Europos judumo savaitė 2019 „Žingsniuokime kartu“

 

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras primena, kad šių metų rugsėjį, kaip ir kasmet, visose Europos Sąjungos šalyse rengiama Europos judumo savaitė – didžiausia darnaus judumo kampanija pasaulyje. Jos renginiai vyksta rugsėjo 16–22 d.
Ši Europos iniciatyva ragina didelius ir mažus miestus steigti ir remti tvarias transporto priemones bei siūlyti žmonėms išbandyti alternatyvas automobiliams. Savaitės kulminacija – rugsėjo 22 d. – Diena be automobilio. Jos metu iniciatyvoje dalyvaujantys maži ir dideli miestai paskiria vieną ar kelias erdves, kuriomis visą dieną naudotis gali tik pėstieji, dviratininkai ir viešasis transportas. 2018 m. 1153 miestai surengė Dieną be automobilio.

2019 m. Europos judumo savaitės šūkis: „Žingsniuokime kartu!“ Šių metų tema „Vaikščiokime ir važinėkime dviračiu saugiai“ akcentuoja ir atkreipia dėmesį į ėjimą pėsčiomis kaip susisiekimo rūšį, kuri dažnai yra nepakankamai vertinama. Europos judumo savaitės kampanija skatins žmones rinktis aktyvias judumo rūšis, kvies visuomenę derinti keliones pėsčiomis ir dviračiu su kelionėmis viešuoju transportu. Vaikščiojimas ir važiavimas dviračiu, be judėjimo, turi ir kitų privalumų, pavyzdžiui: prieinamumas socialiniu ir ekonominiu atžvilgiu, patikimumas, nulinės emisijos kiekis ir teigiamas poveikis sveikatai. Svarbiausia yra tai, kad miestuose, kuriuose vyrauja aktyvus judumas, nuolat juntami teigiami pokyčiai.

Šios dienos ryto duomenimis, dalyvauti 2019 m. Europos judumo savaitės kampanijoje jau užsiregistravo 2492 miestai iš 48 pasaulio valstybių.

Šioje kampanijoje dalyvauja ir daugelis mūsų šalies savivaldybių. Pernai ją organizavo net 53 savivaldybės. Kiekviena kampanijoje dalyvaujanti savivaldybė pati sprendžia, kokius renginius organizuos savo bendruomenei. Tai ir žygiai pėsčiomis ar dviračiais, ir įvairūs konkursai, varžybos, koncertai, viešos diskusijos, sporto pamokėlės, automobilių išmetamų teršalų kontrolė ir pan.

Aplinkos ministerija, Europos judumo savaitės koordinatorė Lietuvoje, kaip ir kasmet, taip ir šiais metais rinks pačius judriausius. Ministerijos prizais bus apdovanota judriausia išrinkta savivaldybė, valstybės institucija, mokymo įstaiga, ikimokyklinio ugdymo įstaiga, įmonė ir judriausiais išrinkti gyventojai – dviratininkas ir pėstysis.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras prisideda prie Europos judumo savaitės iniciatyvos ir skatina atverti savo miestą vaikščiojantiems ir važinėjantiems dviračiu, atverti jį tikram gyvenimui!

Žingsniuokime kartu 2019-aisiais!

 Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą