Tyrimai dėl gaisro pasekmių – labai svarbūs. Neignoruokime jų!

65 Аlytaus rajono ir 35 – Alytaus miesto gyventojai bei 100 ugniagesių iš Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos jau turėjo gauti kvietimus dėl biologinės stebėsenos tyrimų.

Tyrimai bus atliekami paskutinėmis birželio dienomis.

„Tai bus pirmą kartą Lietuvoje atliekami pavojingų medžiagų poveikio žmogaus organizmui tyrimai, analizuojant biologines terpes – kraują ir šlapimą. Tokia žmogaus biologinė stebėsena yra labai svarbi, ypač po gaisro, kurio metu išsiskyrė įvairių pavojingų cheminių junginių“,- sako Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Atsitiktinai pagal Registrų centro duomenis parinkti gyventojai pirmajame tyrimo etape  kviečiami duoti kraujo ir šlapimo mėginius, kad medikai galėtų ištirti, ar juose bus nustatyta sveikatai pavojingų dioksinų, daugiaciklių aromatinių angliavandenilių, metalų ir kitų cheminių medžiagų. Šios nuodingos medžiagos galėjo susikaupti žmogaus organizme po 2019 m. spalio viduryje kilusio didžiulio padangų gaisro Alytaus įmonėje „Ekologistika“.

Laboratoriniam tyrimui bus imama kraujo, tiriamieji asmenys turėtų atsinešti rytinio šlapimo mėginį. Reikia atvykti bent 2 val. iki tyrimo nevalgius ir negėrus saldintos arbatos bei kavos. Tyrimas užtruks apie 1 val. Atvykdami gyventojai su savimi turi pasiimti asmens tapatybės dokumentą ir Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atsiųstą laišką – kvietimą.  Tyrime gali dalyvauti tik pakviesti asmenys, kvietimo negavę asmenys nebus priimami.

„Alytaus rajono savivaldybė yra rizikos teritorija, nes būtent jos didžiausią dalį paveikė nuo gaisravietės sklidusios nuodingos cheminės medžiagos. Būtent todėl biologinės stebėsenos tyrimai mums yra labai svarbūs. Kreipiuosi į visus Alytaus rajono ir miesto gyventojus: jeigu gavote kvietimą dalyvauti tyrime – neignoruokite! Neišmeskite laiško!“- ragina savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Jos teigimu, Alytaus rajono savivaldybė tikėjosi, kad tyrimai dėl gaisro pasekmių žmonių sveikatai bus gerokai didesnės apimties. Juk vien tik Miklusėnuose, kurie buvo pačiame gaisro taršos centre, gyvena apie 1110 žmonių.

Deja, Sveikatos apsaugos ministerija laikosi savo nustatytos tyrimo metodikos ir sako, kad pirmajame stebėsenos etape bus stengiamasi išsiaiškinti pavojingų cheminių junginių lygį tiek gaisro paveiktose Alytaus teritorijose, tiek – palyginimui – kitose Lietuvos vietovėse. Todėl tyrimui iš pradžių pasirinkta 100 Alytaus miesto ir rajono gyventojų bei dar 100 žmonių, gyvenančių Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių miestuose ir jų rajonuose. Visi tiriamieji  atrinkti atsitiktinės atrankos būdu iš Registrų centro Gyventojų registro. Taip pat bus tiriama 100 ugniagesių - gelbėtojų, tiek dalyvavusių, tiek nedalyvavusių likviduojant gaisrą ir jo padarinius.

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad pirmas tyrimo etapas vyks 2020 m. birželio 29 – liepos 1 d.  dienomis.

Biomonitoringo sąlygos nustatytos sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintame įsakyme.

Tyrimą vykdys Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų institutas, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras bei Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras. Šių institucijų darbuotojams talkins Nacionalinis kraujo centras – jis deleguos savo darbuotojus kraujo mėginių paėmimui, suteiks saugos reikalavimus atitinkančias patalpas.

Jau anksčiau nustatyta, kad dėl gaisro „Ekologistikoje“ Alytaus rajono Miklusėnų, Karklynų, Genių ir Vytautiškių kaimų ūkiai buvo užteršti dioksinais.  Ūkininkams buvo draudžiama realizuoti pieną. Po atliktų tyrimų teko utilizuoti 575 gyvulius ir paukščius. Iki šiol vyksta Alytaus rajono kaimų, nukentėjusių nuo gaisro, teritorijose naudojamo geriamojo vandens, augalinio ir gyvūninio maisto, pašarinės žaliavos ir pašarų užterštumo stebėsena.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba gegužės pabaigoje  iš ūkių ir kitų vietų paėmė ir ištyrė 102 įvairius mėginius. Iš jų 6 (1 – avies kepenų, 2 – žolės, 3 – kiaušinių) neatitiko reikalavimų. Tarnyba  bei kitos institucijos toliau tikrins pieno, mėsos, kiaušinių, pašarų, vaisių ir daržovių mėginius.

Gaisras Alytaus Pramonės mikrorajone esančioje padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ kilo pernai spalio 16-osios naktį, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

  • Lina
    prieš 9 minučių
    Sveiki.Tai kur tie tyrimų rezultatai.Niekaip nesulaukiu.

Parašykite komentarą