Daugiau nei 50 konditerių šį šeštadienį susirungs pirmajame šalyje Tortų turnyre

Šį šeštadienį, birželio 22 d., daugiau nei 50 konditerių-profesionalų ir mėgėjų iš visos Lietuvos rinksis Druskininkuose, kur vyks pirmasis šalyje Tortų turnyras. Dviejose kategorijose dėl geriausiojo vardo ir apdovanojimų kovosiantys konditeriai vertinimui pateiks tortus, atskleidžiančius tą dieną 225 metų jubiliejų švęsiančiam kurortui dedikuotą temą „druska“. Jų darbus vertins tarptautinė komisija, sudaryta bendradarbiaujant su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, bei Druskininkų miesto gyventojai ir svečiai, atvyksiantys į kurortą ilgajam Joninių savaitgaliui.

„Specializuoti kulinarų ir konditerių konkursai Vakarų šalyse, ypatingai D. Britanijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, labai populiarūs, o po praėjusiais metais įvykusios Lietuvos šimtmečiui skirtos 100 tortų šventės matėme, jog jų reikia ir Lietuvoje. Tuo įsitikinome, kai anksčiau nei planavome stabdėme tiek profesionalų, tiek mėgėjų registracijas, nors klausimų apie galimybę dalyvauti sulaukiame iki dabar“, – sako viena turnyro organizatorių, profesionalų turnyro komisijos narė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio autorė Renata Ničajienė.

Jos teigimu, tokio renginio poreikį patvirtino ir susidomėjimą juo parodė ne tik konditerijos profesionalai ir mėgėjai iš visos Lietuvos, bet ir Anglijos bei Airijos. Pastarojoje jau tryliką metų gyvenantis lietuvis specialiai Turnyrui grįžta į Lietuvą, kur dalyvaus profesionalų dalyje ir dėl geriausiojo vardo susirungs su dar 22 konditeriais. Jų darbus – tortus vertins komisija, kurioje kartu su R. Ničajiene dalyvaus „Michelin“ žvaigždės restorano Londone konditeris, konkursų „Geriausias Lietuvos virėjas“ 2012 ir 2014 m. II vietos laimėtojas Evaldas Juška, Gurmanų gildijos prezidentas, „Relais & Chateaux Stikliai Hotel“ bendraturtis Romas Zakarevičius, Vynų ir desertų derinimo čempionato ilgametis organizatorius, „Vyno klubo“ steigėjas Arūnas Starkus bei tris kartus geriausia Latvijos konditerė Marika Berziņa. Jų išrinktiems gariausiems konditeriams-profesionalams atiteks Druskininkų miesto įsteigti piniginiai prizai.

Antroje šventės dalyje dalyvausiančių konditerių-mėgėjų „druskos“ tema sukurtus tortus vertins kurorto gyventojai ir svečiai – pirmasis šimtas, įsigijęs bilietus, už kuriuos surinktos lėšos bus aukojamas Maltos ordinui, galės ragauti po tris tortų gabalėlius ir atiduoti savo balsą už labiausiai patikusį. Daugiausia balsų surinkusio torto autoriui atiteks turnyro rėmėjo įsteigtas prizas – virtuvinis kombainas. Mėgėjų kategorijoje taip pat bus renkamas simpatijų prizo – dosnaus kepinių priedų, desertų ir kepinių papuošimų krepšio laimėtojas. Lėšos Maltos ordinui bus renkamos, kol bus išdalinti visi 32 turnyre dalyvausiančių konditerių-mėgėjų atvežti tortai, taip pat – ragaujant didįjį Druskininkų gimtadienio tortą.

Tortų turnyre apsilankysiantys miesto gyventojai ir svečiai, taip pat – turnyro dalyviai turės galimybę daugiau sužinoti apie druską – žiniomis apie jos įvairovę ir panaudojimą konditerijoje dalinsis kulinarinių knygų ir tinklaraščio autorė Renata Ničajienė. Apie tai, jog druskos yra ir viename populiariausių gėrimų – kavoje bei apie jos derinimą su desertais pasakos kavos treneris, vienintelis lietuvis, turintis SCA (angl. Specialty Coffee Association) sertifikuoto trenerio diplomą, Gediminas Sereika. Neturintys galimybės atvykti į Druskininkus ir gyvai dalyvauti renginyje, profesionalų pasirodymus turnyre ir prezentacijas šį šeštadienį, birželio 22 d., nuo 12 val., galės stebėti tiesiogiai Tortų turnyro „Facebook“ paskyroje.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą