Mokomės gyventi sveikai ir laimingai

Lopšelis-darželis „Du gaideliai“ kartu su partneriais, Alytaus miesto lopšeliais-darželiais „Pušynėlis“, „Saulutė“ ir  „Vilties“ mokykla-darželiu, įgyvendina fizinio aktyvumo veiklų, skatinančių fizinio aktyvumo plėtrą, projektą „Mokomės gyventi sveikai ir laimingai“, finansuojamą Sporto rėmimo fondo ir Alytaus miesto savivaldybės.  Spalio 17-21 dienomis šių įstaigų priešmokyklinio amžiaus vaikai apsilankė VŠĮ Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centre. Atnaujintoje sporto salėje jie turėjo prasmingą susitikimą su šaudymo iš lanko sportininkais  Rolandu Baranausku, Alytaus apskrities neįgaliųjų sveikatingumo ir sporto klubo „Alytupis“ įkūrėju, ir šio klubo nariais Giedriumi Kavaliausku ir Linu Vengeliu. Rolandas Baranauskas papasakojo vaikams, kad anksčiau, kai buvo sveikas, žaidė futbolą Alytaus futbolo klube „Dainava“, mėgo krepšinį. Net ir patyręs stuburo traumą, nemetė sporto – užsiiminėjo rutulio stūmimu, disko metimu, ieties metimu, paskui susidomėjo šaudymo iš lanko sportu. Dvejus metus iš eilės tapo Lietuvos neįgaliųjų čempionu, o  2018 metais laimėjo atvirąjį Lietuvos šaudymo iš lanko uždarose patalpose sveikųjų čempionatą.  

Rolandas Baranauskas,  Giedrius Kavaliauskas,  Linas Vengelis neįgalūs tapo patyrę traumas, todėl jie, bendraudami su vaikais, pabrėžė, kad labai svarbu visur elgtis saugiai. Vairuojant automobilį, negalima kalbėti telefonu ar jame naršyti, būtina segėti saugos diržą; mažieji turi sėdėti jiems pritaikytose kėdutėse. Žaidimų aikštelėse būtina laikytis taisyklių, nelipti ant nesaugių, susidėvėjusių įrenginių. Na, o vasarą - nenardyti vandens telkiniuose, jeigu nesi specialiai tam pasiruošęs ar nepažįsti vandens telkinio dugno. Vėliau sportininkai vaikams parodė profesionalius lankus, pademonstravo, kaip iš jų šaudoma.  Priešmokyklinukams ypač patiko žaisti bočią - rutulių žaidimą. Vaikai sužinojo, kad šis žaidimas labai populiarus tarp neįgaliųjų, net įtrauktas į Parolimpines žaidynes. Beje, Parolimpinėse žaidynėse šį žaidimą žaidžia tik labiausiai neįgalūs sportininkai. Be to, priešmokyklinukai sužinojo ir apie neįgaliųjų krepšinį, smalsiai apžiūrėjo vežimėlį, pritaikytą žaisti krepšinį. 

Šis susitikimas vaikams paliko didelį įspūdį – jie įgavo naujų patirčių, suvokė, kaip svarbu rūpintis savo ir aplinkinių saugumu,  susipažino su neįgaliųjų sportu, žavėjosi sportininkų optimizmu, kovinga dvasia.  

Vilma Masionienė,
Alytaus lopšelio-darželio „Du gaideliai“
direktorės pavaduotoja ugdymui

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą