Kokius kelius prižiūri NE SAVIVALDYBĖ?

 

Subjurus orams kartais pagrįsti, o kartais visai nepagrįsti skundai dėl kelių priežiūros pasiekia Alytaus rajono savivaldybę. Skubama ieškoti kaltų, kas nepasirūpino deramu kelio valymu, lyginami keliai (dažnai nevienareikšmiai), nepasivarginama pasidomėti, ar išties savivaldybė privalo vykdyti minimo kelio priežiūrą? Alytaus rajono savivaldybė prižiūri daugiau nei 1500 kilometrų vietinės reikšmės kelių. Kitų rajono teritorijoje esančių kelių priežiūra rūpinasi KELIŲ DIREKCIJA – kviečiame skaityti.

Prižiūri „Kelių priežiūra“
Keliai skirstomi į valstybinės ir vietinės reikšmės kelius. Vietinės reikšmės priklauso savivaldybei ir jų valymo dažnumą stebi bei priežiūrą organizuoja seniūnai.
Valstybinių kelių valdytojas yra Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, juos prižiūri AB „Kelių priežiūra“, kuri yra nepavaldi savivaldybei.
Valstybiniai keliai skirstomi į magistralinius, krašto ir rajoninius. Automobilių eismo intensyvumas jais yra skirtingas, jų priežiūros tvarką nustato Kelių direkcija. Kadangi nuo visų prižiūrimų kelių vienu metu nuvalyti sniegą ir juos pabarstyti nėra galimybių, žiemos priežiūros darbai skirstomi į priežiūros lygius pagal kelių svarbą. Pirmiausia yra valomi ir (arba) barstomi didžiausio eismo intensyvumo keliai. Kelių direkcijos teigimu, tokia jų priežiūros tvarka padeda užtikrinti saugesnį eismą ir yra ekonomiškai efektyviausia.
„Mes rūpinamės savo vietinės reikšmės keliais, o įmonė „Kelių priežiūra“ – savivaldybei nepriklausančiais rajono keliais. Sekame padėtį visuose keliuose. Mūsų specialistai, seniūnai nuolatos palaiko ryšį su įmone, kreipiamės į ją raštais, skambučiais, laiškais. Ir toliau intensyviai bendrausime – siekiame, kad keliai būtų prižiūrimi kuo greičiau ir kokybiškiau“, – sako Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.
Pateikiamame žemėlapyje raudona spalva pažymėti Kelių direkcijos prižiūrimi keliai, taip pat pridedama LENTELĖ su jų priežiūros lygiais.

Intensyviausi keliai
Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra didesnis kaip 1000 automobilių per parą, prižiūrimi pagal pirmąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Tokių kelių Alytaus rajone yra penki, juos prižiūri įmonė „Kelių priežiūra“:
Nr. 1102 Kaniūkai–Einorai–Nemunaitis;
Nr. 1105 Alytus–Ūdrija–Krokialaukis;
Nr. 1109 Tolkūnai–Miroslavas–Buckūnai;
Nr. 1110 Alytus–Punios šilas;
Nr. 1134 Alytaus šilas–Putinai.
Kelių priežiūros tarnybos šiuose keliuose budi, valo sniegą bei barsto slidumą mažinančias medžiagas nuo 6 iki 19 val. Šie keliai turi būti nuvalyti ir pabarstyti praėjus ne daugiau kaip 5 darbo valandas nustojus snigti. Sningant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 10 cm. Ryte, esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 9 val. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 10 val.
R2 lygio – aštuoni keliai
Rajoniniai keliai, kuriuose eismo intensyvumas yra nuo 500 iki 1000 automobilių per parą, prižiūrimi pagal antrąjį rajoninių kelių priežiūros lygį. Tokių kelių Alytaus rajone yra aštuoni, juos prižiūri įmonė „Kelių priežiūra“:
Nr. 1106 Santaika–Krokialaukis–Verebiejai;
Nr. 1116 Talokiai–Revai;
Nr. 1117 Radžiūnai–Jurgiškiai;
Nr. 1123 Švobiškės–Alovė;
Nr. 1131 Muiželėnai–Domantonys;
Nr. 1133 Vaisodžiai–Raižiai–Butrimonys;
Nr. 4706 Onuškis–Butrimonys–Punia;
Nr. 5021 Kampai–Ryliškiai–Merkinė.
Šiuose keliuose dirbama nuo 9 iki 18 val. Jie turi būti nuvalyti ir pabarstyti per 8 darbo valandas nustojus snigti. Sningant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 15 cm. Ryte, esant slidžiai kelio dangai, pirmą kartą šiuos kelius būtina pabarstyti iki 14 val., tik baigus darbus aukštesnio priežiūros lygio ir svarbos keliuose. Eismas juose, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 24 val.

III priežiūros lygio keliai
Didžioji dalis rajono kelių, kuriuos prižiūri „Kelių priežiūra“ dėl mažo intensyvumo lygio priskiriami III priežiūros lygiui – jų sąraše trisdešimt. Šiuose keliuose dirbama nuo 9 iki 18 val. Jie nebarstomi, valomi tik baigus darbus aukštesnio priežiūros lygio ir svarbos keliuose. Leistinas puraus sniego storis, esant normalioms oro sąlygoms, neturi būti didesnis kaip 10 cm. Sningant ir / arba pustant sniego storis ant važiuojamosios dalies gali būti ne didesnis kaip 20 cm. Eismas, esant ypač sudėtingoms meteorologinėms sąlygoms, gali nutrūkti ne ilgiau kaip 48 val.


Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą