Daugiau galimybių naudotis valstybės garantuojama teisine pagalba


Asmenims atsiras daugiau galimybių naudotis valstybės garantuojama teisine pagalba baudžiamosiose bylose.  Tokias pataisas Seimo posėdyje pristatė teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.
Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatymo pakeitimo projekte nustatoma, kad baudžiamosiose bylose antrinę teisinę pagalbą galėtų gauti ir asmuo, kuriam anksčiau tokia pagalba buvo suteikta, tačiau jis neapmokėjo apskaičiuotų teisinės pagalbos išlaidų. Priklausomai nuo asmens turtinės padėties antrinė teisinė pagalba būtų nemokama arba asmuo turėtų apmokėti dalį išlaidų.
Pernai Konstitucinis Teismas paskelbė, kad įstatymo nuostata, kai žmogus nebegali gauti antrinės teisinės pagalbos baudžiamosiose bylose, nes yra neapmokėjęs jau suteiktos teisinės pagalbos išlaidų ar jų dalies, prieštarauja konstituciniam teisės į gynybą principui.
Antrinė teisinė pagalba apima procesinių dokumentų rengimą, gynybą ir atstovavimą administracinėse, civilinėse, baudžiamosiose bylose ir vykdymo procese bei išlaidų, susijusių su bylos nagrinėjimu, atlyginimą.
Antrinė teisinė pagalba pernai buvo suteikta daugiau nei 42 tūkst. kartų.
Seimo posėdyje taip pat pristatytas Lietuvos ir Brazilijos sutarties dėl nuteistųjų asmenų perdavimo ratifikavimo įstatymo projektas. Ši sutartis dėl nuteistųjų asmenų perdavimo buvo pasirašyta pernai rudenį Niujorke. Seimui ratifikavus sutartį, atsiras galimybė Brazilijoje nuteistus Lietuvos piliečius perduoti į mūsų šalį atlikti likusią bausmės dalį ir Lietuvoje nuteistus Brazilijos piliečius – į jų tėvynę.
Šiuo metu Brazilijos įkalinimo įstaigose bausmes atlieka 3 Lietuvos piliečiai, 2014 m. tokių asmenų buvo 15.
Abiem šiems projektams Seimas po pateikimo pritarė.

Teisingumo ministerijos informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą