Žemės sklypų savininkų dėmesiui

Primename, kad kiekvienų metų spalio mėnesį, visi šalies asmenys, nuosavybės teise valdantys žemės ūkio paskirties žemės sklypus, gauna paskaičiuotą žemės mokestį, kurį privalo sumokėti ne vėliau kaip iki einamųjų metų  lapkričio 15 dienos. 

Atkreiptinas dėmesys, kad už žemės ūkio paskirties žemę, nuosavybės teise valdantys asmenys, savivaldybių tarybų sprendimais, gauna padidintą žemės mokestį už apleistus žemės ūkio naudmenų plotus.

KADA IR KODĖL TAIKOMAS PADIDINTAS ŽEMĖS MOKESTIS?

Savivaldybių tarybos, atsižvelgdamos į Lietuvos Respublikos žemės mokesčio įstatymo 6 straipsnį, už asmenų nuosavybės teise valdomus apleistus žemės ūkio paskirties žemės plotus, nustato žemės mokesčio tarifą nuo 0,01 procento iki 4 procentų žemės mokestinės vertės. 

Tarifas nustatomas atsižvelgiant į pagrindinę žemės sklypo naudojimo paskirtį, žemės sklypo naudojimo būdą, sklypo dydį bei mokesčio mokėtojų kategorijas (dydį ar teisinę formą, ar socialinę padėtį). Žemės mokesčio tarifo nustatymui taip pat vertinama žemės sklypo geografinė padėtis savivaldybėse teritorijoje. Savivaldybių tarybos sprendimu už apleistas žemes ūkio naudmenas gali skirti maksimalų procentą – 4. 

KĄ BŪTINA PADARYTI ŽEMĖS SKLYPŲ SAVININKAMS SUTVARKIUS ŽEMES SKLYPĄ:

Užregistruokite pranešimą apie žemės sklypo sutvarkymą internetiniame portale www.geoportal.lt:

Žemės sklypo paiešką atlikite pagal unikalų numerį, pasirinkite „Klaidos registravimo“ įrankį   pieštuko pagalba žymėkite apleistų žemės ūkio naudmenų plotą žemėlapyje. 

Dėmesio! žemėlapyje nematysite žemės sklypo ribų, paryškintas raudonas plotas žymės apleistų žemių plotą Jūsų sklype.

Kitas būdas, pranešti apie sutvarkytus apleistus žemes plotus arba apleisto žemės sklypo  atliktus kadastrinius matavimus, kurių metu buvo atnaujinti žemės sklypo kadastro duomenys, t. y. žemės ūkio naudmenos buvo pažymėtos kaip kitos žemės naudmenos (krūmai, želdiniai, pelkės, pažeista, nenaudojama) – parašyti el. laišką adresu apleistoszemes@vzf.lt bei prisegti skenuotą žemės sklypo planą su koordinatėmis. 

DĖMESIO !!!

Valstybės įmonė Valstybės žemės fondas dėl labai padidėjusio interesantų aktyvumo, ragina visus žemes sklypų savininkus registruoti pranešimus apie sutvarkytus apleistus plotus internetu www.geoportal.lt/az/ arba el. paštu apleistoszemes@vzf.lt.

Ams informcija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą