Nuotraukos autorius: J. Stacevičius

Klimatologas pateikė pavasario prognozę: vienas mėnuo bus itin šaltas

Šiais metais pavasaris pateiks staigmenų: du mėnesiai bus artimi daugiametei normai, tačiau vienas – neįprastai šaltas. Kaip portalui lrytas.lt sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėjas dr. Donatas Valiukas, kovo mėnuo bus iki 3 laipsnių šaltesnis nei įprastai. Tuo tarpu balandžio ir gegužės orai – artimi normai.

Kovo mėnesio vidutinė daugiametė temperatūra Lietuvoje sieka 0,4 laipsnius Celsijaus. Tačiau šiais metais teigiama paros oro temperatūra kovą įsivyrauti neskubės, tad tikėtinas tiek sniegas, tiek šlapdriba, o sniego danga tirps pamažu. „Pagal prognozes, nepaisant svyravimų, kurie būdingi visiems metų mėnesiams, bendrai kovo mėnuo numatomas 2-3 laipsniais šaltesnis. Pirmojoje jo pusėje vidurkis bus neigiamas, o antrojoje – jau teigiamas. Įprastai klimatologinis pavasaris pajūryje prasideda kovo pirmąjį dešimtadienį, kovo viduryje – jau didžiojoje šalies dalyje, o apie kovo 20 jau ir rytinėje šalies pusėje. Tad perėjimas iš žiemos į pavasarį šiais metais bus švelnus – kovo pradžia neįprastai šalta, o pabaiga – artima normai ar kiek šiltesnė“, – teigė klimatologas D. Valiukas.

Anot jo, palyginimui, praėjusiais metais kovas buvo labai šiltas – 3,2 laipsniai Celsijaus. 2014 ir 2015 metais kovas buvo taip pat buvo šiltas, o paskutinį kartą šaltas kovas buvo tik 2013 metais. Tada kovo mėnesio temperatūra buvo 4,5 laipsnių šalčio.  Šiemet kovą prognozuojamas kritulių kiekis bus artimas normai – tai yra 42 mm. Gali pasitaikyti ir šaltajam metų laikui būdingų mišrių kritulių, lijundros. Tuo tarpu sniego danga kai kur tikėtina išliks ir visą kovo mėnesį – žiema trauktis neskubės. Balandžio orai pagal dabartines klimatologines prognozes bus artimi daugiametei normai. Tačiau jo pabaiga ir gegužės pradžia – kiek šiltesnė ir sausesnė nei įprastai. Šiemet Lietuvoje vidutinė pavasario oro temperatūra gali būti iki 1 laipsnio aukštenė, lyginant su daugiamete norma, kuri yra 6,5 laipsnio Celsijaus. Kritulių kiekis sieks normą – 132 mm.

Anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikės Margaritos Kirkliauskaitės, trečiadienį snyguriuos visoje šalyje, pietvakariniuose rajonuose įsimaišys ir šlapdriba. Kai kuriose vietovėse formuosis lijundra, plikledis. Pietryčių, rytų vėjas pūs 5–10 m/sek. greičiu. Naktį temperatūra nukris iki 6–11 laipsnių šalčio, pietiniuose rajonuose laikysis 3–5 laipsniai žemiau nulio. Dieną didesnėje šalies dalyje bus apie 0 laipsnių, pietvakariuose šils iki 2 laipsnių šilumos. Ketvirtadienį dangų dengs tankūs debesys ir mišrūs krituliai išplis po visą Lietuvą, vyraus šlapdriba. Daug kur kelius ir šaligatvius slidins plikledis. Kai kur neišvengsime rūko ir lijundros. Naktį šaltukas bus visai švelnus – 0–5 laipsniai. Dieną temperatūra pasiskirstys nuo 1 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą