Elektroninės prekybos ABC

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad norėdami verstis elektronine prekyba (e.prekyba) gyventojai privalo registruoti individualią veiklą pagal pažymą. Tokios veiklos vykdymui verslo liudijimas netinka. Pajamas už elektroninėje erdvėje parduotas prekes ar paslaugas reikia apskaityti ir sumokėti mokesčius.

Registruoti individualią veiklą paprasta, tereikia prisijungti prie sistemos Mano VMI ir pateikti prašymą. Veiklą galima pradėti vykdyti nuo teisingai užpildyto prašymo pateikimo dienos. Nereikia laukti dienos ar kelių, kol VMI darbuotojas patvirtins prašymą. Daugiau išsamesnės informacijos apie individualios veiklos vykdymą galima rasti interneto svetainės www.vmi.lt skiltyje „Pradedu individualią veiklą“.

Vykdantys individualią veiklą gyventojai turi tvarkyti supaprastintą buhalterinę apskaitą ir mokėti mokesčius: gyventojo pajamų mokestį, privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokas. Individualios veiklos apskaitą palengvina nemokama VMI e.paslauga i.APS: pajamas ir išlaidas tvarkant e.būdu, nebereikia pildyti popierinio žurnalo, tai leidžia taupyti laiką, užtikrina, jog dokumentai laikui bėgant nepasimes, o visas mokestines pareigas atliksite paprastai ir laiku.

Pažymėtina, kad tais atvejais, kai gyventojai socialiniuose tinkluose pardavinėja savo asmeninius daiktus (pvz., nebenešiojamus drabužius, batus ir pan.), jie registruoti veiklos neprivalo. Tokiu atveju jokių mokesčių mokėti nereikia, jei „pelnas“ (kainos skirtumas tarp prekės įsigijimo ir pardavimo) per metus nesiekia 2,5 tūkst. eurų. 

Atkreipiamas dėmesys, kad e.prekyba pastaruoju metu sparčiai populiarėja dėl COVID-19 pandemijos paskelbtos ekstremalios situacijos, auga e.būdu parduodamų prekių ir paslaugų pasiūla bei paklausa. Internetinės parduotuvės, įvairias paslaugas teikiantys portalai, prekyba savo rankų darbo gaminiais, pasitelkiant socialinį tinklą „Facebook“ ir pan. turi būti legali.

VMI pataria gyventojams, perkantiems prekes internetu, visada išsaugoti sąskaitas, jeigu ateityje kiltų nesusipratimų. Mokesčių administratorius primena, kad apie įvairius pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti pasitikėjimo telefonu 1882, taip pat užpildę elektroninę anketą.

Savarankiškai aktualią mokesčių informaciją galima rasti VMI interneto svetainėje www.vmi.lt, aktualijos taip pat skelbiamos socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje. VMI „Youtube“ kanale yra skelbiami VMI seminarų vaizdo įrašai. 

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą