Politikai smalsiems advokatams parodė duris

Parlamentarai tarsi paštininkai įvairioms tarnyboms siunčia skundus dėl Druskininkų savivaldybės, bet kas juose parašyta – paslaptis. Kai tuo susidomėjo advokatai, politikai nusprendė – tikrinti reikia juos pačius.

Kaip gintis nuo nepagrįstų skundų, jeigu jų rašytojai susirado užuovėją Seime?

Seimo narių siųstiems tikrintojams jau keletą metų besiaiškinantys Druskininkų savivaldybės vadovai įsitikino, kad to padaryti neįmanoma net pasitelkus advokatus. Korupciją įžvelgia visur Seimo Antikorupcijos komisija ne tik uoliai tiria net menkiausius skundus, susijusius su Druskininkų savivaldybe, bet ir slepia ir jų turinį, ir autorius.  Netgi tuomet, kai Seimą pasiekiantys raštai – ne apie korupciją, o apie užtvenktą upelį, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius už aplinkos apsaugą atsakingoms tarnyboms nurodo aiškintis situaciją. Tačiau Antikorupcijos komisijos dienotvarkė greitai pasikeičia, jeigu į ją kreipiasi pati Druskininkų savivaldybė.

Sutrumpino darbotvarkę

Prieš porą savaičių iš Antikorupcijos komisijos posėdžio darbotvarkės be diskusijų buvo išbrauktas savivaldybės interesams atstovaujančios advokatų kontoros „Jurex“ prašymas pateikti informaciją apie tuos, kurie nuolat rašo kurorto savivaldybės administraciją šmeižiančius skundus. Išbraukti šį klausimą pasiūlė nemažai skundų iš Druskininkų sulaukiantis Seimo narys konservatorius Jurgis Razma, o jam pritaręs komisijos pirmininkas V. Gailius teigė šį klausimą į darbotvarkę įtraukęs tiktai tam, kad Seimo nariai žinotų situaciją. „Prašyme nėra nurodytas pakankamas teisinis pagrindas gauti įstatymų saugomus asmens bei pranešėjų duomenis“, – advokatų kontorai „Jurex“ atsakė V. Gailius. Antikorupcijos komisijos pirmininkas pažadėjo pateikti bet kokius duomenis, bet tik tuomet, jei savivaldybė kreipsis į teismą ir to pareikalaus teisėjai.

Tikrins advokatų sutartis

Druskininkų savivaldybės interesus ginantys advokatai sulaukė ne tik kategoriško atsakymo, bet ir kito akibrokšto. Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) susiruošė tikrinti advokatų kontoros „Jurex“ ir Druskininkų savivaldybės sutartis. Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas teigė, jog sutartis buvo sudaryta teisėtai, laikantis įstatymų, – advokatai gina ne jo asmeninius, o savivaldybės interesus. Šiandien Druskininkų savivaldybė VPT žada pateikti visus dokumentus.

Skundžia trims politikams

Sutartį su advokatų kontora „Jurex“ Druskininkų savivaldybė sudarė praėjusių metų rugpjūtį. Advokatų pagalbos prireikė tuomet, kai siekdama sužinoti informaciją apie nepagrįstus skundus kurorto savivaldybė kreipėsi į Seimo narius J. Razmą, Arvydą Anušauską ir V. Gailių. Jiems adresuoti skundai paprastai ir nagrinėjami Antikorupcijos komisijoje. Advokatų teigimu, ši informacija reikalinga tam, kad būtų galima tinkamai įvertinti teisinę situaciją ir apginti galimai pažeistas savivaldybės administracijos teises.

Kritikuoti gali visi?

Nors Advokatūros įstatyme nurodyta, kad advokatas turi teisę iš valstybės institucijų gauti teisinėms paslaugoms teikti reikalingą informaciją, įskaitant ir asmens duomenis, Seimo nariai į tai nekreipė dėmesio. Konservatorius A. Anušauskas atsisakė teikti informaciją ir priminė, kad bet kuris gyventojas turi teisę kritikuoti valstybės įstaigų ar pareigūnų darbą. J. Razma atsakė, jog visus skundus nagrinėja dvi institucijos – teismai arba Seimo Antikorupcijos komisija. Ten esą ir reikia ieškoti informacijos.

Slepia posėdžių medžiagą

Tačiau pateikti duomenis apie tai, kas buvo rašoma 2013–2017 metais Seimą pasiekusiuose skunduose ir kokių veiksmų dėl jų ėmėsi Antikorupcijos komisija, jos nariai atsisakė. Informacijos negavę advokatai pateikė skundą Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui ir premjerui Sauliui Skverneliui. Seimo ir Vyriausybės vadovams teisininkai priminė, kad Antikorupcijos komisijos posėdžiai yra vieši, todėl apie skundus ir dėl jų pradėtus tyrimus turi teisę sužinoti bet kuris į posėdį atvykęs asmuo. Be to, savivaldybė neprašė nurodyti skundus rašančių autorių asmens duomenų.

Susidomėjo net akmenimis

„Savivaldybė tikrai nenori nieko persekioti. Siekiame tik išsiaiškinti, ar tiriant skundus nebuvo piktnaudžiaujama Seimo narių, Seimo komitetų ir komisijų vadovų pareigomis“, – „Lietuvos rytui“ sakė Druskininkų meras R. Malinauskas. Kurorto savivaldybės vadovams kilo įtarimų, kad partijos kolegų, vietinių Druskininkų politinių veikėjų parašytus skundus gavę Seimo nariai darė įtaką įvairioms su Druskininkais susijusius tyrimus vykdžiusioms institucijoms. Pernai liberalas V. Gailius Seimo Antikorupcijos komisijos vardu kreipėsi net į keturias tarnybas dėl R. Malinausko galimai padarytos žalos gamtai. Su korupcija kovojantis Seimo narys prašė išsiaiškinti, ar meras nepadarė pažeidimo savo paveldėtoje sodyboje Latežerio kaime akmenimis sutvirtinęs Ratnyčios upės erozijos paveiktus krantus. Vargu ar Seimo Antikorupcijos komisija domėjosi į upelį supiltais akmenimis. Klausimas dėl akmenų Ratnyčios upėje taip pat niekada nebuvo įrašytas į Antikorupcijos komisijos dienotvarkę, tačiau V. Gailius į aplinkosaugininkus kreipėsi visos komisijos vardu. Iš Antikorupcijos komisijos išsiųstais raštais prasidėjo ir vėliau subliūškę skandalai dėl Druskininkų vandens parko bei oficialių svečių priėmimo. Antikorupcijos komisija itin domėjosi Druskininkų svečiams siūloma programa, nors, kurorto vadovų žiniomis, kitose savivaldybėse panašiems priėmimams išleidžiamos kur kas didesnės sumos.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą