Alytuje vyko jaunimo verslumo skatinimo iniciatyvos „Alytaus ID: verslumas” antrasis sezonas

Pavasarį Alytaus profesinio rengimo centras daugiau dėmesio skyrė jaunimo verslumo skatinimui. Čia balandžio 13 d. startavo jaunimo verslumo skatinimo iniciatyvos „Alytaus ID: verslumas” antrasis sezonas. Moksleiviai trijų dienų neformaliuose užsiėmimuose balandį ir savaitiniuose užsiėmimuose gegužę, susitikdami su kviestiniais lektoriais, turėjo galimybę pasisemti naujos patirties, idėjų bei tobulinti savo asmenines ir verslumui reikalingas savybes. 

Per pirmuosius susitikimus daugiau nei 30 jaunuolių  buvo skatinami ieškoti naujų idėjų, gebėti kritiškai pažvelgti į įvairias situacijas, išsikelti tikslus, mokėti jų siekti, gebėti sėkmingai ir efektyviai valdyti savo laiką, planus bei darbus. 

Pirmąją dieną kartu su Visuomenės ir verslo plėtros instituto lektoriais Aiste Rutkauskiene ir Vladu Polevičiumi, jaunimas kėlė klausimus, kas yra drąsus žmogus bei kokios vertybės daro drąsiu žmogumi. Į šiuos ir kitus klausimus jaunimas atsakymus galėjo rasti diskutuojant ir darant  iš pirmo žvilgsnio – neįmanomus dalykus. 

Antrąją dieną jaunimą į gilų pokalbį kvietė Mindaugas Vidugiris ir Edvinas Rupšys. Užsiėmimų metu jaunimas ieškojo žingsnių, kuriuos reikia atlikti, norint pradėti dirbti sau.  Tačiau antrosios dienos veiklos buvo skirtos ne tik verslo kūrimo pamatams, bet ir saviugdai. Besibaigiant dienai, jaunimas dalijosi mintimis apie naujas patirtis bei mintis, kad viskas prasideda nuo aiškaus žinojimo ir tikslų išsikėlimo, o verslo pradžiai nereikia didelių pinigų bei išlaidų. 

Trečiąją verslumo skatinimo iniciatyvos „Alytaus ID: verslumas” dieną, jaunimas kartu su E. Rupšiu trumpam tapo režisieriais, kuriančiais savo tolimesnį gyvenimą. Pirmoje dienos pusėje, dalyviai buvo mokomi, kaip išsikelti savo tikslus, kaip laikytis savo plano ir jausti vidinę harmoniją. O antrojoje dalyje – jaunimas turėjo galimybę viską patirti praktiškai. Einant per stiklus – suprasti kokius sunkumus reikia įveikti ir su kokiu nusiteikimu bei vidiniu pasiruošimu tai galima atlikti. Stovint ant vinių, per skausmą suprasti, kaip jaučiamės, kai siekiame tikslų ir ką išgyvename, o pasitelkiant kvėpavimą – kaip galima suvaldyti nepatogią situaciją. 

Verslumo skatinimo iniciatyvos veiklos jaunimui nesibaigė sulig trimis, įspūdžių bei naujų patirčių dienomis. Gegužės mėnesį visiems, besidomintiems, kaip idėją paversti verslu ir kaip valdyti pinigus, neformaliosios veiklos vyko po kelias valandas per savaitę. 

Į svečius pas jaunimą savo žiniomis pasidalinti atvyko Dovydas Van Gucht. Šis jaunas žmogus, jau yra įgyvendinęs ne vieną idėją ir pavertęs verslu, jaunimą kvietė ieškoti problemų, iš kurių gali gimti puikios idėjos verslams. Taip pat dalinosi patirtimi, kaip išsigryninti verslo sritį, kas svarbiausia prieš kuriant verslą ir kaip palaikyti bei didinti pardavimus.  
Finansinį raštingumą išmokti kitaip pasiūlė investavimo subtilybes išmanantis Nerijus Murauskas. Susitikime su lektoriumi, jaunimas neformaliais metodais mokėsi finansinio raštingumo pradmenų. Žaisdami stalo žaidimą “Pinigų srautas”, moksleiviai ne tik geriau įsisavino ekonomikos dėsnius, bet ir suprato pinigų investavimo pranašumus bei aiškinosi, kodėl pradėti investuoti verta jau dabar.

Šie neformalūs užsiėmimai Alytaus profesinio rengimo centro moksleiviams buvo puiki galimybė giliau pažvelgti ne tik į save, bet ir į juos supančią aplinką bei iš naujo apgalvoti savo tikslus ir žengti drąsius žingsnius savo gerovės ir verslumo link. 

Iniciatyva „Alytaus ID: verslumas” yra viena iš Alytaus Karjeras veiklų, kurią įgyvendina Visuomenės ir verslo plėtros institutas kartu su partneriais: Jaunimo reikalų agentūra, Alytaus miesto savivaldybė bei Užimtumo tarnyba.

JRK informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą