Kalėdinės pirkimo karštinės pasekmės aplinkai

Besiruošdami gražiausioms metų šventėms, dažnai nesusimąstome ir neatsakome sau į pagrindinį klausimą – o kas gi iš tiesų mums yra šventė? Ar tai kalnas gražiai supakuotų dovanų? O gal gausiai nuklotas vaišių stalas? Kad ir kaip bekalbėtume, dažnam Kalėdų laikotarpis yra neatsiejama dovanų ir gausus stalo dalis, be kurių, rodos, šventės neįsivaizduojamos. Tik ar dažnas mūsų pagalvoja, kokios viso to pasekmės? Ar susimąstome, kokią žalą darome gamtai, naudodami ir taip senkančius jos išteklius?

Vienas iš didžiausių besaikio pirkimo padarinių – tai didelis kiekis susidariusių pakuočių atliekų, kurios ne taip džiugina mūsų akis ar glosto širdį, kaip kad gauta dovana, įpakuota nuostabioje pakuotėje ir perrišta akį traukiančiu kaspinu. Siekdami atkreipti žmonių dėmesį į pošventiniu metu susidariusias pasekmes ir žalą aplinkai, VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija" ragina gyventojus atkreipti dėmesį į savo vartojimo įpročius.

„Vartotojiškoje visuomenėje pamirštame apie kasdienius, paprastus dalykus ir tikrąsias vertybes. Šiandien mums džiugesį kelia gausus dovanų kiekis, gražus jų įpakavimas. Tačiau blogiausia yra tai, kad būtent su mūsų neatsakingu vartojimu siejamos ne tik piniginės, bet ir sveikatos, aplinkosauginės problemos, kurios pasireiškia didžiuliu išteklių eikvojimu ir galiausiai padidėjusiomis atliekų krūvomis, – situaciją komentuoja Bena Razbadauskienė, VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija" (PTO) direktorė.

Pašnekovės teigimu, šventiniu laikotarpiu turime atsigręžti į pamatines vertybes – jaukų buvimą su šeima ar draugais bei ilgus, šiltus pokalbius. Neturėtume suprimityvinti ar sukomercinti gražiausių metų švenčių, karštligiškai ieškant ir perkant neretai menkavertes, trumpalaikio naudojimo dovanas, kurios laikui bėgant nugula į tolimiausias spintos lentynas ar dar blogiau – tampa atliekomis. Turime išmokti sugebėti pajusti tikrąją šventinio laikotarpio dvasią ir prasmę.

„Užuot keitęsi materialiomis dovanomis, visada galime įprasminti šventę kitokiu būdu, pavyzdžiui, su draugais ar šeimos nariais nueiti į kiną ar teatrą, suplanuoti nedidelę išvyką, kartu pasigaminti vakarienę. Juk brangiausia dovana šiais didelio tempo ir nuolatinio skubėjimo laikais – tai dėmesys artimiesiems, rūpestis, pagarba vieni kitiems. Taip pat tai puiki proga dalintis gerumu su kitais, aukoti maistą, nereikalingus daiktus, drabužius, taip sukuriant šventę ne tik sau, bet ir to stokojantiems žmonėms bei tuo pačiu prisidedant prie gamtos tausojimo", – nuomone dalinasi B. Razbadauskienė.

Dar vienas svarbus dalykas be kurio dažnas mūsų neįsivaizduoja švenčių – tai dovanų pakavimas, kuris neretai tampa pagrindiniu dovanos akcentu, norint ją padaryti kuo įspūdingesne. Tačiau neturime pamiršti, kad įpakavimas mus džiugina vos akimirką, tuo tarpu teršiama gamta skaudžius padarinius jaučia kur kas ilgiau. Dėl šios priežasties PTO direktorė B. Razbadauskienė siūlo dovanų pakuotes pabandyti susikurti patiems, taip dovanos įgautų daugiau prasmės ir nuoširdumo ir tuo pačiu nebūtų eikvojami gamtos resursai.

„Tam, kad dovana atrodytų originaliai ir išskirtinai visai nereikia be reikalo išleisti daug pinigų. Dovanų pakavimui gali puikiai pasitarnauti namuose turimi resursai: seni žurnalai, laikraščiai, užsilikęs dovanų popierius, įvairūs kaspinėliai, karoliukai, sausi augalai, nenaudojimai stiklainiai ar buteliai, dėžutės, medžiagų skiautės. Tikiu, kad įdėjus šiek tiek pastangų ir meilės, gali gimti nuostabi dovanos pakuotė, kuri bus daug labiau įvertinta ir daug ilgiau džiugins artimųjų širdis. Taip pat nepamirškime, kad išpakavus gautas dovanas, likusias jų pakuotes galima naudoti pakartotinai kita proga. Sumažinti pošventiniu metu susidariusių atliekų kiekį galime pasirinkę prekes be pakuočių arba į vieną pakuotę sudėję kelis daiktus", - patarimais dalinasi B. Razbadauskienė.

Švenčių metu pašnekovė ragina būti atsakingiems ir gaminant maistą, nes būtent tokiu metu pastebimas didžiausias maisto švaistymas, kuris galėtų būti paaukojamas arba esant pertekliui tiesiog išdalinamas tiems, kam to labiausiai reikia. Prie gamtos tausojimo galime prisidėti kiekvienas – tereikia atsisakyti per didelio vartojimo, o susidarius pakuočių atliekoms jas išskirstyti pagal rūšis ir mesti į atitinkamus spalvotus konteinerius.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą