosios nuosavybės vietoje: nepertraukiamai 10 minučių ar daugiau nuo 7 val. iki 22 val., nepertraukiamai 5 minutes ar daugiau nuo 22 val. iki 7 val. arba girdimi su pertrūkiais daugiau kaip 30 minučių per 3 valandas“.

Patobulintas įstatymo pataisas įregistravęs P. Čimbaras siūlo įteisinti, kad „asmenys gyvenamojoje aplinkoje privalo laikytis viešosios rimties, netrikdyti asmenų ramybės, poilsio ar darbo“. Pagal jo siūlomą naują projektą, „asmenys gyvenamojoje aplinkoje privalo laikytis nustatytų triukšmo ribinių dydžių ir užtikrinti, kad jų keliamas triukšmas ar jų naudojamų įrenginių triukšmo lygis neviršytų vietovei, kurioje naudojami triukšmo šaltiniai, nustatytų triukšmo ribinių dydžių“. Spalio 9 d. Seimui buvo planuojama pateikti Triukšmo valdymo įstatymo pataisas, tačiau jų pateikimas buvo atidėtas. Projektą kritiškai įvertino Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis. „Mes turime tikrai daugiau problemų negu lojantis šuo kaime“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Opozicinės Seimo TS-LKD frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis yra sakęs, kad siūlymas reglamentuoti šuns lojimą „skamba keistai“. Siūloma, kad naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d. Triukšmo valdymo įstatymo pataisos parengtos atsižvelgiant į gyventojos Aldonos Andriuškevičiūtės peticiją.

ELTA ir lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą