Nuotraukos autorius: V.Ščiavinsko nuotr.

Vaiko pinigai: ar valdžia tokia dosni, ar tik gudriai sužaidė?

Nors papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (PNPD) panaikintas jau beveik prieš tris savaites – vis dar kyla galybė klausimų. Štai motinystės ir tėvystės atostogose esantys ir vaiko priežiūros išmokas gaunantys tėveliai pasakoja, kad panaikinus PNPD jiems mažėja už vaiko priežiūros atostogas gaunamos išmokos, o įvesti vaiko pinigai toli gražu nekompensuoja dėl PNPD panaikinimo patiriamų nuostolių. Kelia nerimą Tai, kad tėvams naujoji tvarka vis dar kelia klausimų, galima matyti ir socialiniame tinkle „Facebook“. Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos socialinio tinklo grupėje netyla ne tik klausimai apie panaikintą PNPD ir naująsias vaiko pinigų išmokas, tačiau ir pasipiktinimas dėl naujai įvestos tvarkos. „Bet juk tie 30 eurų turėtų būti vaiko pinigai, jie neturėtų kompensuoti jokio praradimo. Ir nelaikykime vaiko pinigų kaip kompensacijos, o sakykime tiesiai šviesiai, kad eilinį kartą iš dirbančių tėvų yra atimta dalis uždirbtų pinigų.  Ir eilinį kartą valdžia apsuko žmones, nes, oi kiek daug jų nesupranta, kad kažką prarado, o galvoja, kad valdžia kokia dosni ir davė visiems vaikams po 30 eurų“, – komentavo pasipiktinusi moteris. „Tikrai taip, mažės gerokai daugiau nei gausiu už vaiką tuos žadamus 30 eurų“, – sakė kita.

Pinigų nepraranda

Pirmiausia, labai svarbu žinoti, kad apmokestinant išmokas, kurios bus apskaičiuojamos ir mokamos už 2018-uosius, PNPD nebebus taikomas, tačiau kaip teigiama „Sodros“ pranešime, nuo 2018 m. sausio 1 d. pasikeitus neapmokestinamam pinigų dydžiui (NPD) išmokos sumažės tik nežymiai. Štai pavyzdžiui, jeigu apskaičiuota vieno mėnesio išmoka 2017 m. buvo 600 eurų, pritaikius 200 eurų NPD ir 100 eurų PNPD išmokėjimo suma buvo 519 eurai, tai 2018 m. pritaikius naują 280 eurų NPD, išmokama suma bus 516 eurų. Taip pat didėjant apskaičiuotai išmokos sumai mažėja taikomas NPD. Prieš kurį laiką naujienų agentūrai BNS tokią informaciją patvirtino ir Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas „valstietis“ Tomas Tomilinas. Jis teigė, kad vidutines ir didesnes pajamas gaunantiems tėvams realiai situacija nepasikeis – netekę pajamų mokesčio lengvatos, jie analogišką sumą gaus kaip vaiko išmoką.

Anksčiau išmokos už vaikus buvo mokamos tik mažai uždirbantiems arba daugiavaikiams tėvams. Išmoka nuo vaiko gimimo iki 2 metų buvo 28,5 euro, o nuo 2 iki 18 metų – 15,2 euro per mėnesį. Šiuo metu visi gyventojai, auginantys vaikus, gali pateikti prašymą gauti vaiko pinigus – 30 eurų kiekvienam vaikui per mėnesį, o daugiavaikėms ir mažai uždirbančioms šeimoms mokama dar ir papildoma išmoka. Dėl vaiko pinigų prašymus galima pateikti savivaldybei arba per socialinės paramos šeimai informacinę sistemą www.spis.lt. „Sodra“ prašymų dėl vaiko pinigų nepriima. Rado kabliuką Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) specialistai taip pat patvirtino, kad nors PNPD ir panaikintas, tėvams beveik niekas nesikeičia, o šie, kaip teigia, tikrai nepraranda jokių pinigų. „Nors dėl PNPD pakeitimo tiesioginė išmoka tėvams, auginantiems vaikus, suma „į rankas“ ir neturėtų pasikeisti, visgi pakeitimai jau dabar sukėlė aibę diskusijų ir nepatogumų tėvams. Norint gauti 30 eurų dydžio išmoką už vaiką, reikia papildomai registruotis sistemoje, kuri netgi nepajėgia aptarnauti visų norinčiųjų. Be to, reikia nepamiršti, kad toks pakeitimas naudą atnešė tik mažiausias pajamas gaunantiesiems – visi kiti paprasčiausiai iš mokesčių mokėtojų pavirto „išmokų gavėjais“, – teigė Asta Narmontė. Visgi specialistė pasakojo, kad vienas kabliukas naujoje sistemoje yra – iki šiol NPD taikyti savo pajamoms galėjo abu tėvai, o dabar vaiko išmoką gaus tik tas, kuris prašymą pateiks pirmas: „Net jei atsitiktų taip, kad vaiko auginimo našta gultų tik ant vieno iš tėvų pečių, vaiko išmoką ir toliau gautų pirmasis pateikęs prašymą.“ Jos teigimu, jei tarp tėvų kiltų ginčas, savivaldybės administracijos sprendimu vaiko išmoka galės būti pakeista maitinimo talonais, socialinėmis kortelėmis, ar maisto produktais.

Labiau pritaria senajai tvarkai

Pats LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas pasakojo labiau pritariantis senąjai tvarkai, mat dabar valdžia žmogui tiesiog atiduoda jo paties sumokėtus mokesčius.

„Geresnis būdas, jeigu norima padėti šeimoms, buvo PNPD, o valdžia, ką jie padarė, viena vertus, jie padidino mokesčius, kita vertus, jie duoda po 30 eurų. Daliai žmonių jokio skirtumo, ypač, kas daugiau uždirba, o kitai daliai situacija pagerėjo, nors mes vis tiek manome, kad geresnis būdas yra šeimas remti per PNPD, o ne per vaiko pinigus“, – sakė Ž.Šilėnas. Pasak jo, viena iš to priežasčių – psichologinė. „Anksčiau žmonės mažiau sumokėdavo mokesčių ir mažiau uždirbdavo, o dabar jie turi eiti prašyti, nors valdžia žmogui duoda jo paties sumokėtus mokesčius“, – patikslino specialistas. Iki 2018-ųjų NPD už kiekvieną vaiką siekė 200 eurų, tokiu būdu dirbantiems tėvams už kiekvieną vaiką grįždavo iki 30 eurų, o tai yra ta pati vaiko pinigų išmoka.

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą