Pasinaudoti kompensacinio PVM tarifo lengvata gali daugiau smulkiųjų ūkių

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) informuoja, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. daugiau ūkininkų, kurie nėra pridėtinės vertės mokesčio (toliau – PVM) mokėtojai, iš žemės ūkio produkcijos supirkėjų galės gauti 6 proc. kompensacinį priedą nuo parduotos produkcijos ar suteiktų paslaugų kainos. Nuo šiol lengvata galės pasinaudoti smulkieji ūkininkai, Mokesčių inspekcijoje įsiregistravę kompensacinio PVM gavėjais, kurių registruotas žemės plotas neviršija 20 hektarų.

„Iki šiol kompensacinio PVM priedo gavėjais galėjo registruotis tik tie ūkininkai, kurių registruotas žemės plotas neviršija 7 hektarų. Tikimasi, kad nauji sprendimai atvers platesnes galimybes smulkiųjų ūkininkų ekonominei veiklai skatinti bei prisidės prie šešėlio apraiškų mažinimo“, - apie valstybės teikiamas lengvatas smulkiesiems ūkiams sako Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė. Apie tai šių metų pradžioje informuota virš 18,3 tūkst. gyventojų, kuriuos pasiekė informaciniai pranešimai Mano VMI.

Nuo 2021 m. sausio 1 d. kompensacinio PVM tarifo ūkininkams galimybe gali pasinaudoti tie ūkininkai, kurių registruotas ūkio žemės plotas arba suteiktas asmeniniam ūkiui žemės plotas neviršija 20 hektarų, o bendra ūkininko ir jo partnerių pajamų suma iš šalies teritorijoje vykdomos ekonominės veiklos per paskutinius 12 mėnesių neviršija 45 tūkst. Eur. Pažymėtina ir tai, kad įsigytų iš kitų Europos Sąjungos valstybių narių prekių vertė (išskyrus naujas transporto priemones ir akcizais apmokestinamas prekes) per praėjusius kalendorinius metus turi neviršyti 14 tūkst. Eur.

Pasinaudoti PVM kompensaciniu priedu yra ne tik paprasta, bet ir naudinga smulkiems ūkiams. Gauto priedo ūkininkas, kuriam taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, į biudžetą neturi mokėti, tačiau neturi teisės įsigytų prekių ir paslaugų pirkimo (importo) PVM traukti į PVM atskaitą. Primename, kad ūkininkai savo patiektos žemės ūkio produkcijos ir / ar paslaugų apskaitą gali savarankiškai ir nesudėtingai tvarkyti pagal nustatytas apskaitos taisykles laisvos formos žurnaluose ar kompiuterinėse laikmenose, kur turi būti nurodyta produkcijos ir / ar suteiktų paslaugų apskaitos forma.

Kaip registruotis?

Fizinis asmuo, norintis įsiregistruoti ūkininku, kuriam taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, turi užpildyti formą REG815 ir ją pateikti VMI. Paprasčiausia tai padaryti prisijungus prie Mano VMI e. paslaugų erdvės. Išsamią informaciją apie įregistravimo į ūkininkų, kuriems taikoma kompensacinio PVM tarifo schema, registrą tvarką galima rasti www.vmi.lt > Mokesčių žinynas > Pridėtinės vertės mokestis > Specialios apmokestinimo PVM taisyklės > Kompensacinio PVM tarifo schemos taikymas ūkininkams (97-100 str.)

Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais gyventojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

Daugiau informacijos

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą