Nuo liepos 1 d. – vaiko teisių apsaugos sistemos pakitimai

 

Nuo šių metų liepos 1 d. vaiko teisių apsaugos sistema taps centralizuota Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba – centrine valstybine vaiko teisių apsaugos institucija, o savivaldybės administracijoje dirbantys Vaiko teisių apsaugos skyriaus valstybės tarnautojai – šios institucijos tarnautojai.
Nuo liepos 1 d. Lietuvoje bus 12 teritorinių skyrių. Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius rūpinsis Alytaus miesto ir, rajono, Lazdijų, Varėnos, Druskininkų vaiko teisių apsauga. Numatyti 37 valstybės tarnautojai, šiuo metu jų yra 22. Alytaus miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriuje dirba 7 specialistai, jie visi sutiko būti perkelti į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą.
Pertvarka siekiama užtikrinti nepertraukiamą, visą parą veikiančią vaiko teisių apsaugos sistemą.
Šios pertvarkos esmė – sukurti bendrą ir aiškią sistemą, kuri padėtų greitai ir profesionaliai reaguoti į pranešimus apie vaikų nepriežiūrą, smurtą, kryptingai dirbti su šeimomis, kuriose kyla problemos ar krizės, stiprinti globėjų paiešką ir pagalbą jiems.
Alytaus apskrityje nuo liepos 1 d. pradės dirbti atvejo vadybininkai – jie užtikrins operatyvaus pagalbos organizavimo vaikui ir šeimai inicijavimą ir koordinavimą. Taip pat veiks mobilioji komanda, joje dirbs psichologas, socialinis darbuotojas ir specialistas, dirbantis su priklausomybę (-es) turinčiaisiais asmenimis – jis teiks pagalbą šeimai ir vaikui.
Keliami aukštesni reikalavimai tarnyboje dirbančių specialistų kvalifikacijai, siekiama efektyvesnio darbo organizavimo, išteklių panaudojimo. Po liepos 1 d. bus skiriama daugiau dėmesio vaiko teisių pažeidimų prevencijai, informacijos teikimui, konsultavimui, švietimui, paslaugų suteikimui tėvams. Bus siekiama efektyvesnio išteklių paskirstymo atstovaujant šeimai aukštesnės instancijos teismuose, vaiko teisių apsaugos sistemos operatyvumo ir efektyvumo. Tarnyba ir toliau vykdys savo misiją – saugoti ir ginti kiekvieno vaiko teises ir teisėtus interesus, tačiau po vaiko teisių apsaugos sistemos centralizacijos bus skiriamas dar didesnis dėmesys „vaiko balsui“ išgirsti.
Tarnybos siekis – suburti nepriklausomą, nešališką, profesionalią komandą, užtikrinti vienodą teisės aktų aiškinimo ir taikymo praktiką, nedelsiant reaguoti į kiekvieną pranešimą apie vaiko teisių pažeidimą, sukurti vienodą, atpažįstamą, draugišką vaikui tarnybos aplinką, ugdyti ir didinti visuomenės nepakantumą vaiko teisių pažeidimams.

Ką reikia žinoti?

Tarnyba reaguos į galimus vaiko teisių pažeidimus visą parą, švenčių ir poilsio dienomis.
Vaiko teisių apsaugą užtikrinti padės atvejo vadybininkai.
Kai vaikas bus paimtas iš atstovų pagal įstatymą tėvų, globėjų (rūpintojų), pagalbą šeimai teiks tarnybos mobilioji komanda.
Visi vaiko teisių apsaugos specialistai vadovausis viena grėsmės vaikui lygio nustatymo tvarka ir naudos vienodus grėsmės vaikui lygio vertinimo instrumentus.
Bus užtikrinamas vaiko globos (rūpybos) ir įvaikinimo organizavimas ir globos (rūpybos) priežiūros koordinavimas.
Asmenys, kurių darbas ar veikla susiję su vaikais, turintys įtarimų ar informacijos apie galimą vaiko teisių pažeidimą (smurtą prieš vaiką ir pan.), privalo apie tai pranešti vaiko teisių apsaugos specialistams, policijai.
Vaiko teisių apsaugos gynėjų kontaktai: www.vaikoteises.lt.
Veiks bendras informacinis tarnybos telefonas 8 615 88 088.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą