Šių metų medžių sodinimo darbai baigti: pavasarį Druskininkuose sužaliuos daugiau kaip 300 želdinių

Druskininkai ypatingą dėmesį skiria aplinkos tvarkymui bei rūpinasi medžių ir kitų želdynų būkle, todėl šiais metais, kaip ir kasmet, kurorte nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens buvo vykdomi želdinių sodinimo darbai.

Druskininkų mieste ir seniūnijose šiemet iš viso pasodinta daugiau kaip 300 želdinių: liepų, pušų, beržų, klevų, kitų medžių.

Intensyvūs rudeniniai darbai vyksta ir K .Dineikos sveikatingumo parke – čia, vykdant paskutiniojo etapo parko įrengimo darbus, pagal kraštovaizdžio architektės D. Želvienės parengtą apželdinimo projektą sodinamos dekoratyvių medžių ir krūmų grupės: magnolijos, vyšnios, gudobelės, lanksvos, putinai, hortenzijos, alyvos, jazminai ir daugybė kitų augalų. Taip pat įrengiamas vaistažolynas, turėsiantis  ne tik estetinę, bet ir švietėjišką vertę – parko  lankytojai galės sužinoti apie vietinius vaistingųjų savybių turinčius augalus, tokius kaip kraujažolė, ežiuolė, melisa, čiobrelis, šalavijas, ramunėlė, pipirmėtė, raudonėlis, vaistinis valerijonas ir kt.

Kaip teigė Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė V. Jurgelevičienė, viešose erdvėse želdiniai sodinami atsižvelgiant į atnaujinamą gatvių, parkų infrastruktūrą bei įgyvendinamus projektus, kiekvienai tvarkomai erdvei parenkant tinkamiausius želdinius.

„Žaliosios kurorto erdvės – tai viena iš pagrindinių Druskininkų vizitinių kortelių. Esame miškingiausia savivaldybė, turime daug senų medžių, jie žmonėms kelia daug sentimentų, bet neretai iš išorės gražus medis viduje yra išpuvęs ir kelia grėsmę. Gamtos reiškiniai kasmet intensyvėja – kai kurie medžiai kelia pavojų tiek žmonėms, tiek jų turtui. Todėl konsultuojamės su specialistais, vykdome stebėseną ir medžių būklės tyrimus, jei yra galimybė medį apgenėti ir išsaugoti – visada taip darome. Šalinami tik sausuoliai, sergantys ar vėjo išversti medžiai.   Į jų vietą atsodiname naujus medelius. Kasmet pasodiname 300-500 medžių.Visada sodiname jau paaugintus, 3-4 metrų medžius – tokie medžiai darniai įsilieja į kurorto kraštovaizdį“ – sakė V. Jurgelevičienė.

Formuojant želdynus visada atsižvelgiama, kad medžių lajos netrukdytų praeiti pėstiesiems, pravažiuoti automobiliams, neužgožtų šviestuvų, kelio ženklų ar pastatų, bet kartu apsaugotų nuo taršos, triukšmo ir saulės spindulių.

Siekiant, kad želdinimo darbai būtų atlikti kuo efektyviau ir pigiau, prieš septynerius metus buvo įsigyta speciali medžių persodinimo įranga, kurios pagalba atokesnėse teritorijose išaugę medžiai yra persodinami kurorto erdvėse.

Ši investicija pasiteisino su kaupu. Per septynerius metus persodinta apie 1100 pušų. Visas šias pušis kurortui padovanojo druskininkiečiai. Privačių sklypų savininkai noriai dovanoja ne vietoje išaugusius medžius – jiems nereikia rūpintis ne vietoje išaugusių medžių kirtimu ar rovimu, nes tuo pasirūpina Druskininkų savivaldybės Paslaugų ūkio specialistai, kurie padovanotus medelius persodina įvairiose kurorto erdvėse.

 
Druskininku savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą