Įkalinimo įstaigose dirbantiems medikams didės atlyginimai


Nuo Naujųjų metų įkalinimo įstaigose dirbantiems medikams turėtų didėti atlyginimai, kurie būtų didesni negu viešose gydymo įstaigose dirbančių medikų algos. Tokioms Sveikatos draudimo įstatymo ir dar keturių įstatymų pataisoms šiandien buvo pritarta Vyriausybės posėdyje.
„Šiandien laisvės atėmimo vietose dirbančių medikų atlyginimai yra mažesni, nes jie mokami iš Teisingumo ministerijai skirtų asignavimų, o ne iš privalomojo sveikatos draudimo lėšų. Naujoje tvarkoje bus numatyta, kad įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros specialistai, kaip ir visi medikai, gaus darbo užmokestį iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, o iš Teisingumo ministerijos lėšų jiems dar bus išmokami priedai,“ – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.
Anot ministro, šios įstatymų pataisos turėtų įsigalioti jau nuo kitų metų sausio 1 d.
Valstybinės ligonių kasos duomenimis, viešųjų gydymo įstaigų gydytojų atlyginimų vidurkis š. m. I ketvirtį buvo 1465 eurai atskaičius mokesčius. Įkalinimo įstaigose dirbančių gydytojų darbo užmokesčio vidurkis – 1145 eurai.
Jeigu įkalinimo įstaigų medikai dėl laikino nedarbingumo, atostogų ar kitų priežasčių negalės užtikrinti šeimos gydytojo, odontologo ar psichiatro teikiamų paslaugų, juos pavaduotų atitinkamos savivaldybės poliklinikos gydytojai. Su poliklinikomis, esančiomis šalia įkalinimo įstaigų, turės būti sudarytos sutartys dėl pirminės sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimo įkalinimo įstaigoje.
Nuo š. m. spalio 1 d. įgyvendinus įkalinimo įstaigų sveikatos priežiūros padalinių pertvarką, visi pataisos įstaigų medikai yra pavaldūs Laisvės atėmimo vietų ligoninei (LAVL), kuri atsakinga ir už ambulatorinę pirminio lygio asmens sveikatos priežiūrą. Jos specialistai dirbs visose laisvės atėmimo vietų įstaigose.
Laisvės atėmimo vietų ligoninėje planuojama siaurinti teikiamų paslaugų spektrą – čia liks tik palaikomasis ir tuberkuliozės gydymas, slauga bei psichiatrijos paslaugos. Pacientams reikalingas specializuotas ambulatorines ir stacionarines antrinio lygio paslaugas teiks artimiausios viešosios sveikatos priežiūros įstaigos.
Tretinio lygio suimtųjų ir nuteistųjų asmens sveikatos priežiūra ir toliau bus vykdoma Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžiose ligoninėse.
Įgyvendinus reformą, LAVL yra 262 sveikatos priežiūros specialistų etatai: 131specialistas teikia pirminės priežiūros paslaugas įkalinimo įstaigose, tiek pat teikia ir antrinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą