Nuotraukos autorius: Freepik

Slenka plaukai? 5 naudingi patarimai kaip to išvengti

Plaukų slinkimas – nemaloni problema, su kuria susiduria tiek vyrai, tiek moterys. Ir jei keletas išslinkusių plaukų šepetyje yra normalu, suintensyvėjęs slinkimas sukelia daug streso ir kitų nemalonų jausmų.

Nors genetika plaukų slinkime vaidina svarbų vaidmenį, o ypač vyrų tarpe, gyvenimo būdo veiksniai taip pat turi tam įtakos. 

Taigi, šiandien dalinamės penkiais patarimais kaip išvengti arba sumažinti plaukų slinkimą ir kuo ilgiau džiaugtis vešlia kupeta ant galvos. 

Supraskite plaukų slinkimo priežastis

Prieš gilinantis į plaukų prevencijos strategijas, labai svarbu suprasti, kas jį sukelia. 

Viena dažniausių priežasčių yra žmogaus genetika ir paveldimas plaukų slinkimas, dar žinomas kaip androgenetinė alopecija. Ši būklė paveikia tiek vyrus, tiek moteris ir jai būdingas laipsniškas plaukų slinkimas, ilgainiui sukeliantis nuplikimą.

Hormoniniai pokyčiai dėl nėštumo, gimdymo, menopauzės ar skydliaukės problemų taip pat gali sukelti plaukų slinkimą.

Tam tikros ligos, įskaitant galvos odos infekcijas, grybelį, trichotilomaniją (plaukų rovimo sutrikimas) bei vaistai nuo vėžio, artrito, depresijos, širdies problemų, podagros ir aukšto kraujospūdžio taip pat gali sukelti plaukų slinkimą.

Galiausiai, prie plaukų slinkimo gali prisidėti ir fizinis bei emocinis stresas.

Laikykitės subalansuotos mitybos

Mityba yra itin svarbi tiek mūsų bendrai, tiek plaukų sveikatai, nes esminių maistinių medžiagų trūkumas gali sukelti jų slinkimą.

Atminkite, kad plaukai yra sudaryti daugiausiai iš baltymų, todėl būtinas pakankamas baltymų suvartojimas. Į savo racioną įtraukite liesos mėsos, žuvies, sojos, ankštinių daržovių ir t.t.

Geležies trūkumas yra kita dažna plaukų slinkimo priežastis, ypač moterims, tad valgykite daug geležies turinčio maisto, tokio kaip raudona mėsa, špinatai, lęšiai. 

Norėdami palaikyti plaukų sveikatą pasirūpinkite ir vitaminų A, C, D ir E bei tokių mineralų kaip cinkas ir selenas vartojimu, nes šios medžiagos skatina plaukų augimą ir jų sveikatą. Į racioną įtraukite įvairių vaisių, daržovių, riešutų ir sėklų, o norėdami atsargas papildyti greičiau išbandykite intraveninę bei ozono terapiją. Daugiau informacijos rasite čia  https://dropsclinic.lt/paslaugos/ozono-terapija/

Su plaukais elkitės švelniai

Tai, kaip elgiatės su plaukais, gali arba užkirsti kelią jų slinkimui arba jį sustiprinti.

Venkite plaukus tempiančių šukuosenų, tokių kaip įtemptos uodegos ar kasytės, nes jos gali paspartinti plaukų slinkimą ir bendrai sužaloti plaukus. 

Plaudami galvą venkite itin karšto vandens ir stiprių cheminių medžiagų šampūnuose bei kitose priemonės. Šukuodamiesi naudokite plačiai dantytas šukas, kad išvengtumėte plaukų traukimo ir lūžinėjimo.

Taip pat ribokite karštų ar cheminių plaukų formavimo priemonių naudojimą ir dažymą, nes karštis ir tokios priemonės silpnina plaukus, jie pradeda lūžinėti ir greičiau slinkti.  

Valdykite stresą

Kadangi stresas gali sukelti plaukų slinkimą, labai svarbu išmokti jį valdyti. 

Reguliariai mankštinkitės, nes fizinis aktyvumas malšina stresą ir gali pagerinti bendrą sveikatą, kas turi įtakos ir plaukų sveikatai.

Sąmoningumo praktikos ir meditacija taip pat gali padėti sumažinti streso lygį, tačiau jei niekas nepadeda, apsvarstykite galimybę pasikalbėti su terapeutu. 

Išbandykite masažą

Be įprastų metodų, tam tikros natūralios priemonės taip pat gali padėti užkirsti kelią plaukų slinkimui.

Kai kurie tyrimai parodė, kad rozmarino ir pipirmėčių eteriniai aliejai gali paskatinti plaukų augimą. Juos sumaišykite su pvz. kokosų ar alyvuogių aliejumi ir įmasažuokite į galvos odą, kad pagerėtų kraujotaka.

Reguliarus galvos masažas gali ne tik padėti sumažinti stresą, bet ir pagerinti galvos odos kraujotaką bei paskatinti plaukų augimą.

Meskite alkoholį ir rūkymą

Plaukų slinkimą pagreitinti gali ir rūkymas bei alkoholio vartojimas, todėl stenkitės šių žalingų įpročių atsikratyti arba bent jau gerokai sumažinti. 

Kai kurie tyrimai parodė, kad plaukų slinkimą sukelti gali ir didelis kofeino kiekis, tad apsiribokite tik pora puodelių kavos per dieną. 

Holistinis požiūris 

Geriausių rezultatų tikėtis galima atsižvelgiant į visas šias rekomendacijas, nes jų bendras poveikis bus gerokai didesnis nei tik pasirinkus vieną. 

Taigi, stenkitės sveikai maitintis, sportuoti, išmokite valdyti stresą, būkite švelnūs rūpindamiesi plaukais, ribokite cheminių priemonių bei karščio, pvz. tiesintuvų bei džiovintuvų naudojimą.

Išbandykite tokias priemones kaip vitaminų papildai, ozono terapija, o jei niekas nepadeda – kreipkitės į specialistus. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą