Abiturientams prasideda brandos egzaminų sesija

Abiturientams artėja nelengvas metas – birželio 22 d. prasideda visą mėnesį truksianti valstybinių brandos egzaminų sesija. Šalyje paskelbtas karantinas pakoregavo egzaminų sesijos datą – ji prasidės  dviem mėnesiais vėliau nei įprasta. Keičiama ir egzaminų organizavimo tvarka.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojos  Rimvydos Ališauskienės, brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas kiekvienais metais abiturientams ir brandos egzaminų vykdytojams būna neramus laikotarpis su įtampos atspalviu.

„Dalį šių metų brandos egzaminų organizavimo iššūkių Alytaus miesto savivaldybėje jau įveikėme per kovo–gegužės mėnesius, kai staiga dėl karantino reikėjo priimti sprendimus dėl mokyklinių brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo, Valstybinių brandos egzaminų centrų perskirstymo, nes laikančių egzaminą kandidatų grupėse skaičių nuo 14 reikėjo mažinti iki 9, o Informacinių technologijų brandos egzamine  – iki 6 asmenų“, – apie pasikeitusią brandos egzaminų organizavimo tvarką sakė R. Ališauskienė.

Be to, atsirado reikalavimas parengiant patalpas tarp kandidatų išlaikyti 2 metrų atstumus, įsigyti privalomas apsaugos priemones. Brandos egzaminus leista vykdyti didelėse patalpose (sporto ar aktų salėse), kuriose būtų ne daugiau kaip 50 asmenų, vyresniems nei 60 metų asmenims atsirado rekomendacinio pobūdžio galimybė nesutikti dirbti brandos egzaminų vykdytoju ar vertintoju.

„Tačiau mokyklų vadovams ir mokytojams susitelkus, supratingai ir geranoriškai bendradarbiaujant su Švietimo ir sporto skyriumi, Alytaus miesto savivaldybėje operatyviai sprendėme pakitusią situaciją. Didelį darbą padarė mokyklų, kuriose įsteigti brandos egzaminų centrai, direktoriai. Brandos egzaminų vykdymui savivaldybėje yra pasiruošta“, – pasiektais bendro darbo rezultatais džiaugėsi Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja R. Ališauskienė.   

Birželio 22 d. Alytaus miesto abiturientai laikys pirmąjį egzaminą. 513 kandidatų teks įveikti  užsienio (anglų) kalbos kalbėjimo dalies valstybinio brandos egzaminu užduotis, antroji šio egzamino klausymo, skaitymo ir rašymo dalis bus laikoma liepos 1 d. 

Birželio 23-ąją dvidešimt vienas abiturientas laikys užsienio kalbos (rusų) kalbėjimo dalies egzaminą. 

Birželio 29 d. 510 abiturientų teks įveikti lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino užduotis (215 kandidatų – mokyklinio). 

Valstybinį matematikos egzaminą liepos 3 d. laikys 478 kandidatai. 

Alytaus miesto abiturientai taip pat pasirinko laikyti valstybinius biologijos (240), chemijos ( 54), istorijos (249), fizikos (73), geografijos (137) brandos egzaminus. Šių dalykų egzaminus abiturientai laikys liepos 7 d. –  liepos 21 d. 

Atvykstantiems į brandos egzaminą abiturientams Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rekomenduoja savanoriškai dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones) ir (ar) vienkartines pirštines.

Tų, kuriems pasireikš viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų infekcinių susirgimų požymiai (karščiavimas 37,3 °C ir daugiau), sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), prašoma į egzaminų centrus nevykti.

Šiais mokslo metais Alytaus miesto savivaldybės švietimo įstaigas baigė 749 abiturientai.

Valstybinių brandos egzaminų sesija truks iki 2020 m. liepos 21 d., o pakartotinė prasidės  liepos 22-ąją ir baigsis rugpjūčio 4 d. 

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą