Nuotraukos autorius: 123rf.com nuotr.

Slenka plaukai, vargina plikimas? Turime jums puikių žinių

Plikimas arba plaukų slinkimas (alopecija) vargina ir kelią susirūpinimą įvairaus amžiaus asmenims. Dažniausiai tai užklumpa stipriosios lyties atstovus, tačiau pasitaiko ir moterims.

Nors kai kurios plikimo priežastys išlieka paslaptimi, mokslininkai atrado, kad vaisto, kuris iš pradžių buvo naudojamas kaip imunosupresantas, šalutinis poveikis gali būti panaudotas alopecijai gydyti, pranešė iflscience.com. Specialistai nustatė, kad aktyvusis junginys stimuliuoja žmogaus plaukų folikulus. Dėl to jie geriau auga panaudodami baltymą, dėl kurio plaukai kartais lūžinėja. Žurnale „Plos Biology“ skelbdami savo tyrimų rezultatus, jie tikisi, kad pastarasis junginys gali būti patobulintas tiek, kad netolimoje ateityje būtų panaudotas plikimo gydymui. „Medikamento sukuriamas poveikis, kuris niekada nebuvo pritaikytas plaukų slinkimo procesui sustabdyti, iš tiesų skatina jų augimą. Tai savrbu, nes tokia priemonė gali pakeisti nuo plikimo kenčiančių žmonių gyvenimus“, – sakė tyrime dalyvavęs gydytojas Nathanas Hawkshawas.

Iš tikrųjų šis vaistas skirtas pacientams gydyti, kuriems buvo daryta transplantacijos operacija, siekiant užkirsti kelią organų atmetimui ir autoimuninėms ligoms. Oficialiai žinomas kaip ciklosporinas A (CsA), jis vartojamas jau nuo 1980–ųjų ir turi daug šalutinių poveikių, o vienas jų – nepageidaujamas plaukų augimas. Tyrėjai pirmiausia bandė išsiaiškinti vaisto molekulinį mechanizmą ir jo poveikį, prieš tai aliekant skirtingų žmonių plaukų folikulų genų ekspresijos analizę. Šiuos plaukus paaukoję asmenims buvo atlikta plaukų persodinimo operacija, po kurios jie buvo gydomi ciklosporinu. Bandymas nustatė, kad šis imunosupresantas slopina SFRP1 geną, kuris, kaip atskleidė ankstesni tyrimai, slopina audinių augimą, ypatingai plaukų folikulų formavimąsi. Jei pasitelkus surinktus duomenis pavyktų sukurti veiksmingą plaukų slinkimo gydymo priemonę, tai darytų didžiulę teigiamą įtaką žmonėms, kurie psichologiškai kenčia nuo šios problemos. Žinoma, tam, kad būtų aiškus tikslus poveikis žmogaus organizmui, dar reikės palaukti klinikinių tyrimų rezultatų. Tačiau progresas šioje srityje yra išties didelis.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą