Skambus dzūkų balsas aidėjo Alytaus muzikos mokykloje

Dzūkija – dainų kraštas. Dzūkui daina – kaip antroji kalba. Nuo amžių visoje Dzūkijoje skambėjo kalendorinės, darbo, vaikų, jaunimo, vestuvinės, istorinės dainos. Kad kuo daugiau jų iš praeities ir užmaršties prikeltume, balandžio 19 dieną Alytaus muzikos mokykloje susirinkome į dzūkiškų dainų festivalį „Dzūkų balsas". Šis, jau tradiciniu tapęs renginys, atvėrė gražiausias ir margiausias mūsų senolių dainų, pasakojimų ir tradicijų skrynias.

Festivalį šventiniais sveikinimo žodžiais pradėjo mokyklos direktorė prof. dr. Aldona Vilkelienė. Ji pasidžiaugė, kad dalyvių gausa rodo, kokia mums svarbi mūsų krašto etninė kultūra bei jos puoselėjimas.

Pasiklausyti ir pasveikinti Dzūkijos krašto dainininkų atvyko Lietuvos Respublikos Seimo nario Roberto Šarknicko padėjėja Skaistė Ulčickaitė. Festivalyje savo eiles skaitė Dzūkijos krašto poetė, dzūkiško žodžio puoselėtoja Antanina Urmanavičienė. Gražias ir melodingas dainas dainavo svečiai „Racilukai", folkloro ansamblis iš Druskininkų „Ryto" gimnazijos, jų vadovė Lina Dudulienė.

Šiemet festivalis į mūsų mokyklą sukvietė mažuosius dainorėlius iš Alytaus miesto „Pasakos", „Vilties", „Girinuko", „Nykštuko" lopšelių-darželių. Jų mokytojos Aušra Marcinkevičienė, Rasa Naruševičienė, Rimutė Vaickelionytė-Zenevičienė, Jolanta Sabonienė. Mažieji savo dainas pagyvino judesiais, ritminiais pritarimais, suteikdami klausytojams daug džiugių emocijų. Daug mokinių festivaliui parengė Alytaus muzikos mokyklos mokytojos: Birutė Jočienė, Alytė Vitkauskienė, Daiva Grabauskienė, Jolanta Sabonienė. Pastaroji nuoširdžiai ir labai dzūkiškai vedė šį renginį. Neringa Valvonienė į festivalį atsivežė ir gausų būrį dainininkų iš Butrimonių gimnazijos. Jau kelintus metus „Dzūkų balse" dalyvauja ir Lazdijų meno mokyklos Veisiejų skyriaus mokiniai su mokytoja Rasa Sabaliauskiene. Taip pat atvyko Alytaus rajono sporto ir meno mokyklos dainorėliai ir jų mokytoja Rasa Babarskienė. Vyresniųjų mokinių dainos buvo ilgesnės, sudėtingesnės, su graudinančiu jauduliu įsiliejančios į klausytojo širdį.

Renginio dalyviai ne tik padainavo, bet ir gavo dovanėlių. Viktorinoje „Atspėk dzūkišką žodį", kurią vedė mokytoja A. Vitkauskienė, dzūkiškos tarmės žodžių „žinovai" gavo S. Ulčickaitės dovanėles, o visus dainininkus ir juos rengusius mokytojus festivalio organizatorė D. Grabauskienė apdovanojo padėkos raštais.

Pabaigoje tradiciškai visi kartu uždainavome „Dzūkų balso" himnu tapusią dainą „Šių naktelį".

Nuostabaus grožio dzūkiškos dainos sujungė tiek atlikėjus, tiek klausytojus. Vis naujais vingiais vingiuodamos, įsiliejo į kiekvieno širdį, pripildydamos grožio, gerumo, nuoširdumo ir meilės savo kraštui. Tai graži dovana Lietuvos šimtmečiui.

Alytaus muzikos mokyklos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą