Gimtoji kalba – brangiausia dovana

Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijoje buvo surengta Gimtosios kalbos savaitė. Siekdami atkreipti dėmesį į gimtosios kalbos svarbą ir garbę kalbėti „švariais ir teisingais“ žodžiais, renginius organizavome atskirų amžiaus grupių mokiniams. Pradinukai meninio skaitymo popietėje ,,Žodžiai Lietuvai“ deklamavo lietuvių autorių kūrinius, dailaus rašto konkursą skyrė Lietuvos himno autoriaus V. Kudirkos 160-osioms gimimo metinėms paminėti, o konkursą „Ketureilis Lietuvos šimtmečiui“ ir projektą „Mūsų kalbos turtai: sakmės, padavimai, greitakalbės“ – Lietuvos nepriklausomybės jubiliejui įprasminti.

Vyresniųjų klasių mokiniai rinko raštingiausią klasės mokinį, surengė netradicines pamokas – integruotą dailės ir literatūros konkursą ,,Lietuvių liaudies pasakos kitaip“, viktoriną ,,Lietuvių kalbos perlai“, akciją „SMS gimtajai kalbai“. Šios akcijos trispalviai ,,paukščiai nutūpė“ ant mokinių ir mokytojų gimnazijoje užauginto Kalbos medžio. Žinutes gimtajai kalbai rašė taip pat ne tik mokiniai, bet ir mokytojai. Jų parašyta daugiau negu šimtas, jose išsakyti rašiusiųjų jausmai ir būsenos: ,,Gimtoji kalba, iš Tavęs semiuosi stiprybės, Tavyje skleidžiasi vienybė, duodanti drąsos būti savimi“(12 kl.). ,,Lietuvių kalba, Tu esi ta, kuri suteikė man laisvę, o mano lūpoms ir širdžiai – džiaugsmo“. ,,Lietuvių kalba yra tarsi mama, be jos mes nieko nemokėtume. Tad ji yra pati brangiausia ir geriausia dovana“ (6 kl.).

Mokinių viena labiausiai patinkančių renginių formų – viktorina. Šiais metais kalbos viktorina ,,Lietuvių kalbos perlai“ vyko šeštą kartą (pirmą kartą buvo surengta 2013 metais). Viktorinos veiklos buvo nukreiptos į praktinių gebėjimų, bendravimo ir bendradarbiavimo bei kūrybiškumo ugdymą, pozityvių emocijų reiškimą. Mokiniai kūrė eilėraščius, lavino iškalbą, atgamino akademines žinias ir jas pritaikė atpažindami, kurdami, perteikdami.

Visi Gimtosios kalbos savaitės renginiai buvo skirti Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui ir Kovo 11-osios – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos informacija

Nuotraukose: viktorinos 1-osios vietos laimėtojai ir mokiniai prie Kalbos medžio

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą