Vištų augintojams – nuostolių kompensacijos

Nuostolių dėl Rusijos karo Ukrainoje patiriantys broilerių ir vištų dedeklių augintojai jau gavo pirmąsias kompensacijas. 35 broilerių ir vištų dedeklių laikytojams, pateikusiems paraiškas, pervesta 1,84 mln. Eurų. Iš viso Lietuvos paukštininkystės sektoriui dėl Rusijos karinės invazijos į Ukrainą poveikio numatyta 3,8 mln. Eur išimtinės sureguliavimo pagalbos lėšų.

Dėl Rusijos karo veiksmų Ukrainoje paukštininkystės sektoriaus ūkininkams ir įmonėms smarkiai pabrango pašarai. Išaugus sąnaudoms jų veikla tapo nuostolinga. Išimtinė sureguliavimo pagalba broilerių ir vištų dedeklių laikytojams skiriama siekiant išsaugoti paukštininkystės sektoriaus veiklos gyvybingumą.

Pagalba teikiama už 2022 m. kovo-gegužės mėn. laikotarpį broilerių augintojams – 0,08 Eur už kg gyvo svorio broilerio, arba 0,20 Eur už broilerį ir vištų dedeklių laikytojams – 0,009 Eur už vieną A ir B klasės kiaušinį.

Įmonės ir ūkininkai, kurie kreipėsi pagalbos ir pateikė paraiškas, iki birželio 23 d. turės pateikti faktinius gegužės mėnesio duomenis apie užaugintų ir pristatytų skersti arba užaugintų ir paskerstų broilerių kiekį, o jeigu užsiima kiaušinių gavyba - apie gautų ir pateiktų rinkai kiaušinių kiekį. Įvertinus šiuos duomenis likusi pagalbos suma, tikėtina, bus išmokėta liepą.

Be to, broilerių augintojams ateinančią savaitę bus išmokėta pagalba, skirta dalinai kompensuoti 2021 m. rugsėjo-gruodžio mėnesiais patirtus nuostolius, kai rinką sutrikdė COVID-19 viruso protrūkis. Broilerių augintojams pagal šią pagalbos priemonę skirta apie 1 mln. Eur.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą