Sveikos gyvensenos mada pertvarko maisto prekių parduotuves

 

„Lietuvių siekis gyventi sveikiau ir nesugaišti daug laiko – vienos ryškiausių „madų“ maisto rinkoje pastaruosius kelerius metus, kurios neabejotinai lemia ir maisto prekių parduotuvių pasiūlą bei prekių išdėstymą“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovė Vilma Drulienė. Sveikesnių maisto produktų pasiūla – kelias, kuriuo prekybos tinklas žingsniuoja jau ne vienerius metus. Neseniai žengtas dar vienas žingsnis – lentynose esančios sveikuoliškos prekės jau beveik visose „Maximos“ parduotuvėse pradėtos specialiai žymėti, o tai pirkėjams padeda greičiau susiorientuoti ir susirasti sveikesnes prekes ir produktus.

Tikslas – taupyti laiką

„Nemažai šių dienų žmonių sprendžia dilemą – nori gyventi sveikiau, ir mityba čia užima labai svarbią rolę, tačiau kartu nenori skirti daug laiko parduotuvėms, maisto ruošai ir kitiems buitiniams reikalams. Tai jaučiame tikrai ne vien didžiuosiuose šalies miestuose ir kurortuose – ši banga ritasi per visą Lietuvą. Dėl to jau beveik visose – net ir mažiausiose savo tinklo parduotuvėse nuolat plečiame sveikesnių prekių pasirinkimą, o dabar jų išdėstymą dar ir specialiai ženkliname, atsižvelgdami į dabar vyraujančias mitybos madas, ligas ar sveikos gyvensenos filosofijas“, – pasakoja V. Drulienė.

Pasak jos, sveikiau gyventi siekiantys žmonės – bene atidžiausi etikečių skaitytojai, tačiau ne visuomet tam turi laiko. Tad tikimasi padėti jiems greičiau rasti norimas prekes, o kartu ir atkreipti dėmesį tų pirkėjų, kurie vis svarsto pradėti gyventi sveikiau.

Išskiriamos 9 sveikesnių prekių kategorijos

Iš viso „Maximos“ parduotuvėse paties tinklo iniciatyva yra išskiriamos ir žymimos devynios skirtingos sveikesnių maisto prekių kategorijos: ekologiška, aktyviems, be druskos, be glitimo, be laktozės, be mielių, be pridėtinio cukraus, daugiau baltymų, veganams ir vegetarams. Tokios prekės lentynose pažymimos karuliais ar užrašais. Didesnėse „Maximos“ parduotuvėse yra įrengti specialūs skyreliai, kuriose prekės net yra išdėstytos pagal šias kategorijas.

Karuliais pažymėtų arba specialiuose skyreliuose išdėstytų sveikesnių prekių „Maximose“ yra gausu: ekologiškų – 246, be laktozės – 148, su daugiau baltymų – 45, be pridėtinio cukraus – 33, be glitimo – 26, veganams ir vegetarams – 24, be druskos – 20, be mielių – 13, aktyviems – 8. Didžiausio formato „Maximos“ parduotuvėse galima rasti visą šių prekių spektrą.

Populiariausios ekologiškos prekės – pieno produktai: ekologiškas natūralus jogurtas, pienas, varškė, taip pat ekologiški vaisiai ir daržovės, duona ir prekės kūdikiams. Ekologiškų prekių paklausa praėjusiais metais „Maximos“ parduotuvėse išaugo 10 proc.

Perkamiausios maisto be laktozės prekės – kietasis ir fermentinis sūriai, sūrio lazdelės, varškės sūreliai. Iš prekių su daugiau baltymų labiausiai pamėgtos – graikiškas ir liesas islandiškas jogurtai, sūrio lazdelės.

Ieškantieji produktų be pridėtinio cukraus dažniausiai perka becukrius šokoladinius saldainius, penkių grūdų košę, juodą duoną, natūraliai saldžias vaisių juosteles, vaflius ir jogurtus. O tarp perkamiausių prekių be druskos vyrauja prieskonių mišiniai.

Perkamiausios maisto prekės be glitimo – saldainiai, ryžių, kukurūzų ir kiti makaronai, juoda duona, balti miltai, tofu sojų pupelių varškė. Tarp populiariausių prekių be mielių – žinoma, įvairios bemielės „Meistro kokybės“ duonos ir bandelės.

Vegetarai ir veganai iš specialiai jiems skirtų prekių dažniausiai renkasi humusą bei įvairias užtepėles, negyvulinės kilmės sūrį, pieną kurių pagrindas – kokosai, soja ar įvairios grūdinės kultūros. Veganams ir vegetarams skirtų prekių pasirinkimas ir asortimento įvairovė „Maximose“ kasmet auga.

Rakto skylutė – jau atpažįstamas simbolis

Dar vienas simbolis, žymintis sveikesnius produktus – „Rakto skylutė“. Toks žymėjimas prekių, kurios randamos „Maximos“ ir kitose šalies parduotuvėse taikomas nuo 2014 metų, o LR Sveikatos apsaugos ministerija yra apibrėžusi aiškius kriterijus, kokios prekės gali turėti šią žymą.

„Rakto skylutės“ simboliu žymimi įprasti produktai, į kuriuos įdėta mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų. Į „Rakto skylutės“ simboliu ženklinamus produktus negalima įdėti jokių pakaitalų, kurie didintų produkto kaloringumą, keltų jo glikeminį indeksą ar kitaip mažintų produkto palankumą sveikatai, bet galima praturtinti produktą ankštiniais, lęšiais, topinambais, įvairiomis daržovėmis ir pan.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą