Nuotraukos autorius: „Rinkos aikštė“ nuotr.

Beržų sulos renesansas – ūkininkai skaičiuoja augančią paklausą ir pardavimus

Nuo seno lietuvių mėgstama beržų sula išgyvena renesansą – vietos ūkininkai skaičiuoja gerokai augančią paklausą, o kartu ir išaugsiančias pajamas. Ekologiškos ir natūralios mitybos tendencijos padiktavo verslo kryptį ir Lietuvos maisto pramonei – produktų gamyboje naudoti beržų sulą, išgautą išskirtinai tik iš Lietuvoje augančių beržų. Ūkininkas Ritas Kvietkus sako šiemet turintis užsakymą išgauti 50 tonų beržų sulos ledų gamybai – tai didžiausias jo ūkyje užsakytas kiekis. Produktai su Lietuvos ūkyje išgauta ekologiška beržų sula, planuojama, keliaus ir už Atlanto – į saulėtąją Kaliforniją. Beržų sulą maisto pramonė Lietuvoje naudoja jau ilgą laiką, tačiau daugeliu atveju ji vežama iš kaimyninių šalių ir dažniausiai nėra ekologiška. „Tie maisto pramonės gamintojai, kurie naudoja beržų sulą gamyboje, dažniausiai vežasi ją iš Baltarusijos. Ten politika yra reprezentuoti šalį su beržų sula, todėl iš kiekvieno girininko yra reikalaujama išgauti iki 10 tonų beržų sulos per metus. Tačiau ta sula nėra ekologiška dėl netoliese buvusios Černobylio katastrofos. Todėl nieko keisto, kad kartu su natūralaus ir ekologiško maisto paklausa auga paklausa ir ekologiškai lietuviškai sulai, o kartu atsigręžiama ir į vietinius ūkininkus“, – teigia R. Kvietkus.

Šiemet tikėtasi, kad beržų sula pradės bėgti anksčiau, tačiau šiaurės Lietuvoje ji pradėjo bėgti tik praėjusią savaitę. Tokios prognozės buvo dėl šilto rudens ir miške nesusidariusio įšalo, kurio atitirpimo paprastai laukiama. Ūkininkas R. Kvietkus teigia, kad beržų sula turėtų bėgti apie tris savaites. „Šiemet planuojame prileisti apie 70–80 tonų sulos. Vidutiniškai yra skaičiuojama, kad iš beržo per sezoną turi išbėgti 100–120 litrų“, – teigia ūkininkas.  Sunku transportuoti šviežią R. Kvietkus pabrėžia, kad šiandien rinkoje didėja naudingų ir natūralių medžiagų poreikis, auga funkcinio maisto populiarumas. Tačiau vietiniams ūkininkams patenkinti šviežios sulos paklausą rinkoje yra sudėtinga, nes atsiranda daug transportavimo ir sandėliavimo iššūkių. „Maisto ir veterinarijos kontrolės institucijos neleidžia sulos fasuoti miške, todėl užtrunka jos išvežimas iš miško ir pristatymas galutiniam klientui. Be to, šviežios beržų sulos realizacija yra tik 48 valandos. Todėl yra tik keletas variantų ją išsaugoti kartu su maistingomis savybėmis – rauginti arba šaldyti. Šaldyta beržų sula išlaiko savo naudingąsias savybes, o prie nulio laipsnių temperatūros ji gali būti laikoma nuo 3 iki 6 mėnesių“, – sako ūkininkas.

Didžiausią kiekį iš planuojamo ūkininko beržų sulos derliaus – 50 tonų – R. Kvietkus planuoja parduoti vienai didžiausių Lietuvos ledų gamintojų „Vikedai“, šią vasarą rinkai pristatysiančiai išskirtinę inovaciją – ekologiškus beržų sulos ledus. Ūkininkui tai didžiausias iki šiol verslo įmonei parduotas beržų sulos kiekis. Anot R. Kvietkaus, iš jo derliaus pirmą kartą Lietuvoje bus sukurtas tokio formato masiniam vartojimui skirtas produktas su beržų sula.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą