2022 m. stojant į aukštąsias mokyklas konkursinės eilės skaičiavimo principai išlieka panašūs kaip šiemet

Kitais metais stosiantiesiems į universitetus ir kolegijas konkursinio balo skaičiavimo principai išlieka panašūs kaip 2021 m. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė patvirtino konkursinę eilę stosiantiesiems į aukštąsias mokyklas 2022 m. Vienintelė naujovė – stojant į teologijos programas privalomas stojamasis egzaminas.

Kaip ir anksčiau, stojančiųjų į aukštąsias mokyklas konkursinis balas skaičiuojamas pagal keturių mokomųjų dalykų rezultatus, išskyrus menų, teologijos ir sporto studijas. Mokomųjų dalykų sąrašas skiriasi priklausomai nuo studijų programos, į kurią pretenduojama. Skirtingų dalykų įvertinimai turi skirtingą svorį.

Stojant į teologijos studijų krypties studijų programas vietoje pagrindinio dalyko bus imamas stojamasis egzaminas, kurio svoris 0,4 konkursinio balo. 2021 m. stojantiems į teologijos studijų programas vietoje stojamojo egzamino buvo imamas istorijos valstybinio brandos egzamino įvertinimas.

Kaip ir ankstesniais metais, stojantiesiems į menus konkursinis balas skaičiuojamas tik iš stojamojo egzamino. O stojantiesiems į pedagogines studijas privalomas motyvacijos vertinimas.

Kai kurių nacionalinių ir tarptautinių olimpiadų laureatams, profesinių mokyklų absolventams, baigusiems mokyklą su pagyrimu arba turintiems vienerių metų darbo stažą, turintiems brandos darbo ne žemesnį negu 9 įvertinimą, atlikusiems ilgalaikę savanorystę, taip pat baigusiesiems karinius mokymus arba atlikusiesiems privalomąją karo tarnybą, pridedami papildomi balai.

Primename, kad 2022 m. pretenduojantieji gauti valstybės finansavimą studijoms turės būti išlaikę bent tris valstybinius brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir vieną laisvai pasirenkamą, jų minimali išlaikymo riba – 16 balų. Išimtis – menų studijos, stojantiems į jas matematikos egzamino laikyti nereikia.

Kaip ir anksčiau, 2022 m. stojant į aukštąsias mokyklas taip pat bus atsižvelgiama į mokomųjų dalykų metinių įvertinimų vidurkį. Į universitetus galės būti priimami stojantieji, kurių penkių privalomų mokytis dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis negu 7, į kolegijas – ne mažesnis negu 6.

 

Daugiau informacijos apie 2022 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas sąlygas galima rasti čia:

https://www.smm.lt/web/lt/smm-studijos/priemimas/bakalauro-studijos/priemimas-i-aukstasias-mokyklas-2022-m

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą