Apie pikantiškus kasdienius nutikimus tarpukario Alytuje – nauja Birutės Malaškevičiūtės knyga

Lietuvos šimtmečio proga vasario 16 dieną istorikė Birutė Malaškevičiūtė pristatė knygą mažiesiems „Kaip Alytėlis Alytų pažino“, o štai 437-ojo Alytaus gimtadienio proga autorė nustebino dar vienu kūriniu. Ši knyga – suaugusiems, pavadinimu „Kasdieniai nutikimai tarpukario Alytuje“.

Anot B. Malaškevičiūtės, kiekvieno miesto istorija savita, turtinga ir įdomi, o kad ji keltų smalsumą kiekvienam miesto gyventojui ar svečiui, tenka pasirinkti tik tinkamą pasakojimo būdą. Autorės teigimu, galima pasakoti dokumentuotą versiją pažeriant daugybę faktų, pasigiriant praeities pasiekimais, įžymybėmis, miesto pastatais, tačiau šią versiją papildžius kasdienybės istorija, kasdieniais nutikimais, ji virsta įtaigiu, intriguojamu ir įdomiu pasakojimu.

„Pasakojant Alytaus tarpukario istoriją, kasdieniai nutikimai – būtinybė! Juk 1918-1940 metais nebuvo televizijos, interneto, tad surinkti medžiagą buvo nelengva. Tačiau pagelbėjo periodinė spauda ir vaikų prisiminimai. Vaikų, kurie dabar yra jau garbaus amžiaus“, - kalbėjo B. Malaškevičiūtė.

Būsimus knygos skaitytojus autorė intriguoja ir klausia: “Ar jums įdomi Nepriklausomybės paminklo istorija? O gal norisi šiek tiek daugiau sužinoti apie skulptūros autorių? Jo apsilankymai Alytuje buvo stebimi pagyvenusių miesto damų, kurios, tarsi šiandieniniai socialiniai tinklai, apie kiekvieną jo judesį informuodavo miestą. Antanas Aleksandravičius tokio dėmesio buvo nusipelnęs, juk jis kadaise Antaną Smetoną išgelbėjo nuo Paršaičio!“.

Knygoje apie kasdienius tarpukario Alytaus nutikimus – ir apie madą. „Čia sužinosite, kaip sparčiai plito atviresni moteriški maudymosi kostiumėliai. Ar žinojote, kad tarpukario moteriai stilingai jaustis pliaže užteko prie maudymosi kepurėlės prisiklijuoti kelias plaukų garbanas, „nes jos priduoda moters veidui natūralumo“? Ar teko girdėti, kad 1930 m. miesto sode, visų mūsų mėgstamame parke, nuolat ganėsi „piliečių karvės, paršai ir kiti gyvuliai“, o policija buvo bejėgė ką nors pakeisti, nes nebuvo „tai draudžiančio parėdymo ar įsakymo“?“.

„Ši knyga skirta suaugusiems. Tai bandymas pažvelgti į tarpukario Alytų. Gausiai iliustruota to meto nuotraukomis bei piešiniais. Knyga privers nusišypsoti, o gal pyktelti“, - sako autorė.

B. Malaškevičiūtė sako, jog skaitytojas pasiners į tarpukario miesto gyvenimą, o pajusti aprašomo laikotarpio dvasią padės originali to meto spaudos kalba, nuotraukos, atvirukai, karikatūros, dokumentai.

 

Daina Baranauskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą