Alytaus rajone dar viena klasė tapo „draugiška silantams”

Higienos instituto pateikti 2020 m. statistiniai duomenys patvirtina, kad šiuo, karantino laikotarpiu, tikslinio amžiaus vaikų, pasidengusių dantis silantinėmis medžiagomis dalis Alytaus rajone – 15,3 proc., kai tuo tarpu Lietuvos vidurkis tesiekė 9,7 proc.

 

Prieš daugiau aštuonerius metus atrodė, kad Alytaus rajono gyventojams vaikų dantų padengimas silantinėmis medžiagomis – nemokama profilaktinė priemonė, padedanti užtikrinti vaikų dantų sveikatą, nereikalinga. Kuomet Ligonių kasa pateikdavo kasmetes ataskaitas apie dantų padengimo silantinėmis medžiagomis paslaugą šioje teritorijoje gavusius vaikus, paaiškėdavo, kad programos vykdymas prastesnis nei Alytaus rajone būdavo tik vienoje-dvejose savivaldybėse. Per metus silantais dantukai būdavo padengiami tik iki dešimties procentų tikslinės grupės vaikų.

Situacija pasikeitė – vis daugiau Alytaus rajono vaikų dantys silantuojami.

Tikėtina, kad prie šios paslaugos, priskiriamos asmens sveikatos priežiūros įstaigų kompetencijai, prisidėjo Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro, bendradarbiaujant su asmens sveikatos priežiūros įstaigomis ir mokyklomis, paskelbta akcija „Silantams draugiškiausia klasė“. Tai priemonė, kurios metu informacijos srautas pasiekia visus: vaikus, mokytojus, tėvus, pasirodė veiksminga, visų rajono įstaigų pirmokai mielai įsitraukė į šios akcijos vykdymą.

Apibendrinant šių mokslo metų programos rezultatus galima pasidžiaugti, kad nors šie mokslo metai ir nebuvo lengvi, tačiau ir šiemet turime vieną „klasę-šimtukininkę“, kurioje silantinėmis medžiagomis padengti visų mokinukų dantys. Tai Daugų Vlado Mirono gimnazijos pirmokai, kurie sulaukė ir specialaus akcijos prizo – apsilankymo pasirinktame kino filme, kino teatre Dainava.

Silantas – tai plastiškas skystis, įsiskverbiantis į gilias dantų vageles ir pripildantis tas sritis, kurių neįmanoma gerai išvalyti dantų šepetėliu. Sukietėjęs silantas sudaro tarsi mechaninę užtvarą tarp danties ir žalingų poveikių burnos bakterijų, bei jų gaminamų rūgščių. Net jei giliai vagelėse liko šiek tiek bakterijų, jos nebegauna maisto medžiagų. Dažniausiai silantais yra padengiamos nuolatinių krūminių dantų vagelės, tačiau kartais gali būti dengiamos ir kaplių vagelės. Silantavimas – tai paprasta, neskausminga trijų žingsnių procedūra:

1. Gydytojas odontologas ar burnos higienistas nuvalo danties paviršių specialia pasta;

2. Vagelės, švirkštu, padengiamos silantu;

3. Silantas sukietinamas panaudojant specialią šviesą.

Silantinė medžiagos nėra naujiena pasaulyje. Didžioji dalis vakarų Europos valstybių jau nemažai metų jų pagalba sėkmingai kovoja su vaikų dantų ėduonimi. Gaila ir kartu keista, kad Lietuvos gyventojai turėdami puikią progą nemokamai padengti savo vaikų dantis silantu, taip vangiai tai daro. Šiuo metu nemokamai silantuoti dantis galima visiems 6–14 metų vaikams.

Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą