Susisiekimo ministerija primena apie vaikų saugumą keliuose: svarbu nepamiršti esminių taisyklių

Susisiekimo ministerija primena būtinybę laikytis saugaus eismo reikalavimų ir kviečia ypatingą dėmesį skirti vaikų saugumui kelyje.

„Rugsėjo pradžia – ypatingo visų eismo dalyvių atidumo reikalaujantis laikotarpis. Vaikų saugumas keliuose, jų saugi kelionė į mokyklą, būrelius ar namo – visų suaugusiųjų rūpestis ir atsakomybė, todėl raginame vairuotojus kasdien būti itin atidžius, vairuojant neieškoti telefono ir pasirinkti saugų greitį, o tėvus – priminti vaikams paprastus, tačiau kartais gyvybiškai svarbius dalykus – kaip tinkamai pereiti perėją, važiuoti dviračiu ar elektriniu paspirtuku, segėti atšvaitus“, – sako susisiekimo ministras Marius Skuodis. 

Ministras atkreipia dėmesį, kad nuo kiekvieno eismo dalyvio atsakingumo ir pagarbos vienų kitiems priklauso ir vaikų kelionių saugumas. Tik patys rodydami teigiamą pavyzdį, nuolat primindami vaikams, kaip saugiai elgtis keliuose, išugdysime vaikų saugaus elgesio kelyje įgūdžius. 

Atmintinė tėvams, vairuotojams ir kitiems suaugusiesiems

Rodykite tinkamą pavyzdį vaikams: per važiuojamąją kelio dalį eikite pėsčiųjų perėja, paisykite šviesoforo signalų, stebėkite eismo aplinką ir klausykitės, eidami neužsiimkite pašaliniais darbais, pvz., nekalbėkite mobiliuoju telefonu, nerašykite žinučių, nusiimkite ausinukus.

Nueikite su vaiku iki mokyklos, paaiškinkite, kokiu keliu eiti, kur saugiausia pereiti gatvę.

Priminkite vaikui, kad negalima eiti per gatvę ar kelią nei pro autobuso galą, nei pro priekį, nes autobusas užstoja kelią ir nematyti kitų transporto priemonių. Reikia palaukti, kol autobusas nuvažiuos.

Tamsiuoju paros metu segėkite atšvaitus ar kitus šviesą atspindinčius elementus. Vaikui atšvaitą prisekite matomoje vietoje prie drabužių, kuprinės.

Įsėdę į automobilį, naudokite saugos priemones: specialias kėdutes, saugos diržus, net važiuodami trumpą atstumą.

Atmintinė moksleiviams

Eidami per kelią ar gatvę, neskubėkite – apsidairykite, įsiklausykite, ar neartėja transporto priemonė, ir tik įsitikinę, kad saugu, eikite per gatvę.

Būkite atidūs, nesinaudokite mobiliaisiais telefonais, ausinukais.

Išlipę iš autobuso, mokyklinio autobusiuko ar automobilio, palaukite, kol jis nuvažiuos, įsitikinkite, kad saugu, ir tik tuomet eikite per kelią.

Prisiminkite šviesoforo signalų reikšmes. Jei dega raudonas šviesoforo signalas, eiti griežtai draudžiama.

Eikite tik pėsčiųjų takais, šaligatviais arba kelkraščiais, neikite per skiriamąją juostą arba dviračių takais.

Dviračiu arba motoriniam dviračiui prilyginamu elektriniu paspirtuku važiuojamąja kelio dalimi be suaugusiųjų priežiūros galite važiuoti nuo 14 metų (turintys atitinkamą pažymėjimą – nuo 12 metų, o prižiūrimi suaugusiojo – nuo 8 metų).

Važiuodami dviračiu ar elektriniu paspirtuku, iki 18 metų privalote segėti saugos šalmą. Vyresniems kaip 18 metų asmenims rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.

Per pėsčiųjų perėją eikite nulipę nuo dviračio ar elektrinio paspirtuko.

saugus eismas web

Daugiau patarimų, kaip pasirūpinti savo ir savo vaikų saugumu dalyvaujant eisme, – Lietuvos automobilių kelių direkcijos interneto svetainėje.

 

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą