Kviečiame įstaigas, įmones ir organizacijas žymėti laiptų pakopas, įėjimus bei duris ir taip padėti akliesiems ir silpnaregiams geriau orientuotis aplinkoje

Druskininkiečių ir kurorto svečių tarpe nemažai žmonių, kurie, turėdami skirtingus regos sutrikimus ir silpnesnes matymo galimybes, kasdien privalo prisitaikyti aplinkoje, kuri iš esmės yra sukurta gerai matančių žmonių poreikiams.

Tam, kad padėtume šiems žmonėms, kviečiame prie jūsų įstaigų, organizacijų, biurų esančių laiptų pirmą ir paskutines pakopas pažymėti ryškia geltona linija, taip pat pažymėti įėjimus ir duris.

Pirma ir paskutinė laiptų pakopa turėtų būti pažymėta 50–70 mm pločio ryškios geltonos spalvos juosta, kuri tęsiasi per visą pakopos ilgį (tai reikalinga ir viduje esantiems laiptams).

Rekomenduojama prieš lauko duris įrengti įspėjamąjį paviršių. Įspėjamasis paviršius turi būti durų pločio ir 600 mm ilgio (gylio).

Paradinės durys turėtų būti aiškiai matomos, 1,2 – 1,6 m. aukštyje nuo grindų rekomenduojama duris pažymėti ryškios, kontrastingos fonui, spalvos juosta.  Rekomenduojamas minimalus žymėjimo juostos plotis – 5 cm. Jei durys stiklinės, siekiant sumažinti atspindžius, žymėjimo juostos turėtų būti priklijuotos iš abiejų stiklo pusių. Taip pat pažymėti reikėtų stiklinių durų, pertvarų, vitrinų kraštus.

Druskininkų savivaldybės Socialinių paslaugų centras pasirūpino, kad jų aplinka būtų pritaikyta žmonėms su regėjimo negalia. „Atnaujinome apšvietimą šalia centro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, bendro naudojimo patalpose bei Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Druskininkų viltis" kabinete. Centro stiklinis fasadas pažymėtas geltonomis juostomis. Taip pat sužymėti ir visi centro lauko ir vidaus laiptai.  Papildomai atnaujinome ir prie automobilių aikštelės esantį pandusą, pažymėjome dvi vietas neįgaliesiems, pastatėme apie tai informuojantį kelio ženklą“ – sako Socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotojas Aurimas Peleckas bei pažymi, kad šiuo metu vykdomi lauko laiptų bei pandusų  atnaujinimo darbai Leipalingio ir Viečiūnų savarankiško gyvenimo namuose – jie taip pat bus pažymėti geltonomis juostomis.

„Kartais ir vienas laiptelis gali tapti didele kliūtimi ateiti į vaistinę, parduotuvę, užsukti į kavinę ar gauti kitas reikalingas paslaugas. Spalvų kontrastai silpnai matančiam žmogui padeda orientuotis aplinkoje: perspėja, kad atėjo prie laiptų, taip pat padeda rasti įėjimą į pastatą. Geltoną spalvą mato ne tik silpnaregiai, bet ir šviesos pojūtį turintys aklieji, nes ji pati intensyviausia spalva. Todėl ir kviečiame įmones, įstaigas, organizacijas geranoriškai padėti šiems žmonėms pažymint laiptus, duris, įėjimus į pastatus geltona linija. Juolab kad dabar net dažyti tų linijų nebereikia, nes yra šiuolaikiškų tam pritaikytų klijuojamų juostų“, – sako Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Baranauskienė.

Jau netrukus minėsime Baltosios lazdelės dieną – pasitikime ją atsinaujinę, pritaikę aplinką regos negalią turintiems žmonėms.

Druskininkų savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą