Nuotraukos autorius: V.Ščiavinskas

Svarbu dirbantiems pagal verslo liudijimą – sutrumpino leidžiamų darbų sąrašą

Prieš kurį laiką buvo pateikti siūlymai naikinti didžiąją dalį statybos darbų, kuriuos galima atlikti su verslo liudijimais. Nuo 2020 m. liepos 1 d. įsigalios Verslo liudijimų išdavimo gyventojams taisyklių ir Veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąrašo pakeitimai. Statybos darbų, kuriuos galima atlikti su verslo liudijimu, sąrašas gerokai patrumpintas.

Iš sąrašo išbraukti šie darbai: statybos baigimo apdailos darbai; vandentiekio, šildymo ir oro kondicionavimo sistemų įrengimas; elektros sistemų įrengimas pastatuose bei elektros įtaisų įrengimas ir remontas. Sąraše liko šie darbai: pastatų valymo po statybų darbai; specialieji statybos darbai (statybvietės paruošimas, stogų dengimas, pamatų klojimas, mūrijimo, betonavimo, hidroizoliaciniai darbai, pastolių ir darbo platformų statymas ir ardymas, dūmtraukių įrengimas), išskyrus pastatų ir kitų statinių apdailos ir remonto darbus. „Verslo liudijimai yra smulkaus verslo forma, tačiau dėl neteisingo reguliavimo statybos veikla yra masiškai vykdoma pagal verslo liudijimus, nors didžiąja dalimi tai nėra joks smulkus verslas. Taip nemokami mokesčiai valstybei ir nesąžiningai konkuruojama su kitais, didesnę mokestinę ir administracinę naštą patiriančiais rangovais“, – komentavo Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) Andrius Raščius.

Tiesa LSA nuomone, šie sąrašo taisymai nėra iki galo teisingi, kadangi iš jo yra išbraukti smulkiausi statybos darbai (apdailos, remonto), tačiau palikta stambiausių statybos darbų grupė (statybvietės paruošimas, stogų dengimas, pamatų klojimas, mūrijimo, betonavimo, hidroizoliaciniai darbai, pastolių ir darbo platformų statymas ir ardymas, dūmtraukių įrengimas). A.Rasčiaus tikinimu, taip iškraipoma smulkaus verslo reguliavimo logiką, kadangi pati smulkiausia statybos veikla išbraukiama iš smulkaus verslo sąrašo, o pati stambiausia šiame sąraše – paliekama.

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą