Antoine de Saint-Exupery „Mažasis princas“ Piliakalnio progimnazijos scenoje


Lietuva šiemet minėjo 20 metų sukaktį, kai buvo priimta į Tarptautinę frankofonijos organizaciją stebėtojos teisėmis. Puoselėjant kultūrų įvairovę ir prancūzų kalbą, Piliakalnio progimnazija pristatė spektaklį - vieno iš žymiausių prancūzų rašytojo Antoine de Saint-Exupery „Mažasis princas“. Šios gražios iniciatyvos, kurią finansavo Alytaus miesto savivaldybė, autorė prancūzų ir anglų kalbų mokytoja Loreta Blaževičienė.
Turbūt ne vienam iškilo klausimas, kodėl pasirinkta ši alegorinė pasaka? Nes kiekviename iš mūsų gyvena mažasis princas. Nesvarbu ar tu esi vaikas, ar suaugęs, bet visus jungia viena, bendra paslaptis – mūsų troškimai. Tik ne visi išdrįsta juos įgyvendinti, jais gyventi, kvėpuoti, dalintis. Šis spektaklis ypatingas visais aspektais. Kiekvienas personažas savaip žavus, ir „nusileidžia“ į sceną su tam tikra misija. Pagrindinis veikėjas, mažasis princas, kurį įprasmino Denisas Vadeika (6 klasės mokinys), tai kiekvienas iš mūsų, šios planetos gyventojas. Lakūnas ( Inga Bartulevičiūtė, 8 klasės mokinė) mus moko nepamiršti savo kūrybiškumo, nesvarbu kokio amžiaus bebūtumei. Verslininko (Arūnė Šmigelskaitė, 8 klasės mokinė) vaidmuo ne mažiau reikšmingas,- tai kelias į vienatvę ir rutiną. Norint atrasti raktą į laimę, nereikia užsidaryti savo siaurame pasaulyje. Žibintininkas ( Tomas Klizas,7 klasės mokinys) – tai mūsų raktas į sveikatą. Jei bent retkarčiais nepamirštume atsigręžti į save, skirti laiko sau, gyvenimas „degtų“ kaip tie kas sekundę uždegami – užgesinami žibintai. Geografą(Arnas Baranauskas,7 klasės mokinys) sutikęs mažasis princas ragina mus slapta keliauti, plėsti akiratį, išbandyti tai, kas atrodo neįmanoma. Rožė (Arūnė Šmigelskaitė, 8 klasės mokinė) – tai mūsų širdis. Kartais užtenka tiek nedaug, pajausti ir eiti ten, kur kviečia širdis. Visi veikėjai: tiek lapė ( Marta Judickaitė, 8 klasės mokinė), gyvatė (Austėja Armanavičiūtė,8 klasės mokinė), garbėtroška (Tadas Girdvainis,7 klasės mokinys), atkeliavo su savo misija žiūrovams. Ši alegorinė pasaka perkelta į sceną kaip priminimas mums, jog didžiausios vertybės pasaulyje yra draugystė, meilė, ištikimybė bei atsakomybė. Ir tik papasakota vaikų lūpomis ji paliečia visus. Tai lyg nebylus šauksmas pažvelgti, kokie mes buvome maži, kokiais tapome, permąstyti ir atrasti savąsias vertybes.
„Mažasis princas“ nukelia į kupiną staigmenų pasaulį, realų ir išgalvotą. Tai pasaulis, kur vaikų ir tėvų akys spindi džiaugsmu, pasididžiavimu, meile sau ir kitiems, juntama skleidžiama harmonija, kai nebereikia žodžių, nes tokiomis akimirkomis kalba širdis. Šiuos pojūčius sustiprino nuostabios scenos dekoracijos, įstabaus dydžio lėktuvas, kurį supa planetos, simbolizuodamos mažojo princo kelionę.
Ši iniciatyva tapo iššūkiu ne tik spektaklio režisierei Loretai Blaževičienei, bet ir aktoriams. Tačiau plūstantys į aktų salę žiūrovai, liudijo jog dirbta ne veltui. Teatro būrelio kolektyvas taria didelį ir nuoširdų „Ačiū“ Piliakalnio progimnazijos direktorei Reginai Špukienei bei visai bendruomenei už palaikymą, įvertinimą ir tikėjimą mažaisiais aktoriais, Alytaus miesto savivaldybei finansavusiai spektaklį, bei Pirmojo Alytaus asociacijos pirmininkei Renatai Kantaravičienei už aktorių kostiumus, kurie suteikė spalvų bei žaismingumo spektakliui.
„Jei žemėje yra stebuklų, tai jie vyksta teatre...“


Prancūzų/anglų kalbų mokytoja Loreta Blaževičienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą