Išmaniųjų telefonų programėlė padeda vartotojui sužinoti, ar perkamas gaminys yra saugus

Kiekvienas Lietuvos, kaip ir dar 15 Europos šalių, vartotojas gali įsitikinti, kad įsigijo saugų gaminį, atsisiuntęs nemokamą išmaniųjų telefonų programėlę  Scan4Chem .

Daugelyje kasdien naudojamų daiktų yra įvairių cheminių medžiagų, tarp jų ir pavojingų sveikatai bei aplinkai. Jos aptinkamos žaisluose, drabužiuose, kanceliarinėse prekėse, balduose, apdailos medžiagose, tekstilėje, sporto įrangoje, virtuvės reikmenyse, tačiau jų etiketėse cheminė sudėtis nenurodoma.

Kiekvienas iš mūsų turi teisę žinoti, ar perkamame produkte yra vadinamųjų labai didelį susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų ir ar jų koncentracija viršija ribą, kuri gali būti kenksminga žmogaus sveikatai ar aplinkai. Ši teisė yra numatyta REACH (cheminių medžiagų) reglamente.

Programėlė Scan4Chem  skirta sužinoti, ar gaminyje yra kenksmingų medžiagų. Tereikia nuskenuoti jo brūkšninį kodą ir informaciją matysite ekrane.

Jos  duomenų bazėje kaupiama ir nuolat papildoma informacija apie gaminiuose (išskyrus maisto produktus, kosmetikos ir buitinės chemijos priemones) esančias pavojingas chemines medžiagas. Jeigu konkretaus produkto nėra duomenų bazėje, naudojantis programėle galima siųsti užklausas jo tiekėjui ir gamintojui. Gavę vartotojo prašymą, šią informaciją jie privalo suteikti per 45 dienas. Tai padaryti įpareigoja REACH reglamentas.

Didelį susirūpinimą keliančios cheminės medžiagos ne tik pavojingos žmogaus sveikatai ir aplinkai, tačiau labai apsunkina nebereikalingų gaminių perdirbimą. Ši programėlė – išmanus būdas vartotojui pasirinkti saugesnės sudėties gaminius prieš juos įsigyjant“,  sako Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės patarėja Donata Pipiraitė-Vališkienė.

Pasak jos, pirkėjas apie norimo įsigyti gaminio sudėtyje esančias didelį susirūpinimą keliančias chemines medžiagas informuojamas nedelsiant, jeigu gaminio tiekėjas informaciją yra pateikęs duomenų bazei. Deja, ne visi tiekėjai skuba informuoti apie  gaminių sudėtį. 

Kuo daugiau vartotojų paklausimų bus išsiųsta gaminių tiekėjams, tuo daugiau jų turės pateikti informaciją apie gaminių sudėtį į duomenų bazę. Kviečiame vartotojus pasinaudoti „teise žinoti“ ir rinktis gaminius be didelį susirūpinimą keliančių cheminių medžiagų“, – ragina Donata Pipiraitė-Vališkienė.

Šiuo metu didelį susirūpinimą keliančių medžiagų sąraše yra 201 cheminė medžiaga, tačiau jis reguliariai atnaujinamas įtraukiant vis daugiau naujų cheminių medžiagų.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą