Jaunieji Alytaus muzikos mokyklos smuikininkai į Kremenčuką veš muzikinę dovaną

 

Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio atliekami kūriniai jau netrukus džiugins Ukrainos klasikinės muzikos mylėtojus. Balandžio 15 d. jaunieji Alytaus muzikos mokyklos smuikininkai kartu su ansamblio mokytoja eksperte Rita Frendzeliene išvyksta į Kremenčuką. Šiame Ukrainos mieste balandžio 17 d. bus surengtas bendras Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio ir Kremenčuko styginių instrumentų ansamblio „Kremenčuko smuikai“ koncertas „Muzika suvienija draugus“.
Alytaus muzikos mokyklos direktorės prof. dr. Aldonos Vilkelienės teigimu, kiekviena nauja pažintis su kitos šalies muzikantais, atlikėjais atveria kelią idėjoms. „Štai koncertuojant Alytuje profesionaliam ansambliui „Kremenčuko smuikai“, pastebėjome, kad ir mūsų mokiniams buvo labai svarbu groti su suaugusiais muzikantais. Užsimezgė kūrybinė bičiulystė tarp dviejų muzikantų kartų, o mokytojai po koncerto dalijosi natomis, rado bendrų pokalbio temų apie muzikinį ugdymą,“ – praėjusiais metais Alytuje vykusį abiejų kolektyvų koncertą prisimena ir užsimezgusiais draugiškais bendradarbiavimo ryšiais džiaugiasi A. Vilkelienė. Muzikos mokyklos direktorė tikisi, kad miestų draugystė ateityje išaugins tarptautiškumą, padės mokiniams stiprinti humanistines ir pilietines nuostatas, išplės muzikinį akiratį.
Iki bendro Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio ir Kremenčuko styginių instrumentų ansamblio „Kremenčuko smuikai“ koncerto liko visai nedaug laiko, tad šiuo metu jaunieji muzikos mokyklos smuikininkai intensyviai ruošiasi artėjančiam pasirodymui. „Ruošiamės labai atsakingai. Norim pagroti koncerte kuo geriau, todėl reikia įdėti ir daugiau pastangų, tenka daugiau padirbėti ir namuose“, – teigia Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio mokytoja ekspertė Rita Frendzelienė. „Nuobodi muzikantų virtuvė: individualios, bendros repeticijos, tai darbas, kurio niekas nemato. Klausytojas turi išgirsti tik gerai atliktą kūrinį“, – priduria ji.
Koncerto Kremenčuke metu jaunieji smuikininkai atliks trylika G. F. Hendelio, Z. Fibiko, D. Šostakovičiaus, P. Čaikovskio, E. Derbenko, S. Stalmoko ir kitų kompozitorių kūrinių.
„Labai džiaugiuosi, jog ansamblio akompaniatorė mūsų mokyklos 7 klasės fortepijono specialybės mokinė Ūla Maselskaitė sugebėjo įsisavinti tokią ilgą ir sunkią programą. Todėl noriu padėkoti jai ir jos mokytojai Genovaitei Baniukevičienei“, – vienos iš ansamblio narės pasiekimais džiaugiasi R. Frendzelienė.
Artėjančios kelionės labai laukia ansamblyje grojantys mokiniai. Jaunoji smuikininkė Rugilė Reškevičiūtė tikisi Kremenčuke gerai praleisti laiką, susipažinti su slavų tautos kultūra, jų tradicijomis. Viltė Maselskaitė mano, kad ši kelionė padės jai įgyti didesnės koncertinės patirties, o Evelina Sinkevičiūtė tikisi Ukrainoje patirti įdomių įspūdžių. Kol kas Evelina daugiau informacijos apie šią šalį žino tik iš žiniasklaidos.
Po praėjusiais metais Alytuje vykusio abiejų ansamblių koncerto mokiniai mokėsi naujų kūrinių ir vieną ukrainiečių kompozitoriaus kūrinį jaunieji smuikininkai veš kaip dovaną Kremenčuko muzikos mylėtojams.
Kremenčuke Alytaus muzikos mokyklos jaunieji smuikininkai koncertuos kartu su daugelio klasikinės muzikos nacionalinių ir tarptautinių festivalių-konkursų laureatu, jau 20 metų klasikinės muzikos mylėtojams nuostabius muzikinius pasirodymus dovanojančiu Kremenčuko styginių instrumentų ansambliu „Kremenčuko smuikai“. Šis ansamblis susibūrė 1998 m. Po metų Italijoje vykusiame tarptautiniame konkurse „Muzikos pasaulis“ klasikinės muzikos nominacijoje ansamblis pelnė didįjį prizą. 2002 m. ansamblis „Kremenčuko smuikai“ Prancūzijoje vykusiame Tarptautiniame klasikinės muzikos festivalyje-konkurse pelnė laureato vardą. Tais pačiais metais už klasikinės muzikos populiarinimą Ukrainoje ir užsienyje ansambliui suteiktas Liaudies saviveiklos kolektyvo vardas.
Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis yra Alytaus miesto ir muzikos mokyklos koncertų, respublikinių festivalių, šalies ir tarptautinių kamerinių konkursų dalyvis ir laureatas. Jaunieji muzikantai Birštono konkurse-festivalyje „Muzikuokime drauge“ yra laimėję I vietą, o laureato vardą – stygininkų žiemos festivalyje-konkurse Trakuose, tarptautiniame jaunųjų atlikėjų kamerinės muzikos festivalyje-konkurse „Giovani virtuosi“ Alytuje, Kauno Juozo Naujalio menų gimnazijos festivalyje-konkurse „Arco“. Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis tarptautiniame kamerinės muzikos „Akimirkos“ konkurse-festivalyje tapo laureatu ir pelnė specialųjį diplomą už XX a. kūrinio atlikimą.
Ansamblis koncertavo Estijoje, Latvijoje, Lenkijos Poniatovo mieste dalyvavo Tarptautinėje styginių ansamblių stovykloje, dažnai koncertuoja ir Alytuje – mokyklose, darželiuose, vaikų globos namuose, bendradarbiauja su Alytaus miesto švietimo bendruomenėmis. Kartu su Alytaus darželio-mokyklos „Drevinukas“ teatro studija jaunieji muzikantai dalyvavo Jono Gaižausko muzikinės operetės vaikams „Meškiukas Rudnosiukas“ koncertinėse programose, su Alytaus vaikų globos namų vaikais – muzikinės pasakos „Dvylika mėnesių“ pastatymuose. 2011 m. ansambliui buvo suteikta I meninio pajėgumo kategorija.
Bendras publiką sužavėjęs Alytaus muzikos mokyklos smuikininkų ansamblio Kremenčuko styginių instrumentų ansamblio „Kremenčuko smuikai“ koncertas praėjusių metų spalio mėnesį buvo surengtas Alytaus miesto teatre. Neabejotinai, jau netrukus Ukrainoje įvyksiantis šių dviejų ansamblių koncertas pakerės ir Kremenčuko miesto simfoninės muzikos mylėtojus.

 Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą