Mobilios sveikatos priežiūros paslaugos arčiau Alytaus rajono žmonių

 

Alytaus rajono gyventojai sveikatos priežiūros paslaugas gauna greičiau ir patogiau. Alytaus rajono savivaldybės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) nuo praėjusių metų pabaigos teikia mobilias medicinos paslaugas namuose. Kad jos būtų dar kokybiškesnės, PSPC įsigijo du naujus „Dacia Duster“ automobilius, kuriais bendruomenės slaugytojos vyksta į pacientų namus.
Naują transporto priemonę apžiūrėjo ir su pacientais, kuriems teikiamos mobiliosios paslaugos namuose, bendravo Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.
Meras drauge su bendrosios praktikos slaugytoja Dale Džerviene aplankė Punioje gyvenančius pacientus, kurie džiaugėsi atvykstančia slaugytoja ir jos teikiamomis paslaugomis. „Mes labai džiaugiamės, kad sulaukiame savo felčerės namuose. Mums daug lengviau“, – kalbėjo Gecevičių šeima iš Punios.
Pasak A. Vrubliausko, siekiama, kad medicinos paslaugos būtų dar arčiau žmogaus ir kokybiškesnės.
„Keisti slaugytojų darbo pobūdį paskatino poreikis medicinos paslaugas priartinti kuo arčiau žmogaus, ypač vyresnio amžiaus. Punktuose mažėjo norinčiųjų gauti tokias paslaugas, didėjo paslaugų poreikis pacientų namuose,“ – kalbėjo A. Vrubliauskas, sakydamas, kad planuojama teikti dar daugiau kokybiškų medicininių paslaugų namuose, investuoti į įstaigų atnaujiną.
Du automobiliai „Dacia Duster“, kuriais jau važinėja slaugytojos, nupirkti PSPC lėšomis. Vieno automobilio kaina 13 400 Eur.
„Artimiausiu metu planuojame įsigyti dar tris automobilius su medicinine įranga, kad bendrosios praktikos slaugytojos galėtų suteikti dar daugiau paslaugų pacientų namuose. Pavyzdžiui, vietoje, o ne laboratorijoje atlikti kraujo tyrimus“ , – apie mobilių paslaugų plėtrą kalbėjo ir PSPC direktorė Giedrė Ilgūnaitė. Automobiliai bus nupirkti įgyvendinat projektą „Sveikatos prieinamumo paslaugų pajėgumo didinimas nutolusiose teritorijose Alytaus ir Voronovo rajonuose“.
Gyventojams – patogiau

Nuo praėjusių metų gruodžio mėnesio Alytaus rajone medicinos punktus pakeitė mobiliosios bendruomenės slaugytojos.

Direktorė G. Ilgūnaitė pažymi, kad mobilia slaugytojų paslauga naudojasi dvigubai daugiau pacientų, nei jų ateidavo į medicinos punktą.
Bendruomenės slaugytojos vyksta pas visus pacientus, kurie jas kviečia.
„Slaugytojos konsultuoja, pagal gydytojo paskyrimą atlieka injekcijas į raumenis, veną, lašinę infuziją, širdies elektrokardiogramą, paima kraują tyrimams. Ypač slaugytojų laukia artimieji, kurie ne visada turi galimybę tinkamai pasirūpinti nuolatinį slaugos poreikį turinčiais pacientais. Ligonių kasos apmoka 4 slaugytojų vizitus pas slaugomus asmenis per mėnesį“, – sakė G. Ilgūnaitė.
Slaugytojos aktyviai bendradarbiauja su šeimos gydytojais. Įvertinusios paciento būklę, medicininius poreikius, jos tiesiogiai susisiekia su paciento šeimos gydytoju dėl rekomendacijų ar reikiamų medicininių paslaugų skyrimo pacientui.
Pasak G. Ilgūnaitės, slaugytojos teiks dar daugiau paslaugų. Konsultuos ir kvies dalyvauti profilaktikos programose, patars bendruomenėms sveikos gyvensenos, fizinio aktyvumo klausimais, padės ugdyti savirūpos įgūdžius.
Svarbiausia pacientas ir jo poreikiai

Rajono gyventojai džiaugiasi, kad mobilios paslaugos teikiamos jiems artimoje aplinkoje – namuose.

Mobilią paslaugą teikia ilgametę patirtį turinčios bendrosios praktikos slaugytojos. Didelis dėmesys skiriamas ne tik jų techniniam aprūpinimui, bet ir įgūdžių, gebėjimų tobulinimui.

„Mums svarbiausias pacientas ir jo poreikiai. Todėl juos analizuosime ir stengsimės užtikrinti paslaugų kokybę, tobulinsime darbo organizavimą, kad pacientai būtų patenkinti, o slaugytojos dirbtų noriai ir produktyviai“, – sakė Alytaus rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė G. Ilgūnaitė.

Alytaus rajone sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos Pirminės sveikatos priežiūros centre Alytuje, penkiose ambulatorijose: Dauguose, Butrimonyse, Krokialaukyje, Simne ir Miroslave, bendrosios praktikos gydytojų kabinetai veikia Makniūnuose ir Pivašiūnuose.

Gyventojus, kuriems reikalingos mobilios slaugytojos paslaugos, gali paskambinti teritoriją aptarnaujančiai slaugytojai ir susitarti dėl vizito į namus laiko:

Nemunaičio ir Alovės medicinos punktų teritorijų gyventojus aptarnauja bendrosios praktikos slaugytoja Danguolė Kuniejienė, tel. 8 684 67 166.

Ąžuolinių ir Miklusėnų medicinos punktų bei Luksnėnų bendrosios praktikos gydytojų kabineto teritorijų gyventojus aptarnauja bendrosios praktikos slaugytoja Ina Giniūnienė, tel. 8 672 48 322.

Kančėnų medicinos punkto teritorijos gyventojus aptarnauja bendrosios praktikos slaugytoja Aldona Sakalauskienė, tel. 8 647 33 599.

Punios medicinos punkto teritorijos gyventojus aptarnauja bendrosios praktikos slaugytoja Dalė Džervienė, tel. 8 601 90 711.

Vankiškių medicinos punkto teritorijos gyventojus aptarnauja bendrosios praktikos slaugytoja Dalė Gegužienė, tel. 8 684 67 696.

Verebiejų medicinos punkto teritorijos gyventojus aptarnauja bendrosios praktikos slaugytoja Inga Vasiljevienė, tel. 8 616 79 300.


Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą