Ariogaloje pagerbti politiniai kaliniai, tremtiniai, laisvės kovų dalyviai

Vos atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę 1990 m., buvo surengtas pirmasis Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos organizuojamas sąskrydis „Su Lietuva širdy“. Šiais metais Ariogaloje savaitgalį įvykęs kasmetinis sąskrydis jau 28-asis, o jame tradiciškai dalyvavo ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Lazdijų skyriaus nariai.

Renginyje dalyvavo buvę politiniai kaliniai, tremtiniai, laisvės kovų dalyviai, jų artimieji šeimos nariai bei juos gerbiantys žmonės, kuriems svarbu išsaugoti laisvės kovų istoriją, ją perduoti jaunajai kartai, puoselėti meilę Tėvynei. Skatindama pilietines akcijas, kraštiečių iniciatyvas prisiminti ir pagerbti Lietuvos praeitį, palaikydami tautos kovotojus, Lazdijų rajono savivaldybės administracija ir meras Artūras Margelis prisidėjo prie išvykos į tradicinį sąskrydį „Su Lietuva širdy“, savivaldybės lėšomis Lazdijų atstovams suteikdami transportą nuvykti į Ariogalą.

Sąskrydžio diena prasidėjo iškilminga eisena nuo Ariogalos bažnyčios iki Dubysos slėnio, kurioje dalyvavo visų LPKTS filialų atstovai. Kiek vėliau Šv. Mišias už žuvusius ir mirusius politkalinius ir tremtinius aukojo arkivyskupai Sigitas Tamkevičius ir Lionginas Virbalas. Oficialioji šventės dalis prasidėjo šventės aukuro įžiebimu, kurią uždegė Kauno jungtinio sveikatos klubo nariai atbėgę nuo Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejuje degančios Amžinosios ugnies. Be to, renginio metu Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Lazdijų skyriaus pirmininko pavaduotojai, buvusiai tremtinei Zuzanai Urbonaitei buvo įteikta 1918 m. Lietuvos Nepriklausomybės akto kopija kaip padėka už nuopelnus Lietuvai.

Sąskrydyje muzikinę programą atliko Jungtinio buvusių tremtinių ir politinių kalinių choras, solistas Edgaras Pilypaitis, Vytautas Šiškauskas, Emilija Bagdonaitė, ansamblis „Tėviškės aidai“ iš Punsko, Baisogalos liaudiškos muzikos ansamblis. Dubysos slėnyje buvo įkurta rekonstruota partizanų stovykla, kurioje vyko edukaciniai užsiėmimai: pokalbiai apie partizanų gyvenimą, uniformas ir ginklus, gyvenimą žeminėse, bunkeriuose, lauko stovyklose. Diskusijų palapinėje veikė Klaudijaus Driskiaus fotografijų paroda „Laisvųjų testamentai“, LK viršilos Ernesto Kuckailio knygos „Laiškai iš Varviškės“ ir LR Seimo nario Arvydo Anušausko knygos „Prezidento žvalgas: du gyvenimai“ pristatymai, LR Seimo narių Audroniaus Ažubalio, Lauryno Kasčiūno ir Žygimanto Pavilionio paskaitos, filmo „Nenugalimas“ peržiūra, dalyvaujant režisierei Agnei Zalanskaitei.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą